Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene: „Guvernul Orban trebuie să înceteze să-și mai bată joc de pensionari!”

Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 ne întrebam cum vom reuși să protejăm persoanele în vârstă de acest virus ucigaș, iată că acum avem o problemă mai mare: cum vor trece cei vulnerabili, cu pensii sub nivelul de subzistență, peste perioada guvernării Orban?!“Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, le-a spus premierul tuturor acelor vârstnici care se luptă de azi pe mâine să-și ducă existența la limita supraviețuirii.

Întrebat de majorarea pensiilor, în aprilie, anul acesta, șeful statului a afirmat că ar fi „nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei”. Acum însă, în spiritul aceleiași ipocrizii aplicate și în cazul măririi alocațiilor copiilor, guvernul PNL aruncă praf în ochii vârstnicilor, cu o creștere de doar 10% a pensiilor, în toamnă, lovind din plin în nivelul de trai al pensionarilor, al căror coș zilnic este afectat semnificativ de scumpiri și de pandemie.

România are a 2-a cea mai mare creștere a preturilor (+7%) la produsele de bază din UE în perioada octombrie 2019-aprilie 2020, adică o creștere a prețurilor de peste 15-20% în jumătate de an. Este evident pentru oricine că o majorare de doar 10% nu acoperă nici măcar creșterea prețurilor. Practic, în cea mai grea perioadă, situația pensionarilor se înrăutățește, mai ales că în toamnă se prognozează o explozie a prețurilor și la utilități, în urma liberalizării pieței gazelor și a energiei electrice.

Vârstnicii sunt o categorie serios afectată financiar de pandemie, fiind obligați să cheltuie sume mari din pensie pe medicamente. Dar și acestea s-au scumpit. Peste două treimi dintre pensionari au o pensie situată sub cea medie, cu alte cuvinte, peste 3 milioane de pensionari au o pensie mai mică decât salariul minim pe economie! Acestor oameni care au muncit o viață întreagă, sistemul de pensii de stat nu le oferă posibilitatea asigurării unui minim trai decent.(…) În această situație, a pensiilor de cel mult 1.000 lei, se află 1.9 milioane de pensionari, aceștia reprezentând 40% din totalul pensionarilor din România.

Aproximativ un milion de pensionari erau, în luna mai, beneficiari ai indemnizației sociale, care întregește veniturile mici ale acestei categorii până la suma de 704 lei. Toate acestea, în condițiile în care, coșul minim de consum pentru un trai decent era, în 2019, de 2.684 de lei (560 de euro) pentru o persoană adultă singură, potrivit unui studiu al Fundației Friedrich Ebert.

Exemplul acestor pensii mici arată clar situația precară în care se află oameni care, după ce au muncit o viață, merită mai multă grijă din partea guvernului. De aceea, PSD a considerat oportună elaborarea de legislație care să prevadă mărirea pensiilor. În aceste condiții, în care deciziile unui guvern incompetent produc efecte dezastruoase asupra vieților românilor, era de așteptat rezultatul celui mai recent sondaj CURS: majoritatea românilor (55%) au o percepție negativă în ceea ce privește Guvernul Orban, pe care îl consideră pur și simplu incapabil să gestioneze situația economică.

Devine limpede deci, că românii s-au săturat de aroganța și cinismul unui PNL care este din ce în ce mai desprins de realitate și care guvernează în folosul exclusiv al clientelei de partid.

Angel TÎLVĂR. Deputat PSD de Vrancea

Comunicat de presă, 7 iulie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?