Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: Bugetul județului Vrancea pentru anul 2020 a fost aprobat

Consiliul Judeţean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință ordinară, bugetul județului și al instituțiilor subordonate. Peste 497 de milioane de lei este bugetul Consiliului Judeţean Vrancea şi al instituţiilor subordonate pe anul 2020, alocat prin Legea bugetului de stat. Conform proiecţiei bugetare pentru anul 2020, 31,5 milioane de lei provin din cote defalcate din impozitul pe venit, aproape 5 milioane de lei sunt sume alocate din cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, 31,3 milioane de lei vor fi alocaţi din sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului. Din sume defalcate din TVA pentru drumuri, Consiliul Județean Vrancea primește 11,1 milioane de lei, iar din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, administrația județeană primește 69,6 milioane de lei.

Nici în acest an repartiția bugetară realizată la nivelul județului Vrancea și a instituțiilor subordonate nu a fost pe placul liberalilor, care au susținut că sumele alocate pentru anumite activități ale administrației județene, activități ce vizează evenimente derulate la nivelul județului Vrancea, sunt prea mari. Ba mai mult, au încercat chiar să inițieze un amendament prin care propuneau diminuarea unor sume de la aceste evenimente și finanțarea unor investiții, care au deja surse de finanțare. Asta în condițiile în care unul dintre consilierii liberali avusese deja depus un amendament fix pe această temă, amendament care însă nu a primit avizul comisiilor de specialitate și nu a mai intrat în dezbatere.

De altfel, secretarul județului Vrancea, Raluca Dan, le-a atras din nou atenția consilierilor că amendamentele pot fi făcute doar dacă au avizul comisiilor de specialitate, iar în acest caz nu existau aceste avize. „Înainte de a fi supus un amendament aprobării plenului Consiliului Județean trebuie să îndeplinească anumite condiții legale. Asta înseamnă că amendamentul trebuie să aibă avizul Direcției de specialitate, dar și avizul Comisiei de specialitate. Vreau să menționez că în acest caz ambele structuri au dat aviz negativ acestui amendament. Bugetul județului Vrancea a fost afișat pe site-ul instituției potrivit procedurii de transparență decizională în data de 23 ianuarie 2020, iar până pe data de 10 februarie, dată până la care se puteau depune amendamente, nu s-a înregistrat nicio propunere“, a afirmat secretarul județului Raluca Dan.

Sumele alocate unor evenimente au fost diminuate cu 35 la sută

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, cel care a și condus ședința de ieri, a explicat plenului Consiliului Județean că sumele alocate unor evenimente derulate de administrația județeană au fost diminuate cu 35 la sută. Cel Mare a mai arătat că sume importante merg în acțiuni și evenimente educaționale pentru tineri, dând ca exemplu proiectul „Copiii citesc!“ ce va fi derulat de Consiliul Județean Vrancea în cadrul Zilei Europei. „Pentru 9 mai, suma prevăzută susține mai multe proiecte. Cea mai mare parte este alocată proiectului «Copiii citesc», proiect prin intermediul căruia va fi promovată lectura în rândul elevilor. Pentru cei care nu știu, anul 2020 va fi declarat de președintele României Klaus Iohannes anul promovării lecturii în România, la inițiativa a doi parlamentari PNL. Astfel, continuăm o serie de evenimente începute în anul 2019 care a fost declarat «Anul Cărții». Deci, nu este vorba de alocări de sume fără suport“, a explicat vicepreședintele Ionel Cel Mare.

Din cauza Guvernului Orban, mai puțini bani pentru protecția socială

La rândul său, directorul Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Dumitru Diță, le-a explicat consilierilor liberali, care au susținut că județul Vrancea are un buget mai mic ca în anii trecuți la partea de venituri, că de acest lucru se face vinovat chiar guvernul Orban, care a alocat sume mult mai mici comparativ cu anii trecuți. Acesta a dat ca exemplu bugetul alocat pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), unde sumele locate sunt mai mici cu 70 de milioane de lei. „Sumele alocate județului Vrancea prin Legea bugetului de stat pe anul 2020 sunt mult mai mici. Practic, guvernul Orban a prevăzut pentru județul Vrancea sume defalcate din TVA pentru echilibrare și sume defalcate pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate mult mai mici. La DGASPC, sumele alocate de guvern sunt mai mici cu 70 de milioane de lei față de sumele alocate anul trecut. Din această cauză, prin legea bugetului de stat, au prevăzut guvernanții să finanțăm aceste instituții din excedentul anilor trecuți. Asigurarea acestor sume era treaba guvernului, care printr-o adresă ne informează că va exista o rectificare bugetară în care va fi asigurată suma necesară de până la sută la sută, mai exact, diferența de la 76 la 100 de milioane de lei“, a arătat Dumitru Diță.

Finanțare pentru actualul și pentru viitorul spital județean

De reținut că majoritatea bugetului alocat județului Vrancea merge însă la instituţiile subordonate. Cea mai mare sumă, peste 76 de milioane de lei, va fi alocată Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Şcoala „Elena Doamna“ va avea un buget de aproape 2,4 milioane de lei. Pentru susţinerea Programului Naţional „Lapte şi corn“, Consiliul Judeţean Vrancea va aloca suma de aproape 6 milioane lei. Pentru buna desfăşurare activităţilor, Muzeul Vrancei va primi 8,8 milioane lei, iar Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Măicăneşti va primi puțin peste un milion de lei, în timp ce Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Mihălceni va primi 692 mii lei. Serviciul Public de Evidenţă a Persoanei va avea un buget de 3,1 milioane lei. Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu“ va avea un buget de peste 2,7 milioane lei.

Centrul Cultural Judeţean va primi peste 5,3 milioane de lei. Administraţia judeţeană va aloca mai aloca bani pentru funcţionarea aparatului neclerical, pentru care a fost alocată suma de peste 6,3 milioane lei, iar pentru Serviciul Salvamont a fost alocată suma de 1,5 milioane de lei. Pentru întreținerea Bazinului Didactic de înot a fost alocată suma de 1,8 milioane de lei. Administrația județeană a prevăzut sume și pentru instituțiile medicale. Astfel, pentru continuarea proiectului de construire a noului spital județean, Consiliul Județean a alocat suma de 6,6 milioane de lei, iar pentru Spitalul Județean „Sf. Pantelimon“ din Focșani a fost prevăzută suma de aproape 4,8 milioane de lei. Pentru continuarea proiectului Parcul Memoriei Naționale a fost alocată suma de 1,6 milioane de lei, iar pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Sf. Cuvioasa Parascheva din Focșani a fost prevăzută suma de 2 milioane de lei.

Proiecte cu finanţare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

Pentru susținerea proiectelor de investiții, administrația județeană are prevăzută suma de 172 milioane de lei. Este vorba de aproape 109 milioane lei alocați la capitolul drumuri și poduri, iar peste 63,5 milioane de lei este suma pentru programe cu finanțare externă. În acest moment, Consiliul Judeţean are în derulare mai multe proiecte cu finanţare europeană din care amintim: „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Vrancea“, cunoscut şi sub numele de Vrancea Curată, dar și proiecte care vizează reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?