Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Apel pe Facebook: „Deschideți bisericile de Înviere!”; Preotul Aurel Boțan: „Noi sperăm că va fi bine, dar binele acesta nu știu cum să vi-l detaliez!”

Pe 29 martie a.c., Andrei Roșca, un tânăr preot, paroh într-o localitate din județul Alba, a postat o „Scrisoare deschisă către medicul Raed Arafat”. Scrisoarea a avut 19 mii de aprecieri, 12 mii de distribuiri și 6.300 de comentarii pe rețeaua de socializare. A fost preluată și publicată în presă. Iată ce-i scrie tânărul preot secretarului de stat:

„Domnule doctor, cu stimă, vă deranjează tot un doctor, dar de suflete. Dacă vă întrebați cine sunt, sunt preotul care în ziua inundațiilor din Răchita a mers 7 km pe jos,de la indicatorul spre Răchita, la Casa Parohială cu soția și copilul în rucsac, noaptea. Ne-am întâlnit pe drum și m-ați stimat atunci pentru dorința mea de a fi aproape de credincioșii mei, aflați la ananghie, indiferent de greutăți. Ne-am dat mâna, ne-am îmbrățișat și mi-ați urat spor în munca mea, iar eu la fel v-am dorit în munca dumneavoastră.

Am fost și eu atunci, preot în situații de urgență, dar nu mi-am publicat niciodată ajutorul, până acum. Am fost primul care am adus apă și medicamente în Răchita și tot primul care am trimis plase cu alimente în Răchita, Comuna Pianu, în Săliștea de Alba și la Sebesel. Fără diplome sau apariții, fără felicitari și mulțumiri. De ce? Pentru că la fel ca dumneavoastră, mi s-a părut normal! Dumneavoastră ați fost omul venit de departe care cu banii proprii ați cumpărat o ambulanță și ati mers voluntar oriunde a fost nevoie.

Spun acestea pentru că avem funcții diferite dar ajutăm aceeași oameni.

DAR totuși durerea mea e mare pentru că spitalul dvs. funcționează, dar al meu nu. De câteva zile îmi plâng de milă când intru în Biserică și suntem doar noi trei. Mă gândesc la credincioșii mei și mă rog ca nu cumva din vreun accident să moară neîmpărtășiți. Știți cum e sentimentul ăla când puteai face mult mai mult dar ceva te-a ținut în loc și eșecul a rămas? Dumneavoastră puteți fi medic dar eu trebuie să lucrez în izolare. Pacienții mei îmi așteaptă tratamentul dar spitalul e închis iar acasă nu am voie să merg , doar pentru urgențe.

Domnule Arafat, vă stimez pentru functia pe care o aveti iar faptul că sunteti de altă credință, nu mă deranjează deloc. Nu sunt genul care să pun bețe în roate dar înțelegeți că mă doare:

-mă doare când Biserica e goală iar autobuzele sunt pline;

-mă doare când Biserica e goală iar vămile sunt deschise;

-mă doare când magazinele sunt pline, iar Biserica e închisă;

-mă doare când piețele sunt pline, dar Biserica e goală;

-mă doare când știu că oficial cel mai mare focar de infecție e Biserica, și nu mall-ul, piața, marketul sau autobuzul;

Vă mai spun ceva, eu am două sate în grijă din mila Domnului. La Bisericile acestea, 99 % din populație sunt cei care îi cunosc pe de rost. 1 la % sunt străini. Deci, cu ce e mai contagioasă Biserica decât o piață sau un supermarket, unde nu cunoști pe nimeni din cei ce intră sau ies. Cred că la 2m distanța unul de altul, cu manuși și mască (pe care eu le plătesc pentru toți ai mei) și dezinfectant, în curtea Bisericii, iar în Biserică, pe rând câte o persoană pentru spovedit sau închinat, nu cred că ar fi absurd.

Domnule Arafat ați pornit de la 0, la fel și eu în unele momente. Mi-am pierdut părinții de tânăr, nu vreau să mai pierd alte persoane dragi și cred că nici domnia voastră nu vreți! Nu vă judec pentru nici o recomandare dată, dar vă rog, deschideți-mi spitalul. Știți bine că medicina are o limită și de acolo intervine Dumnezeu. Ați avut/cunoașteți destule cazuri. Vă rog lăsați-l pe Dumnezeu să lucreze. Lăsați Biserica deschisă pentru oameni, nu doar pentru preot. Vă implor! Dacă nu îi dăm voie lui Dumnezeu să lucreze prin preoți și prin oameni, mortalitatea va înghiți lumea!

Domnule Arafat, am credincioși care plâng după tratament dar eu nu pot oficial, să merg să îi tratez. Vă asumați cumva responsabilitatea pentru acele suflete care pot deceda netratate? Cum ați putea dumneavoastră trata un pacient, dacă spital nu aveți, ambulanță nu aveți, iar legal nu puteți ajunge la pacient și nu îi puteți da nici medicament, doar pe sărite? În războaie, prigoane, boli incurabile, Biserica NU a fost închisă niciodată. De ce acum? De ce acum e închisă și alte clădiri cu factor mai mare de risc sunt deschise?

Vă rog fiți deschis și opriți durerea lui Dumnezeu și lacrimile noastre. Lăsați-ne și pe noi preoții să vă fim alături, căci doar împreună putem aduce tămăduire. Și pentru noi preoții e situație de urgență. Ce se va intampla dacă toți medicii se vor infecta (ex Suceava), cine va mai tămădui? Preoții, domnule doctor, căci atunci când de la medic nu mai ai șanse, vii la Dumnezeu și dacă ai credință te vei tămădui! Haideți să lucrăm împreună! Noi cu Împărtășania și Liturghia, voi cu toată doctoria și astfel împreună să ne rugăm și să ne dorim ca toți cei din spitale să meargă acasă, la familiile lor iar noi preoți și medici să ne îmbrățișăm și să cadem în genunchi, mulțumind lui Dumnezeu că împreună am reușit. Încă nu e târziu, dar va fi.

Menționez că v-am transmis-o dumneavoastră pentru că dacă ați fi de acord, știți unde trebuie să ajungă. Nu vă scriu spre mustrare, sau jignire, ci pentru că atunci, în noaptea inundației, am văzut în dumneavoastră un om care se sacrifică mult pentru binele altora. Vă rog, ascultați-mă! Eu mă rog pentru dumneavoastră și toți medicii și sper într-o minune, dar nu se va putea decât împreună!

Al dumneavoastră, împreună umil tămăduitor sufletesc, preot Roșca Andrei.”

Pe 31 martie, același preot a scris pe pagina sa de Facebook: „Rugăciunea aduce răspunsuri! Am reușit să vorbesc azi dimineață cu domnul secretar de stat, dr. Raed Arafat. Mi-a mulțumit pentru îndrăzneală, m-a ascultat și mi-a promis că va discuta cu ceilalți colegi ca măcar de Înviere, cu reguli, să fim împreună în curtea Bisericii, cântând „Hristos a înviat!”, însă nu ține doar de el această decizie.

Am spus acestea ca să ne umplem de mai multă speranță și să ne rugăm mai fierbinte pentru o minune ! Doamne miluiește! Înapoi la rugăciune!”.

Poate pornind de la acest apel, pe Facebook a pornit o nouă „mișcare”. Foarte mulți oameni, inclusiv preotul din Alba, și-au adăugat la fotografii o ramă cu imaginea Catedralei Patriarhale în miniatură având pe fundal tricolorul și purtând mesajul: „Deschideți bisericile de Înviere!”.

Luăm sau nu Lumină?

Mai sunt aproximativ două săptămâni și jumătate până la Paște, însă nici autoritățile și nici reprezentanții Bisericii nu au un răspuns oficial cu privire la desfășurarea slujbei de Înviere de anul acesta. „Nu avem un comunicat oficial din partea Patriarhiei referitor la acest subiect. Noi sperăm că va fi bine, dar binele acesta nu știu cum să vi-l detaliez. La momentul acesta nu avem un comunicat oficial nici din partea autorităților, nici din partea Patriarhiei. Dar, oricum, din ce am observat, în ceea ce privește activitățile religioase, a fost o colaborare între autoritățile bisericești și cele de stat, și atunci probabil că, pentru noaptea de Înviere, se va lua cea mai bună decizie. Care va fi aceea, deocamdată nu știu, mai avem două săptămâni și jumătate, noi ne rugăm și așteptăm”, ne-a spus pr. Aurel Boțan, protoiereu în cadrul Protoieriei Focșani I.

Preotul mai spune că momentan este devreme și că cel mai probabil comunicatul va sosi cu câteva zile înainte de marea sărbătoare: „Este un pic devreme pentru că, vedeți, de la o zi la alta, situația se schimbă și nu putem să ne face planuri nici măcar pe două zile și atunci, noi așteptăm… Ați văzut că noi ne-am adaptat cerințelor care ne-au fost formulate din partea autorităților, în biserici se face Sfânta Liturghie doar de către preot, cântăreț și cei care ajută la săvârșirea slujbei. Probabil că acel comunicat va veni chiar în săptămâna respectivă cu 2-3 zile înainte, iar oamenii vor fi informați. Ne rugăm să fie bine și să fie oamenii sănătoși”, mai spune părintele.

Se va aprinde candela în Sfântul Altar”

Purtătorul de cuvânt al Ahiepiscopiei Buzăului și Vrancei nu știe nici el în ce măsură s-ar putea schimba ceva în perioada următoare, dată fiind dinamica lucrurilor. Un lucru este cert, dacă Lumina Sfântă nu va mai fi adusă de la Ierusalim, preoții vor aprinde candela din Sfântul Altar, după care, dacă li se va îngădui și enoriașilor să participe la slujbă, aceștia vor primi Lumina de la preot. „Încă nu știu să vă spun nimic oficial. Am văzut că oamenii folosesc acele rame la pozele de profil de pe Facebook, dar în mod oficial nu știu care este situația, vom vedea probabil în perioada următoare. Momentan, nu știu în ce măsură s-ar putea schimba ceva față de situația actuală, în sensul că bisericile rămân închise, slujbele oficiindu-se fără participarea credincioșilor. Nu cred că până la Florii se va schimba ceva. Ați văzut că lucrurile au o dinamică, de la o oră la alta se schimbă. Să sperăm că de Înviere totuși, oamenii vor putea lua parte la slujbă. Se va aprinde candela în Sfântul Altar și de acolo se va oferi tuturor credincioșilor, dacă nu se va mai aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim”, a precizat pr. Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Ce spune PatriarhiaRomână

Într-un articol publicat pe observator.tv, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că slujba de Paște ar putea fi urmărită de credincioși de la distanță, fie prin intermediul televizorului, radioului sau internetului, asta dacă situația pandemiei COVID-19 se va înrăutăți. Paştele este pe 19 aprilie. Vom avea timp să vorbim mai aproape de sărbătoare, atunci când vom cunoaşte şi mai multe detalii despre situaţia reala în care ne vom afla cu toţii. Dacă aceasta se va înrăutăţi, este evident ca slujba de Paşti va putea fi urmărită doar la Trinitas TV / Radio sau pe paginile de Facebook ale unor parohii (…) Vom cânta poate la ferestre, în balcoane, «Hristos a înviat!», vom putea aprinde în primul rând lumina în sufletul nostru. Este exclus ca anul acesta să mai fie adusă lumină de la Ierusalim, pentru că aşa cum ştim, Biserica Învierii din Ierusalim a fost temporar închisă. Dar asta nu înseamnă că uităm un lucru esenţial: lumina este la fel de sfântă ca atunci când e aprinsă din candela de pe un altar din ultimul cătun”, a declarat pr Vasile Bănescu.

Marți dimineață am contactat și noi reprezentanții Patriarhiei Române de la București. Iată răspunsul primit: „Încă nu s-a luat decizia. Așteptăm un comunicat din partea autorităților, după care se va face o comunicare oficială care va fi publicată în toate mijloacele media”.

Prin urmare, imediat ce vom avea un răspuns oficial, vă vom aduce la cunoștință dacă și în ce condiții veți putea aduce Lumina Sfintei Învieri în casele voastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?