Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Deputatul Halici i-a cerut explicații lui Predoiu privind noaptea celor 25 de ordonanțe

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD de Vrancea, Nicuşor Halici, i-a solicitat candidatului propus pentru funcția de ministru al Justiției în Guvernul Orban II, Cătălin Predoiu, explicații privind modul în care a fost adoptată în Guvern OUG 26/2020 privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate, parte a pachetului de 25 de OUG-uri adoptat de Guvernul Orban, într-o singură noapte. Predoiu a afirmat că tot pachetul de ordonanțe, inclusiv cea privind anticipatele, au fost adoptate prin consens, de către toți membrii cabinetului, susținând că „nu există fisuri în Guvernul Orban”. „Atunci, cum motivați dumneavoastră încălcarea Legii 73/1993 privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ, care prevede clar că toate proiectele de ordonanțe și de hotărâri se supun aprobării Guvernului numai după obținerea avizului Consiliului Legislativ?”, a fost următoarea întrebare a deputatului Nicușor Halici, care l-a pus într-o vizibilă dificultate pe Cătălin Predoiu.

Neavând, în mod evident, cum să justifice încălcarea unei prevederi legale de către Guvernul din care a făcut parte, ministrul demis al Justiției a început să arate cu degetul spre Consiliul Legislativ, „vinovat” că nu a lucrat și noaptea, și chiar spre Parlamentul României, încercând, fără succes, să distragă atenția de la faptul că răspunderea pentru aceste acțiuni în afara legii revine exclusiv Guvernului Orban și implicit propriei sale persoane.

În opinia lui Predoiu, Consiliul Legislativ este de vină că nu lucrează în trei schimburi, pentru a fi probabil oricând la dispoziția unui Guvern care se adună noaptea pentru a trece la grămadă 25 de ordonanțe de urgență, lucru nemaiauzit într-o țară democratică. Nu doar că și-a „permis” să nu vină noaptea la muncă, dar Consiliul Legislativ este învinovățit de ministrul liberal și pentru faptul că ține la litera legii și nu a dat avizele pe care Guvernul ar fi trebuit să le ceară înainte să aprobe respectivele OUG-uri, și nu după. „Înțeleg că legile care sunt prost făcute, din punctul dvs. de vedere, nu trebuie respectate. E bine de știut, iar lucrurile acestea rămân pe stenogramă… Dumneavoastră știați, înainte de a fi demiși, că acest lucru se va întâmpla, tocmai de aceea ați dat cele 25 de ordonanțe de urgență, și mai știați și că Parlamentul va fi dizolvat. Este foarte interesant acest lucru, și mă mir că nu este dezbătut în opinia publică și de către societatea civilă, fiind vorba de intruziuni în treburile unei alte puteri a statului. Spuneți că ordonanțe de urgență au fost date și de către alte guverne, dar eu îmi amintesc că, în 2019, într-un an de zile, au fost date 72 de asemenea ordonanțe, în timp ce dumneavoastră ați dat 25 într-o singură noapte! În aceste condiții, să vă comparați cu celelalte guverne nu cred că vă ajută deloc”, a punctat deputatul Nicușor Halici, demontând afirmațiile ministrului demis al Justiției.

Ministrul desemnat pentru portofoliul Justiţie Cătălin Predoiu a primit aviz negativ, marţi, în comisiile reunite juridice ale Parlamentului, după o audiere care a durat peste două ore. Au fost 37 de voturi „împotrivă”, 26 de voturi „pentru” şi 10 abţineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?