Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Primul convoi de vrânceni, care s-au întors acasă de teama coronavirusului, a ajuns la Focșani; mulți dintre cei care vin în România refuză să se autoizoleze

Primul convoi cu vrânceni, veniți din străinătate de teama coronavirusului, și care au ajuns în țară după intrarea în vigoare a noilor restricții impuse de autorități, a intrat în carantină, aseară, la o locație stabilită în municipiul Focșani. Ei au fost însoțiți de polițiști și jandarmi. Din primele informații ar fi vorba despre 15 persoane, care ar fi cazate la locația aprobată la nivelul Focșaniului. Inițial era vorba despre un grup mai mare însă o parte dintre persoane, care trebuiau să ajungă în alte județe, au tranzitat Vrancea, iar ceilalți au fost direcționați către Focșani. O altă locație posibilă pentru cei care urmează să vină este Tabăra de la Gălăciuc, izolată la câțiva kilometri de Tulnici, unde s-au făcut toate pregătirile pentru a prelua persoanele care intră în carantină. Un asemenea convoi a fost oprit ieri la intrarea în Bucureşti pentru liniştirea traficului din Capitală şi urma să-și continue drumul către Constanţa şi Prahova. Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că a avut loc o videoconferinţă cu prefecţii, marţi noaptea, pentru a fi înştiinţaţi despre starea convoaielor formate la graniţă, astfel ca oamenii să fie aşteptaţi şi introduşi în centrele de carantină în judeţele de destinaţie.

Însă pericolul pentru răspândirea coronavirusului îl reprezintă cetățenii care se întorc din străinătate și nu declară zonele din care vin, merg la cumpărături, în baruri, fără să își dea seama de consecințe. Majoritatea celor care se întorc sunt din mediul rural din Vrancea. Că le este teamă de acest virus este absolut normal. Dar panica este cea care îi determină să ia decizii care în loc să îi ajute pe acești diasporeni, mai mult îi încurcă. Și asta pentru că, fără să vrea, dacă sunt infectați cu temutul coronavirus, atunci există riscul ca acest virus să fie luat și de cei dragi de acasă, mulți dintre ei, peroane în vârstă și care nu prea merg la medic, ceea ce înseamnă că nu știu dacă au și alte boli care îi fac și mai vulnerabili în combinație cu coronavirus.

La acest context descris mai sus se adaugă și inconștiența celor care s-au întors din așa zisele zone roșii din nordul Italiei. Deși ar trebui să declare că vin din aceste zone, mulți nu fac asta. Mint în mod conștient de teama de a nu intra în autocarantină pentru 14 zile. Alții, puțin mai conștienți, declară că vin din zone afectate de coronavirus, intră în carantină la domiciliu, dar după câteva zile părăsesc locuința pentru a bea o bere la birtul din sat. Inconștiență, indolență, nepăsare sau toate la un loc? Nimeni nu știe cu exactitate ce îi determină pe acești oameni să pună în pericol și alți oameni. Dar o fac fără să stea prea mult pe gânduri.

A ieșit din carantină ca să bea 44 de pahare la cârciumă

În comuna Vidra, un bărbat venit din nordul Italiei, chiar dintr-o localitate închisă de autorități ca urmare a numărului mare de îmbolnăviri cu coronavirus, a plecat luni de acasă la cârciuma din sat pentru a bea cele 44 de pahare, așa cum se spune în tradiția populară că se face de sărbătoarea celor 40 de sfinți mucenici din Sevastia. Asta chiar dacă bărbatul respectiv se afla în carantină la domiciliul său pentru 14 zile. Luni am avut o situație inedită. Un bărbat venit din Italia, zona de nord, și aflat în carantină la domiciliu, a părăsit locația și a mers la o cîrciumă unde a stat cu mai mulți cunoscuți, deși știa că nu are voie să părăsească locuința. Am fost avertizați de oameni din zonă, am trimis poliția să verifice și a fost dus acasă, după care am anunțat DSP Vrancea. Este regretabil că acești oameni veniți din Italia nu înțeleg la ce riscuri îi expun pe cei cu care intră în contact“, a declarat primarul comunei Vidra, Silviu Pintilie.

Astfel de cazuri sunt în majoritatea comunelor vrâncene. În acest context, există primării care solicită cetățenilor care vin din Italia sau alte țări afectate de coronavirus, să se adreseze imediat celui mai apropiat spital de boli infecțioase. Persoanele care revin din Italia sau altă țară în care se înregistrează un număr mare de persoane iunfectate cu coronavirus (COVID-19), sunt sfătuite să se adreseze imediat cadrelor medicale din comuna Dumitrești sau la cel mai apropiat spital de boli infecțioase. Totodată avem rugămintea de a ne informa în timp util, dacă observați persoane din rândul celor mai sus menționate care nu respectă regulile impuse pentru prevenirea și stoparea răspândirii virusului. Conducerea Primăriei Dumitrești roagă întreaga comunitate să dea dovadă de spirit civic și să trateze cu maximă responsabilitate situația apărută la nivel național din ultimul timp“, se arată într-un anunț semnat de primarul comunei Dumitrești, Petrică Dogaru.

De ce s-a ajuns în situația în care astfel de anunțuri sunt afișate în toată comuna ne spune chiar primarul Petrică Dogaru. Trebuie să fim conștienți că sunt riscuri la care ne expunem cu toții. De asemenea, există și posibilitatea ca persoane întoarse din Italia, sau alte țări afectate de coronavirus, să încerce să ascundă că vin din astfel de zone. În astfel de cazuri există posibilitatea de a infecta alte persoane iar noi încercăm să evităm acest lucru“, a afirmat primarul Petrică Dogaru.

6 vrânceni autoizolați, în Vîrteșcoiu

La Vîrteșcoiu a avut loc ieri, „întrunirea CLSU, în care au fost adoptate următoarele măsuri privind CORONAVIRUS COVID-n19:

1)Dezinfecția tuturor spațiilor publice (primărie, școli, grădinițe, dispensare, poliție, cămine culturale);

2)Sistarea oricărei manifestări publice la cele două cămine culturale;

3)Agenții economici care își desfășoară activitatea pe raza comunei cu un număr de peste 200 persoane vor solicita avizul DSP;

4)Continuarea informării cetățenilor prin materiale de informare.

La nivelul comunei la această dată nu avem motiv de îngrijorare, cetățenii care au venit din afara țării s-au autoizolat conform legilor în vigoare. La nivelul comunei avem un număr de 6 cazuri de persoane autoizolate. Rugăm cetățenii care vin din țările afectate de CORONAVIRUS să ia legătura cu autoritățile publice locale, respectiv primărie, poliție, medici. Vă mulțumim și vă rămânem alături pentru îndrumare și sprijin”, arată primarul Viorel Mîrza.

Turnați” la poliție de vecini

Conform unor surse din poliție, mulți oameni sună la 112 pentru a anunța că vecini sau cunoscuți s-au întors din țări străine și nu se autoizolează la domiciliu. În mediile online s-a pornit un adevărat război al comentariilor, între cei care cred că cei plecați din țară nu ar fi trebuit să se întoarcă în țară în această perioadă și cei care consideră că e dreptul lor să vină oricând.

 

Prima suspiciune de coronavirus din Focșani a fost infirmată

O femeie de 42 de ani din municipiul Focsani a fost dusă miercuri dimineață la Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon din Focsani pentru a i se recolta probe. Medicii vor să vadă dacă este infectată cu coronavirus. Și aceste analize au fost trimise la Iași, ca și în cazul pacientei care a ajuns marți la Spitalul județean. Din fericire, potrivit surselor noastre, rezultatul analizelor a arătat că nu se confirmă suspiciunea de coronavirus în cazul focșănencei, în vârstă de 60 de ani, care se afla în izolare la domiciliu, după ce s-a întors din nordul Italiei, și care a acuzat febră 39. „Sub îndrumarea medicului epidemiolog DSP Vrancea pacienta a fost preluată de un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani cu ambulanța de transport persoane și victime multiple (ATPVM) și transportată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde este internată în spațiul special amenajat. A fost consultată de medicul infecționist, au fost recoltate probe pentru COVID-19, care au fost trimise la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Pacienta va rămâne internată sub tratament specific”, au precizat marți reprezentanții DSP Vrancea.

Miercuri seara, DSP Vrancea a transmis un comunicat de presă în care arată că suspiciunea de coronavirus nu a fost confirmată: La nivelul județului Vrancea, situația persoanelor care au călătorit în zonele de risc este următoarea: sunt un număr de 301 persoane cu recomandarea de izolare la domiciliu 14 zile, fără simptomatologie specifică. Aceste persoane vor fi monitorizate zilnic de către medici epidemiologi. Începând cu data de 11.03.2020, 14 persoane se află în carantină în spațiile special amenajate. Rezultatul probei recoltate în data de 10.03.2020 de la pacientul suspect de COVID-19 este negativ. Pacientul nu mai prezintă simptomatologie, dar rămâne în continuare sub supraveghera medicilor infectțoniști.

OMS: Epidemia de Covid-19 este o ”pandemie”

Epidemia de Covid-19 este o ”pandemie”, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Focarul global de coronavirus a ajuns acum la nivelul unei pandemii globale, a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus. În pofida declarării unei pandemii, care în mod obişnuit este înţeleasă ca un focar greu de controlat care se răspândeşte pe plan internaţional, Tedros subliniază că este încă posibil să se reducă numărul de noi infecţii cu măsuri ferme de politică de sănătate. ”Toate ţările pot schimba cursul acestei pandemii’, a adăugat directorul OMS.

Miercuri seară, numărul cazurilor de infectare cu coronavirus în România ajunsese la 38. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat încă un caz de infectare cu noul coronavirus, o femeie de 54 de ani. Potrivit sursei citate, femeia este contact direct al pacientului care a fost internat la Spitalul „Dimitrie Gerota”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?