Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Nu avem voie nici în Crâng, dar nici în cimitire pentru a aprinde lumânări în memoria celor dragi

E dimineață, iar orașul începe să se dezmorțească sub soarele de aprilie, e ora la care un câine somnoros încă nu a ieșit din cușcă, cu toate că stăpânul său i-a adus mâncarea. Este puțin trecut de ora 08:00, iar pașii m-au purtat spre… Cimitirul Nordic din Focșani pentru a vedea dacă este permis accesul. Am noroc, poarta este larg deschisă. La intrare, pe una dintre porțile mari, este afișat programul: „01 APRILIE – 15 NOIEMBRIE: 8:00 – 21:00/ 16 NOIEMBRIE – 31 MARTIE: 8:00 – 18:00”. Până să intru, în spate, o doamnă care tranzita zona, se oprește, se închină, oftează și merge mai departe…

Legea este interpretabilă?

Potrivit Ordonanțelor Militare, accesul persoanelor în afară locuinței se face numai pentru a merge la serviciu, la cumpărături de strictă necesitate, asistență medicală, pentru asistența unor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, pentru îngrijirea copiilor, pentru acțiuni de voluntariat, activitate fizică individuală și pentru plimbarea animalelor de companie în jurul locuinței, donarea de sânge, realizarea de activități agricole, deces al unui membru de familie.

Dar, avem voie să mergem la cimitir să aprindem o lumânare sau să curățăm mormintele? Directorul Administrației Cimitirelor din Focșani, Cristi Zbîrciog, spune că nu știe cum să soluționeze această problemă. „Ordonanța face referire strict la păstrarea distanței și la ieșirea numai pentru: cumpărături de strictă necesitate, înmormântări, plimbarea câinelui de companie, bătrâni, medic. Acum este interpretabilă. Problema este că sunt și oameni în vârstă care vin și stau de vorbă pe alee, nu păstrează distanța, și atunci nici nu știi cum să te comporți…Să-i lași sau să nu-i lași. Au mai fost și oameni recalcitranți, dar nu-i văd pe toți care vin, pentru că cimitirul are mai multe intrări, așa că pot intra și prin spate… nu-i știi, afli mai târziu chestiile astea. Oricum, vin după-amiezele și fac curățenie la morminte. Nu știm cum să procedăm. Dacă-i lași, încalci legea, categoric. Dacă nu-i lași, încalci o tradiție și o cutumă”, spune Cristi Zbîrciog.

Am avut și o persoană depusă cu COVID aici”

Din discuțiile avute cu reprezentanții Administrației Cimitirelor Focșani, am aflat că, de curând, la Cimitirul Nordic a fost depusă și o persoană confirmată cu COVID-19. „Acum nu sunt depuși defuncți, dar în mod normal se aduc. Se depun și pe timpul stării de urgență, pentru persoanele nevoiașe. Am avut și o persoană depusă cu COVID aici, dar a stat foarte puțin. Se respectă Ordonanța 4 care spune că au voie maxim 8 persoane la înmormântare”, spune Remus Constantin, consilier juridic în cadrul Administrației Cimitirelor din Focșani. În ceea ce privește desfășurarea unei înmormântări, oamenii par să fi înțeles regulile și le respectă. „Numărul înmormântărilor este cam la fel… se respectă regulile, nu vin foarte mulți. Chiar dacă vin mai multe persoane, cum au venit de exemplu ieri, au stat în mașini, n-au coborât. A venit părintele și cu dascălul, băieții mei au dus decedatul la groapă și s-au retras. Pe lângă părinte și dascăl cred că mai erau copiii decedatului, adică vreo 2/3 persoane. Dar ăsta a fost aproape și l-am văzut, pentru că nici eu nu mă duc la fiecare înmormântare”, completează Cristi Zbîrciog.

Cimitirul nu este parc!

Din moment ce plimbarea animalelor de companie este unul dintre motivele deplasării care se regăsește pe declarația pe proprie răspundere, unii oameni par să confunde cimitirul cu parcul. Atenție însă, chiar dacă locuiți în apropiere de cimitir, asta nu înseamnă că aveți permisiunea de a plimba cățelul pe alee, printre morminte. „Am văzut și cu căței. Deci, din păcate, mai sunt persoane care intră, nu doar pe aici, ci și prin spate, și cu câinii. Eu le-am comunicat, când îi mai văd: «Hai să nu facem din cimitir un parc de plimbare a animalelor!». Dacă venim, venim la un loc pios de pomenire, să ne aducem aminte de cei dragi. Înainte stăteai pe o băncuță 20 de minute, te reculegeai lângă mormântul părinților, al familiei, îți aminteai de clipele plăcute petrecute cu ei, și te duceai acasă. Am mai văzut niște domnișoare cu cățelul, și le-am spus:« Nu mai veniți cu el aici. Vă dă voie legea să-l plimbați pe lângă locuință, pe undeva, dar nu în cimitir, chiar dacă stai aproape»”, spune Cristi Zbîrciog.

Colegul său, Remus Constantin, atrage atenția asupra faptului că: „Hotărârea Consiliului Local interzice în mod clar plimbarea de animale prin cimitir”. Cu toate acestea, oamenii par să nu înțeleagă. Plus că, la umbra unei cruci, doi pui de câine își odihnesc oasele fugărite de stăpânii care nu i-au mai vrut în curtea lor.

Avem sau nu voie să aprindem o lumânare ori să curățăm mormintele?

Când moartea răpește pe cineva drag de lângă noi, legătura noastră cu el/ea se mai poate păstra doar prin intermediul fotografiilor, amintirilor și vizitelor la cimitir acolo unde lacrimile rostogolite la vale peste obraji, mai eliberează puțin strâmtorările inimii. În astfel de situații, chiar și oamenii legii par a fi îngăduitori. „Un bătrân, la 70 și ceva de ani, aproape 80 a mai venit cu săpăliga. L-am întrebat ce face, pentru că-l cunosc, și mi-a zis: «Mă duc la băiat să-i aprind o lumânare, mi-a murit băiatul…». I-a murit acum 4 ani, dar omul a suferit un șoc de atunci.. Și zic: «Bre, dar nu te-a oprit poliția?». «Ba m-a oprit poliția pe stradă și i-am spus că mă duc la băiat să-i aprind o lumânare, și m-a lăsat», Și apoi, oamenii ăștia sunt spre sfârșitul vieții, în momentul în care nici la copil nu-l lași să se ducă…”, mai spune Cristi Zbîrciog.

O cititoare ne-a întrebat dacă mama ei, în vârstă de 70 de ani, poate merge la Cimitirul Nordic pentru a aranja mormintele părinților ei. Răspunsul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea este: „Nu, nu este o excepție prevăzută de Ordonanțele Militare”.

E sport național să vină să facă curățenie la morminte”

Deși legea nu le permite, mulți oameni vin la cimitir după orele prânzului pentru a face curățenie la morminte. „Curățenia poate fi făcută și după ce se termină starea de urgență. Dar, în ceea ce privește accesul, din nefericire, nu există o dispoziție, iar oamenii interpretează. E sport național să vină să facă curățenie la morminte. Cel puțin după ora 16:30 vin destul de mulți. Am avut situații când au venit persoane și din alte localități”, spune Remus Constantin.

O recunoaște și directorul Administrației Cimitirelor din Focșani. „Într-adevăr. Dar n-au venit să facă curățenie, au venit până la poartă și au zis: «Domne, sunt în trecere prin Focșani, îmi permiteți să aprind și eu o lumânare?». Și i-am lăsat, aveau mască, aveau mănuși. Înainte, programul era foarte clar: pe timp de vară, puteau veni până la ora 20:30, când se înserează, dar acum este situația asta de urgență, una atipică. Prin urmare nu mai putem să-i lăsăm toată seara să vină. Eu le-am mai recomandat să respecte depărtarea socială, să vină cu mască, cu mănuși, să stea 10 minute, să facă ce au de făcut, și apoi să se întoarcă acasă.”, completează Cristi Zbîrciog.

Ce spun reprezentanții Bisericii

În Focșani există două cimitire administrate de Biserică. Este vorba despre Parohia „Sf. Dumitru”, a cărei activitate este coordonată de Protoieria Focșani II, și Parohia „Sf. Mina” care se află sub coordonarea Protoieriei Focșani I, ambele în zona Bahne. „Potrivit Ordonanțelor de care am cunoștință, până la momentul de față, inclusiv Ordonanța 8, niciuna dintre ele nu interzice oamenilor accesul în cimitir. Administratorul cimitirului n-a primit nicio dispoziție cu privire la închiderea accesului în cimitir. În schimb, declarațiile pe proprie răspundere nu prevăd o astfel de posibilitate”, spune pr. Oscar Dumitru Frunză, protoiereu în cadrul Protoieriei Focșani II.

Același lucru îl spun și reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. „Noi n-am impus sau interzis lucrul acesta. Acum depinde de fiecare în parte pentru că va trebui să aibă la sine acea declarație pe proprie răspundere, însă ține puțin și de buna credință a polițistului care, să zicem că ar legitima persoane respectivă. Practic, conform legii, nu avem voie să mergem la cimitir”, spune și pr. Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvât al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Cimitirul municipal Adjud: ÎNCHIS

Printr-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Adjud, cetățenii sunt informați că: „Cimitirul municipal Adjud va fi închis în perioada 11-21 aprilie 2020, accesul în cimitir fiind permis doar pentru înmormântări și pentru lucrările de definitivare a monumentelor funerare executate în baza unei autorizații, conform Dispoziției primarului municipiului Adjud nr. 361/10.04.2020. Deoarece cimitirele din localitățile aparținătoare Adjudu Vechi, Șișcani și Burcioaia nu sunt administrate de către municipalitate, măsura de mai sus are, în cazul acestora, caracter de recomandare”, decizia fiind luată vineri, 10 aprilie.

Precizări de la Poliție

IPJ Vrancea a făcut mai multe precizări, în cadrul unui comunicat de presă, printre care și aceasta: „Anul acesta renunțați să aprindeți lumânări la cimitir pentru cei dragi, trecuți în neființă. Accesul în cimitire este permis doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare și atunci cu respectarea numărului de 8 persoane. Nerespectarea Ordonanțelor Militare se sancționează cu amendă între 2.000 și 10.000 de lei”. De asemenea, polițiștii vrânceni au precizat: „Cu toate ca vremea se arată prietenoasă, de data aceasta grătarul îl facem acasă. Vă informăm că accesul este restricționat în Crângul Petrești, dar și în alte zone cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde. Echipajele rutiere și de ordine publică vor supraveghea toate aceste zone, unde tradițional se încing grătarele. Parcurile sunt și rămân închise. Pentru sănătatea tuturor, respectați Ordonanțele Militare!”.

Și Grupul de Comunicare Strategică a făcut duminică precizări în acest sens:

„Întrebare: Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?

Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?