Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Fotbal – Mișa Alexandru și-a scos puștii pe stadion!

* Șase copii cu mingea sau bucuria jocului

Mișa Alexandru, Mihăiță, în carnetul de antrenor, are o grupă de copii la clubul de fotbal Progresul Focșani. Mai sunt doar șase. Încearcă să-și mărească grupa, dacă tot lucrează cu șase, poate lucra și cu mai mulți. Pentru că unii dintre cei care vin să-i învețe fotbal se lasă cam repede, își propune să le facă abonamente, cu o taxă rezonabilă, pentru că dacă omul plătește – adică părinții sau bunicii, atunci au grijă și ca puștii să vină la pregătire. Dar deocamdată îi are doar pe cei pe care i-a acos pe stadion, pe Tineretului, în Bariera Mărășești, unde are loc destul pentru joaca lor, gazon bun – tocmai l-a tuns. Și vreme care îi îndeamnă la alergat și la lovit mingea pe micuții lui elevi. Are, cu siguranță, ce să-i învețe. A fost unul dintre cei mai valoroși fotbaliști ai Vrancei, unde a fost, pentru o scurtă perioadă și antrenor la seniori.

A jucat în peste 100 de meciuri în Divizia A, la Chimia Râmnicu Vâlcea (în foto, primul din stânga), unde a lăsat impresii excelente. Tehnic, muncitor, bătăios. Muncitor și bătăios a fost și în perioada de atrenorat la seniorii Focșaniului. Când își conducea echipa de pe margine la meciuri, vocea lui domina stadionul Milcovul. Acum este liniștit. Lucrează cu cei mici calm, grijuliu, părintește, parcă să nu-i sperie. Mai degrabă să-i facă să înțeleagă ce le cere să facă. Le arată. La ora documentării pentru acest articol, îi învăța pasa, cu efect, ca mingea să ocolească adversarul și să ajungă la coechipier, urmată de preluare și șut la poartă. O plăcere să-i vezi pe cei mici cum vor să facă așa cum spune domnu și cum ar face niște oameni mari. Uneori îi iese pasatorului, uneori nu, uneori puștiul la șut mai dă pe lângă, dar micii fotbaliști continuă fiind convinși că pot deveni jucători adevărați. Iar după ce au terminat exercițiul cu pasa – preluarea – șutul la poartă, urmează premiul: un meci de trei la trei, cu un gen de supervizor în teren, un junior mic, trecut și pe la Academia Hagi, Băncilă, pe care tatăl lui l-a adus să se antreneze cu Mișa după lunga perioadă de fără fotbal.

Club sărac, dar cu rezultate!

Clubul lui Mișa, Progresul, este sărac, copiii pe care îi inițiază în fotbal nu provin din familii foarte înstărite. De aceea, Mișa le permite jucătorilor remarcați de cluburi mai potente să meargă acolo unde pot participa în competiții de nivel național de unde pot urca. Așa s-a întâmplat cu Rareș Scocîlcă, de la Odobești, trecut de la Progresul la Comstar Vaslui și cerut apoi de Academia Luceafărul din Cluj Napoca unde a fost transferat iar ulterior a devenit internațional U 15 al României. Într-o situație aproximativ asemănătoare se află Emilian Constantin, fost copil al Progresului, transferat la Academy Prosport București, cu care a câștigat titlul de campion al Capitalei, grupa 2005, în 2019! ”Eu nu am avut mulți copii la pregătire. Dar dintre aceștia, 2-3 au fost mai talentați și au progresat prin muncă. Meritul meu este mic. Doar i-am adus pe drumul ce duce spre performanță. Dincolo de asta ei și-l urmează dacă vor să continue așa cum au început cu mine”, îmi spunea la o documentare anterioară Mișa Alexandru. Între cei șase pe care antrenorul lor i-a scos să se joace de-a fotbalul acum câteva zile pe gazonul proaspăt tuns de pe Tineretului ar putea fi unul-doi care să le urmeze, ca performanță, lui Emilian Constantin ori Rareș Scocîlcă. Ceea ce nu-i de ici de colo! Bucuria lor spune că orice este posibil!

Foto, Arena Vâlceană, Petrică Butuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?