Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Liberalii mențin interdicția de comercializare a porcilor crescuți în gospodăriile țărănești

Micii crescători de porci au interdicție la vânzarea animalelor dacă nu vor avea gospodărie înregistrată sanitar veterinar. Un proiect de ordin al Autorității Naționale Sanitare și pentru Siguranța Alimentelor vrea să elimine limita de cinci animale care pot fi crescute în gospodăriile țărănești pentru consumul familial însă fără posibilitatea ca aceste animale să fie comercializate. Proiectul de act normativ inițiat de ANSVSA introduce și un nou tip de exploatație pentru creșterea porcilor, cu o limită maximă de 65 animale care pot fi crescute pentru consum familial și pentru vânzare. Conform proiectului de act normativ, o exploatație de creștere a porcinelor de subzistență va fi definită ca o „exploatație agricolă în care porcii sunt crescuți exclusiv pentru consum familial, iar produsele obţinute de la aceştia nu intră în lanţul alimentar”.

Altfel spus, chiar dacă este eliminată limita maximă de cinci animale care pot fi crescute în gospodării, țăranii nu vor putea vinde porcii la piață sau abatoare. Proiectul introduce și un nou tip de exploatație – „exploatație mică de creștere a porcinelor – exploatație agricolă cu un efectiv maxim de 65 capete de porcine”. Aceasta este o exploatație comercială de tip A de suine, „înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, autorizată sanitar-veterinar, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de către persoane fizice sau de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului, în care porcii sunt crescuți pentru consum familial şi pentru vânzare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, sau a facturii, către exploataţiile definite la articolul 1 literele a) şi b) precum și către abatoare de mica capacitate situate pe același teritoriu al unei regiuni de dezvoltare a României, cu respectarea legislației în vigoare”. Astfel, dacă proiectul de ordin al ANSVSA va fi adoptat, țăranii care cresc porci dar nu au exploatația înregistrată în sistemul național și autorizată sanitar-veterinar nu mai pot comercializa animale.


În primul rând, porcii trebuie crescuți în „adăposturi care să asigure condiţiile de sănătate și bunăstare în conformitate cu legislaţia în vigoare, împrejmuite cu gard continuu, fără ca porcinele să aibă posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu porcine domestice din alte exploataţii sau cu porcii sălbatici, respectiv cu alți operatori care dețin porcine”. Crescătorii de porci nu vor avea voie să hrănească animalele cu resturi alimentare care conţin subproduse de origine animală. De asemenea, porcii nu vor putea fi hrăniți „cu nutrețuri vegetale pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltare acestora”. O interdicție similară este la folosirea așternutului vegetal, „pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltarea acestora”. O altă interdicție vizează muncitorii din exploatațiile de porcine unde se precizează clar „interzicerea activităților profesionale a personalului care își desfășoară activitatea în exploatație în alte exploatații care dețin porcine”. Altfel spus, un muncitor de la o fermă de creștere a porcilor va fi obligat să nu crească porci acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?