Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

DSP Vrancea continuă bătaia de joc la adresa focșănenilor

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea nu reușește să convingă pe nimeni cu explicațiile birocratice prin care au impus plata a 90 lei pentru fiecare kit donat de Primăria Focșani pentru testarea cadrelor medicale, polițiștilor, jandarmilor, militarilor, angajaților ISU Vrancea, celor de la Serviciul de Ambulanță, Poliția Locală și funcționarilor publici aflați în legătură directă cu cetățenii.

Printr-o postare pe facebook, DSP arată că instituția este condusă de un șef pus de PNL într-o instituție publică. Iar scopul său este să caute orice scuze și să se opună inițiativelor Primăriei Focșani. Chiar în postare se recunoaște că noua conducere impusă de PNL a adăugat aceste costuri pentru fiecare testare la protocolul semnat inițial între Primăria Focșani și DSP Vrancea. Practic, comunicatul ne confirmă că DSP pune tarife pentru testarea cadrelor medicale, polițiștilor, jandarmilor, militarilor, a angajaților ISU Vrancea, a celor de la Serviciul de Ambulanță, din Poliția Locală.

Culmea, liberalii pun în nota de fundamentare a tarifului chiar și cheltuielile cu amortizarea echipamentului donat de Primăria Focșani, hota bacteriologică și combina frigorifică. Mai mult, în nota de fundamentare de la DSP, o treime din banii pentru un test reprezintă cheltuieli cu apa, căldura, hârtia de xerox, telefonia, curățenia, mentenanța aparatelor.

Primarul Cristi Misăilă le-a cerut, ieri, liberalilor de la DSP Vrancea, să lase deoparte politica, interesele meschine, nu mai abuzeze de funcțiile pe care le ocupă vremelnic și să se ocupe de sănătatea vrâncenilor. Într-un comunicat de presă, primarul Misăilă arată că, în data de 5 mai 2020, Primăria Focșani a predat un număr de 1.000 kituri pentru determinarea SARS Cov 2 către Direcția de Sănătate Publică Vrancea, în baza unui protocol de colaborare prin care municipalitatea a dorit să sprijine instituțiile statului în stoparea efectelor pandemiei la nivel local. Pentru achiziționarea acestor kituri, Primăria Focșani a plătit 84.000 lei. Ulterior, în 11 mai 2020, Direcția de Sănătate Publică, condusă de un membru PNL Vrancea, a solicitat Primăriei Focșani sume suplimentare de bani pentru a testa categoriile de persoane pentru care au fost oferite kit-urile. Este vorba de 90 lei conform unei note de fundamentare a tarifului.

Primarul arată că acești bani sunt solicitați pentru echipamente și servicii care sunt deja plătite de Minsterul Sănătății! Este vorba despre echipamentele de protecție a personalului DSP Vrancea, (combinezoane, măști, cizme, viziere, mănuși etc) materiale de dezinfecție, alte materiale necesare eliminării deșeurilor periculoase, cheltuieli de personal, cheltuieli cu amortizarea echipamentelor, cheltuieli indirecte și cheltuieli de regie. Conform notei de fundamentare a tarifului pentru prestări servicii analize și teste microbiologice a DSP Vrancea: „Pentru cazul în care reactivii sunt achiziționați de instituții publice, care doresc testarea personalului pe bază de contract încheiat cu DSP, prețul este de 88,82 lei/test și pentru simplificare, rotunjit va fi de 90 lei/test”.

„Cu alte cuvinte DSP Vrancea se comportă ca un laborator privat și cere bani pentru echipamente și servicii deja plătite de Ministerul Sănătății! Este ca și cum ISU Vrancea ar cere bani cetățenilor să stingă un incendiu sau ca și cum Ambulanța ar cere bani pacienților pentru că a intervenit la o urgență medicală. Culmea, Primăria Municipiului Focșani a mai achiziționat pentru aparatul PCR al DSP Vrancea o hotă bacteriologică și o combină frigorifică în valoare de 57.000 lei pe care iată că acum i se cer și bani de amortizare – 0,5 lei/test. Așadar, obiectivul achiziției kiturilor de către Primăria Municipiului Focșani era de a preîntâmpina expunerea oamenilor la pericolul contaminării și menținerea în funcțiune a celor mai importante servicii, pentru a putea gestiona cât mai bine situația, însă liberalii de la DSP Vrancea inventează fel de fel de chichițe pentru a nu folosi cele 1.000 de kit-uri și pentru a-i lăsa netestați pe medici, polițiști, jandarmi, angajații de la Ambulanță! În această perioadă, când toți luptăm cu pandemia de coronavirus, Ministerul Sănătății a numit la DSP Vrancea o conducere interimară cu un singur scop – să facă tot ce poate împotriva activităților Primăriei Municipiului Focșani! Carnetul de membru PNL a fost singurul criteriu al numirii noii conduceri a DSP Vrancea care, la rândul ei, a angajat în instituție zeci de liberali fără pregătire în domeniu și fără nici un fel de concurs.

Domnilor liberali, lăsați deoparte politica, lăsați deoparte interesele meschine și nu mai abuzați de funcțiile pe care le ocupați vremelnic! Înțelegeți că aveți obligația să îi testați pe cei din linia întâi! Faptul că cereți bani suplimentari arată că, la ordin politic, faceți orice pentru a nu demara testarea solicitată de Primăria Municipiului Focșani! Să invocați costuri suplimentare pentru echipamente și materiale finanțate deja de Ministerul Sănătății reprezintă un abuz de putere!

Vă repet, focșănenii au nevoie de măsuri instituționale corecte, care să le ofere certitudinea că sănătatea lor nu este în pericol. Prin blocarea testării celor mai expuse categorii de angajați nu faceți altceva decât să vă jucați cu sănătatea focșănenilor pe care, ca funcționari publici, aveți obligația să îi serviți!”, arată primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?