Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO și GALERIE FOTO: Redescoperă România – Episodul I – Focșani. Continuă manifestările dedicate Zilelor Municipiului

Primarul Cristi Misăilă a premiat, ieri dimineață, „cuplurile de aur” din Focșani în cadrul unui eveniment organizat în Piațeta Balada. Au fost premiate 11 cupluri de focșăneni care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Cu acest prilej a fost inagurată și Piațeta Balada, care a fost refăcută în cadrul unei investiții care a redat publicului această zonă cu însemnătate istorică pentru municipiul Focșani. Organizat în cadrul Zilelor Municipiului Focșani, evenimentul a fost onorat de prezența actriței Roxana Lupu, cea care a interpretat rolul principal în filmul Maria, Regina României”. „Nu demult, în această piațetă erau doar niște trotuare sparte. Sperăm ca rezultatul să placă tuturor pentru că nu am făcut decât să punem în valoare tradiția acestui loc, marcat de-a lungul istoriei de foarte multe lucruri importante. Cândva, aici a fost punctul vamal, de aceea avem simbolic mai multe indicatoare către principale orașe care au stat la baza făuririi României Mari, de Iași, București, Cernăuți, Chișinău și, nu în ultimul rând, Alba Iulia. Dar nu s-ar fi putut întâmpla ca România să fie Mare fără Focșani, la 24 ianuarie 1859, aici s-a făurit unirea Principatelor Moldova și Țara Românească, care a fost piatra de temelie a constituirii României Mari. Ca în fiecare an, pentru câteva zile, de Ziua Municipiului, ar trebui să fim cu toții mai atenți la tot ce înseamnă Focșaniul. Pentru noi toți îmi doresc ca Focșaniul să fie acasă. Anul acesta ne sărbătorim municipiul într-un context special, cum nu am mai făcut-o niciodată și poate că de aceea este momentul să ne uităm mai atent în jurul nostru și să ne gândim la Focșani ca la orașul pe care îl putem construi mai frumos împreună. Anul acesta am ales să sărbătorim Focșaniul arătându-l tuturor celor care vor să îl vadă și să cunoască cu istoria sa”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Acesta a arătat că „Focșani este casa noastră” doar dacă avem împreună grijă de ea iar acest lucru nu ține doar de Primăria Focșani, de instituțiile publice ci „de fiecare dintre noi”.

Invitatul special al administrației locale a fost focșăneanca Roxana Lupu, actrița care a jucat rolul principal în filmul „Maria, Regina României”. „Este o bucurie foarte mare să vin acasă și mă bucur să găsesc un oraș de fiecare dată mai înfloritor iar acest lucru este datorat în primul rând domnului primar care investește dăruire, talent și creativitate în a da față acestui oraș frumos pe care îl iubesc și îl voi iubi mereu oriunde m-aș duce. Întotdeauna am spus că sunt mândră că sunt din Focșani, Vrancea. Viața mea a stat sub semnul Unirii, mi-am petrecut copilăria la Focșani, Orașul Unirii și am absolvit la Colegiul Național Unirea”, a spus Roxana Lupu.

Despre România și români cu președintele Academiei și Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei

Manifestările pregătite de Primăria Focșani au continuat, ieri după amiază, în Sala de Ședințe a Consiliului Local al municipiului Focșani unde a avut loc Simpozionul național Spiritualitate și identitate culturală în vremuri de criză”. Invitați au fost președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și Înaltpreasfinția Sa Părintele Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Evenimentul organizat de Ateneul Popular ”Maior Gheorghe Pastia” Focșani a fost moderat de Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal Focșani.

Cei doi invitați au fost primiți de primarul Cristi Misăilă și Corul Pastorala în fața sediului administrației locale. A avut loc și o scurtă vizită la borna de hotar din Grădina Publică înainte de a intra în sala unde a avut loc simpozionul. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, numărul invitaților la eveniment a fost limitat la 20 persoane, însă focșănenii au putut urmări simpozionul live pe facebook.

Alocuțiunea președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a avut ca subiect identitatea prin nume a României pentru că numele este la fel de important ca existența propriu-zisă a unui popor. Numele face parte din identitatea unei țări și chiar îi modelează destinul. Președintele Academiei a arătat că, chiar dacă România Mare s-a constituit de fapt la 1918, numele de român, de Țara Românească, nu au apărut peste noapte. Istoricii români au subliniat în numeroase rânduri că există o legătură între valahi și români, primul fiind numele dat de străini iar al doilea numele dat de români între ei.

A urmat prezentarea Înaltpreasfinției Sale Părintele Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a vorbit despre spiritualitatea română și această perioadă de criză. În acest context, ÎPS Ciprian a arătat că originea cuvântului criză vine din grecul crisis, care semnifică perioada în care oamenii sunt obligați să facă o judecată, să mediteze asupra modului în care au abordat anumite probleme. De aceea nu are o conotație negativă.

Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost transmis la Simpozion de către vicepreședintele Dănuț Cristian. Șeful administrației județene a felicitat Primăria Focșani pentru activitățile organizate cu ocazia Zilelor Municipiului Focșani și a amintit de mesajul Horii Unirii: Doar împreună putem reuși. „Vă transmit aprecierea inițiativei de a invita focșănenii să redescopere la pas cele mai frumoase atracții culturale și istorice ale municipiului Focșani. Mă bucur că tema aleasă pentru acest simpozion ce face referire la spiritualitate și identitate culturală subliniază tot mai mult legătura istorică, puternică a municipiului Focșani, aici, în unul din cele mai importante repere istorice ale neamului românesc. Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn să reflectăm profund la ceea ce suntem ca neam și să fim mai uniți, mai solidari și mai buni. Hora Unirii ne transmite un mesaj simplu dar profund: Doar împreună putem reuși”, se arată în mesajul transmis de vicepreședintele Dănuț Cristian.

Ultimul moment al zilei a fost recitalul susținut la Ateneul Popular de violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga. A fost primul episod al proiectului „Redescoperă România” realizat de cei doi artiști. Prezentarea proiectului a fost făcută pianistul Ștefan Doniga, care le-a cerut reprezentanților celor două instituții să susțină asemenea proiecte prin care este prezentată istoria culturală a României pe înțelesul tinerei generații.

Continuă manifestările dedicate Zilelor Municipiului

10 iulie 2020

– orele 10.00-12.00: „Descoperă Focșaniul”, tur ghidat cu principalele atracții turistice ale municipiului Focșani – organizator Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani.

Grupuri limitate la 20 persoane/grup și respectarea măsurilor legale.

– orele 10.30: Piațeta Balada: Expoziție în aer liber de port popular național – organizator Ansamblul Folcloric Profesionist ”Țara Vrancei”.

– orele 15.00: Foaierul Teatrului Municipal ”Maior Gheorghe Pastia”: Despre personalitatea filantropului Maior Gheorghe Pastia – organizator Teatrul Municipal Focșani. Numărul participanților este limitat la 20 persoane, cu respectarea măsurilor legale de prevenție. Evenimentul va fi transmis live pe Facebook.

11 iulie 2020

– orele 10.00-12.00: ”Trepte de Istorie”: Expoziția în aer liber ”Artefacte din Primul Război Mondial” organizată de Asociația detectoriștilor ”Vrancea Eroică” în colaborare cu Ateneul Popular ”Maior Gheorghe Pastia” Focșani.

– orele 12.00-13.00: ”Trepte de Istorie”: Prezentare ”Focșaniul în Primul Război Mondial”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?