Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Cum s-a pregătit Spitalul Județean Focșani pentru lupta cu coronavirusul; câte paturi, ce medicamente și echipamente deține

Spitalul Județean de Urgență ,,Sf. Pantelimon” din Focșani are în stoc echipamente de protecție folosite în lupta cu temutul coronavirus și are asigurate 130 de paturi în Pavilionul Boli Infecțioase pentru tratarea bolnavilor care au contractat această boală. Acest lucru reiese dintr-un răspuns transmis Monitorului de Vrancea de către conducerea Spitalului Județean după solicitări făcute în acest sens de reporterii noștri.

,,Conform Ord. 533/31.03.2020, pacienții suspecți și confirmați cu Covid 19 sunt tratați în Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani, Pavilionul Boli Infecțioase, asigurat cu 130 de paturi. În cazul în care pacientul diagnosticat cu Covid 19 are și alte afecțiuni (boli interne, chirurgicale etc), este transferat în spitalul suport Adjud. Este un volum de muncă foarte mare și o suprasolicitare a personalului, având în vedere că de două săptămâni Spitalul Militar, inclusiv CPU din cadrul acestuia și Spitalul Adjud, inclusiv CPU Adjud sunt închise și toate urgențele medicale din județ și pacienții cu Covid 19 sunt preluați doar de către Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani”, se arată în răspunsul dat de conducerea Spitalului Județean.

De remarcat că Spitalul Județean a achiziționat încă de acum o lună de zile medicamentele esențiale folosite în lupta cu coronavirus. ,,Cu privire la medicamentele pentru îngrijirea bolnavilor de Covid 19, spitalul a reușit încă de acum o lună să achiziționeze medicamentele specifice pentru tratament: Kaletra și Plaquenil, ulterior furnizorii nemaionorând comenzile, acestea fiind blocate de către Ministerul Sănătății. Pacienții internați și diagnosticați până acum cu Covid-19 au fost tratați și îngrijiți numai cu medicamente, materiale sanitare și echipamente de protecție achiziționate de unitatea sanitară”, mai arată conducerea Spitalului Județean.

Sursa citată precizează că unitatea are în continuare în dotare stocuri de materiale de protecție și dezinfecție, iar personalul de la Serviciul de achiziții asigură permanența non stop pentru a putea face achizițiile necesare în orice moment al zile și în fiecare zi. ,,Stocurile de echipamente de protecție și dezinfectant existente în magazia spitalului sunt folosite conform ORD 533/2020 privind aprobarea planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextual epidemieide coronavirus COVID 19 și a Listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS COV 2 . Momentan ele sunt suficiente, dar consumul este unul mare, iar în perioada următoare acesta va fi și mai mare. De aceea, achizițiile se fac permanent. Avem instituit la nivelul Serviciului de Achiziții ture de 12/24 de ore pentru a putea permanent să fim conectați online la SEAP/SICAP pentru a puteare acționa rapid și achiziționa cu promptitudine stocuri disponibile de produse dintre cele căutate intens (echipamente de protecție pentru personal medical, produse biocide, aparatură etc). În urmă cu două săptămâni am reușit și am comandat de câteva mii de euro echipamente de protecție și biocide, aceste comenzi urmează a fi primite în următoarele zile”, se mai arată în răspunsul primit de la conducerea Spitalului Județean de Urgență Sf.Pantelimon din Focșani.

Totodată, toate stocurile existente și necesarul pentru următoarea perioadă se trimit zilnic la Ministerul Sănătății, într-o aplicație creată special în acest sens. ,,Pentru a nu intra în impas, avem permanent asigurat în magazia spitalului un stoc tampon, de echipamente de protecție și biocide. Stocurile existente sunt monitorizate și folosite judicios și asigurăm permanent personalului medical echipamentul necesar, respectând procedurile legale în vigoare, cf. ORD. 533/2020 privind apobarea planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID 19 și a Listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS COV 2”, mai susține conducerea Spitalului Județean.

Oficialii Spitalului Județean mai susțin că toate materialele sanitare se folosesc de către personalul medical conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 533/2020 și procedurii adoptate la nivelul spitalului.

Vă reamintim că administrația județeană a aprobat luni în ședință extraordinară alocarea sumei de 11 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani. Din acești bani se vor plăti materialele și echipamentele contractate deja de Spitalul Județean, dar se vor mai achiziționa și alte aparate și materiale de protecție necesare, în această perioadă de criză pandemică, astfel încât unitatea sanitară să fie pregătită pentru a trata cazurile de pacienți infestați cu noul coronavirus. Cu toate că Spitalul Județean nu se află în subordinea autorității județene, Consiliul Județean va suporta, din fonduri proprii, în cel mai scurt timp posibil, achiziționarea unui sistem destinat amplificării și detecției Real-Time PCR, în vederea testării permanente a cazurilor conform procedurilor, 10 aparate de ventilație mecanică, 10 monitoare funcții vitale, 10 paturi pentru terapie intensivă cu 4 motoare, 20 de tărgi pentru transportul pacienților, 100 de injectomate, plus 40 de concentratoare de oxigen pe lângă cele 45 care există deja.

De asemenea, din fondurile alocate se vor achiziționa și 50 de mese pentru tratament, 100 de stative pentru perfuzii, 20 de scaune cu roți pentru transportul pacienților, 30.000 de halate, 50.000 de combinezoane antichimice, 50.000 de măști UF 3 cu pliuri, 10.000 de măști FFP2, 10.000 de măști FFP3, 286 de vizete, 100 de termometre non contact, precum și 3.000 L de dezinfectant de mâini și 3.000 de dezinfectant de suprafețe. Suma va fi folosită pentru achiziționarea de materiale sanitare, dezinfectanți, medicamente și achiziționarea de aparatură medicală, în special concentratoare de oxigen, aparate de oxigen, dacă acest lucru va fi posibil dată fiind cererea extrem de mare de astfel de aparate la nivel mondial, dar și a unui aparat Real Time PCR și a kit-urilor aferente în vederea testării permanente a cazurilor conform procedurilor. ,,În cursul zilei de duminică m-am întâlnit cu directorul Spitalului Județean de Urgență din Focșani. Am avut o discuție aplicată în ceea ce privește nevoile spitalului, fapt ce m-a determinat să vă propun crearea unui depozit de 11 milioane de lei aflat la dispoziția Spitalului Județean pentru a-și achiziționa medicamentele și echipamentele de protecție necesare în combaterea și în lupta cu coronavirusul. Într-o primă fază vom aloca Spitalului Județean suma de 5 milioane de lei în așa fel încât să poată procura cele necesare rămânând ca ulterior să folosească și diferența de sumă rămasă, până la nivelul sumei de 11 milioane de lei”, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?