Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: Cozile s-au întors! La supermarket-uri, poștă, bănci și…magazine de haine

Statul la rând. Era cândva un adevărat „sport național” în România. Stăteai la rând la lapte, stăteai la rând la carne, sperând că „va băga”. Acum se stă din nou la coadă. Miercuri dimineață, cozile de la supermarket-uri erau egalate de cele din fața magazinelor cu haine. S-a mers pe principiul: „Am auzit că au deschis și alții”.

Când eram mici, era o tradiție ca de Paște să te înnoiești. De obicei, mergeam la cumpărături în apropierea Săptămânii Mari, și, pe lângă vopsea de ouă, fructe, legume și alte lucruri necesare pentru masa de sărbători, dădeam fuga și la magazinele cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. Era stabilit de acasă: „Luăm ceva ce poți purta și la școală!”. Dar acum, în perioada stării de urgență, când sunt interzise deplasările care nu reprezintă o urgență, mai este necesar să ne înnoim garderoba?! „Ce?! Nu se mai îmbracă omul dacă stă în casă?! Am văzut că au deschis fetele astea și am ieșit să văd ce au mai adus nou, dacă au oferte… Nu putem să mergem precum calul, numai la magazin și înapoi, ne mai uităm și noi stânga-dreapta”, spune o doamnă de la rând.

Un magazin din apropierea Pieței Moldovei care, pe la sfârșitul lunii martie anunța printr-un afiș că activitatea este suspendată, iar angajații sunt în șomaj tehnic, acum era deschis, dar cu accesul limitat. Aveau voie doar 10 clienți, iar în intervalul 11:00-13:00, persoanele peste 65 de ani aveau prioritate. La intrarea în magazin erau trei covorașe îmbibate în soluții dezinfectante, iar pe post de „limitator”, un coș de gunoi. „Dacă intrați amândoi, mai așteptați să iasă o persoană”, le spune una dintre angajatele magazinului, unor tineri care urmau la rând. În interiorul magazinului nu s-au schimbat prea multe, în apropierea casei de marcat, erau lipite câteva benzi roșii pentru a limita distanța dintre clienți. Unii țineau cont, alții nu.

Am auzit că au deschis și alții

Alt magazin, aproape aceeași atmosferă. Tot în zona Pieței, un alt magazin cu haine și-a deschis ușa pentru clienți, după o perioadă în care activitatea a fost suspendată. Întrebat de un client dacă este deschis mereu de acum încolo, patronul răspunde: „Nu știu să vă dau un răspuns. Azi am deschis. Am auzit că au deschis și alții.” Sunt și magazine în care nu intră nimeni, iar vânzătorii își petrec ziua uitându-se pe geam. „Am deschis și noi acum, dar n-a intrat nimeni. Venise o doamnă să ne întrebe de niște pantaloni, în rest, nimeni. Probabil nu știu că am deschis”, spune angajata unui magazin din centru.

La farmacie, la supermarket, la bancă, la poștă, la telefoane… peste tot coadă. Într-un loc destinat bicicletelor, un stăpân și-a lăsat cei doi amici patrupezi să-l aștepte la soare. O doamnă aflată în trecere s-a apropiat și s-a jucat cu ei. „Ce-or cumpăra, domnule, mereu de la farmacie?! Toată ziua este aceeași rutină, farmacie-magazin-casă!”, exclamă un bărbat care trece agale prin fața unei cozi,vorbind la telefon. Un altul, își trage răsuflarea la umbră, pe o bancă.

Starea de urgență a fost prelungită cu încă 30 de zile. Prin urmare, nu sunt motive de relaxare, ne spun autoritățile. Și nici de înnoit…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?