Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Bilanțul ITM Vrancea pe anul trecut: au fost controlați 1573 angajatori din care 320 au fost sancționați contravențional

MODUL DE REALIZARE A PROGRAMULUI PROPRIU DE ACŢIUNI AL INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA VRANCEA ÎN PERIOADA 01.01 – 31.12.2019

Activitatea de control în domeniul relaţiilor de muncă

Pornind de la obiectivele și atribuțiile specifice ale Inspecției Muncii pentru reducerea incidentei muncii nedeclarate, activitatea Serviciului Control Relaţii de Muncă a fost direcţionată de către conducerea inspectoratului către angajatorii ce prestează activitate în domenii susceptibile utilizării frecvente a muncii nedeclarate.

Acţiunile de control au fost orientate şi spre angajatorii despre care, din scrisori, sesizări, audienţe, s-au primit semnale de încălcari ale legislaţiei referitoare la relaţiile de muncă.

Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă au controlat în perioada 01.01.2019 – 31.12.2019 – 1573 angajatori.

Numărul total al salariaţilor angajatorilor controlaţi este de 33822 din care 15319 femei si 9 tineri cu vârste de până la 18 ani.

Pentru nerespectări ale legislaţiei referitoare la relaţiile de muncă au fost sancţionaţi contravenţional 320 angajatori, fiind aplicat un numar de 408 sancţiuni, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 1246100 lei.

Pe parcursul anului 2019, au fost desfășurate 8 campanii naționale de control și informare, dintre care menționăm: Campanie de informare şi conştientizare cu privire la respectarea legislatiei specifice privind ucenicia la locul de munca, efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si privind internshipul; Campanie Națională pentru desfășurarea acțiunilor de control în domeniul relațiilor de muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor; Campania naţională privind respectarea de către beneficiari sau împuterniciți ai acestora a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, precum și a prevederilor legale privind prevenirea și combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă în aceste domenii; Campania naţională privind verificarea modului în care angajatorii români respectă prevederile legale referitoare la legislația muncii și la regimul juridic aplicabil strainilor pe teritoriul României.

Organizarea și desfășurarea activității de soluționare a petițiilor

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, petițiile sunt înregistrate și soluționate în termenul prevazut de O.G. nr. 27/ 2002 pentru soluționarea petițiilor care este de 30 zile, cu posibilitatea de prelungire cu încă cel mult 15 zile, în situația în care aspectele sesizate prin petiție necesită o cercetare mai amanunțită. Petiţiile primite de compartiment în anul 2019 au fost în număr de 242, din care:

• 238 în domeniul relaţiilor de muncă;

• 4 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

Cele 238 de petitii adresate de catre cetateni institutiei noastre semnaleaza o serie de greutati si probleme cu care se confrunta acestia, respectiv:

• 121 petiții privind neplata drepturilor salariale și alte drepturi ce decurg din munca prestată;

• 25 sesizări privind munca fără forme legale

• 32 petiții privind neemiterea actelor de încetare a contractelor individuale de muncă și a adeverințelor de vechime;

• 37 petiții privind nerespectarea altor prevederi legale privind relațiile de muncă.

• 23 petiții au fost redirecționate la alte instituții

În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, Inspectoratul colaborează cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu alte institutii de specialitate ale statului, cu organizaţii neguvernamentale, cu parteneri sociali, cu mass-media şi cu cetăţenii putând furniza la cererea acestora, date şi informaţii, în limitele sale de competenţă potrivit prevederilor legale.

Activitatea de monitorizare relații de muncă și contracte colective de muncă

La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea s-a implementat și se aplică prevederile Legii 62/2011 a dialogului social, republicată.

În perioada 01.01.2019 – 31.12.2019 au fost înregistrate 71 de contracte colective de muncă, din care :

– 61 contracte colective de muncă pentru unități cu capital privat ;

– 7 contracte colective de muncă pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare;

– 2 contracte colective de muncă pentru unități cu capital mixt;

– 1 contract colectiv de muncă pentru alte categorii de unități.

și 15 acte adiționale, din care :

– 13 acte adiționale pentru unități cu capital privat,

– 1 act adițional pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare,

– 1 act adițional pentru unități cu capital mixt.

De la începutul anului 2019 în evidența inspectoratului au încetat 76 de contracte colective de muncă, din care :

– 9 contracte pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare,

– 65 contracte pentru unități cu capital privat,

– 1 contract pentru unități cu capital mixt și

– 1 contract pentru alte categorii de unități.

În evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea la data de 31.12.2019 sunt 150 de contracte colective de muncă active, după cum urmează:

– 9 contracte colective de muncă pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare ;

– 2 contracte colective de muncă pentru unități cu capital mixt (majoritar de stat) ;

– 137 contracte colective de muncă pentru unități cu capital privat ;

– 2 contracte colective de muncă pentru alte categorii de unități ,

din care :

– cu sindicate reprezentative: 13, din care: 5 pentru sectorul public, 8 pentru sectorul privat;

– cu reprezentanți ai salariaților: 137, din care: 131 pentru sectorul privat, 6 pentru sectorul public.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, prin personalul cu atribuții în domeniul contractelor colective de muncă, oferă consultanță și asistență tuturor angajatorilor, sindicatelor și reprezentanților salariaților care solicită sprijin pentru încheierea/înregistrarea contractelor colective de muncă/actelor adiționale.

În conformitate cu prevederile din Procedura operațională privind înregistrarea contractelor colective de muncă, au fost postate pe site-ul inspectoratului informații utile angajatorilor privind documentele necesare înregistrării contractului colectiv de muncă la nivel de unitate (art. 143 din Legea nr. 62/2011), actele necesare obținerii reprezentativității sindicatelor, în conformitate cu art. 51 din lege, modelul cererii de înregistrare a contractului colectiv de muncă.

Eliza Botezatu Inspector sef

Sebastian Ciocan, Inspector sef adj. Relații de muncă

Comunicat de presă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?