Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Centrul de excelență pentru copii, blocat încă o dată de consilierii PNL din Focșani

Liberalii focșăneni continuă să se opună înființării unui centru de excelență pentru copiii talentați din Focșani la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”. Consilierii PNL nu au votat proiectul de hotărâre prin care era reorganizată activitatea Ateneului, care ar fi trebuit să devină o instituție de spectacole și să nu mai fie doar un așezământ cultural. La acest moment, Ateneul trebuie să se mulțumescă doar cu închirierea sălilor, găzduirea de evenimente organizate de alte instituții culturale, fără să poată organiza propriile producții artistice. Iar din aceată vară, odată cu aprobarea oficierii căsătoriilor în Ateneu, mai lipsește organizarea de botezuri, pentru ca pachetul de servicii de închiriere să fie complet.

Ca de obicei, liberalii au reușit „performanța” să îi jignească inclusiv pe oamenii de cultură de la Ateneul Popular, cei care au propus această transformare care viza, de fapt, schimbarea actului normativ care susține funcționarea instituției culturale. În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local, primarul Cristi Misăilă a arătat că municipalitatea nu urmărește să îi schimbe destinația Ateneului Popular, dimpotrivă. Iar mărturie a interesului îl reprezintă tocmai respectarea dorinței maiorului Gh. Pastia și acordarea primelor două diplome de bursieri a Bursei Pastia. Mai mult, în ultimii doi ani au fost înființate cvintetul de coarde și corul de copii Pastia. „Dorim să înființăm un Centru de Excelență pentru tineri deoarece Focșaniul are foarte mulți tineri care merg la concursuri și spectacole. Vrem să promovăm cultura și talentul focșănean”, a arătat primarul Cristi Misăilă.

Însă legislația actuală nu permite, de exemplu, organizarea de producții artistice proprii sau angajarea de personal artistic. Angajarea de personal artistic este prevăzută doar în Ordonanța 21 din 2007, referitoare la instituțiile de spectacole, ceea ce nu este cazul Ateneului Popular din Focșani. Ori, angajarea de personal artistic oferă și flexibilitate în contractele de muncă, unde programul poate fi repartizat inegal, în funcție de producțiile artistice. Mai mult, actul normativ prevede că „pentru personalul artistic și tehnic din instituțiile de spectacole sau concerte, zilele de sâmbătă, duminică și, după caz, zilele de sărbătoare legală sunt considerate zile lucrătoare, repausul săptămânal putând fi acordat în alte zile ale săptămâni”.

Managerul Ateneului Popular, profesorul Anișoara Pițu, a încercat să le explice consilierilor liberali avantajele transformării însă a primit doar apostrofări din partea acestora. „Este o modalitate prin care această instituție să nu rămână la nivel județean ci să poată avea acces la promovarea identității culturale a județului nostru la nivel național. Sunt multe alte exemple în care aceste instituții au devenit instituții de spectacole de repertoriu. Motivația transformării Ateneului constă în faptul că sunt trei colective artistice pe care comunitatea le dorește, Corul Pastorala, corul de copii Pastia, cvintetul de coarde”, a arătat profesoara Anișoara Pițu.

Aceste argumente i-au enervat pe liberali, care s-au rățoit la managerul Ateneului Popular și, pe un ton agresiv, au luat-o la rost pentru inițiativa sa. O atitudine de vătaf, fără niciun respect pentru omul de cultură și profesorul Anișoara Pițu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?