Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Prin eliminarea subvențiilor, PNL pregătește TRIPLAREA facturilor la încălzire

Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, este îngrijorat de intențiile PNL care vrea să elimine plata de către primării a subvenției la căldură și apă caldă, ceea ce va duce chiar și la triplarea facturilor pentru cei racordați la sistemele centralizate de încălzire. Măsura va afecta direct familiile cu venituri mici, care locuiesc la bloc și care nu au bani pentru instalarea unor centrale de apartament. Noul Program de guvernare prevede initiațiva ministrului PNL al economiei, Virgil Popescu, care vrea sa interzică subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici, de către primării. „Modul de lucru de până acum, prin care toată populația României primește indirect subvenție, trebuie să înceteze”, se arată în programul de guvernare PNL.

În schimb, liberalii nu au nicio măsură concretă pentru românii cu venituri reduse care vor trebui să facă față și liberalizării pieței gazelor naturale, prevăzută pentru 1 iulie 2020. Adică facturi mai mari pentru proprietarii de centrale termice de apartament. Eliminarea subvențiilor la căldă și apă caldă nu este o soluție pentru sistemele centralizate de încălzire a apartamentelor din România. Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, arată că toate măsurile propuse de liberali nu includ nimic concret pentru a-i susține pe românii cu venituri reduse.

Înțelegem că PNL deține o «soluție salvatoare» pentru alimentarea în sistem centralizat cu apă caldă și căldură a populației din România. Dacă «soluția salvatoare» înseamnă eliminarea subvențiilor la căldură și apă caldă, atunci consecințele vor fi: prețul apei calde și a căldurii va crește cu 45% urmare a eliminării subvenției acordate la nivel central de către guvern, prin eliminarea subvenției pentru combustibili acordată producătorilor de energie termică; o creștere cu 300%, cum este cazul orașului București, prin eliminarea subvenției la gigacalorie din fondurile autorităților locale și de la bugetul de stat.

Dacă aceste două creșteri nu erau suficiente, începând cu data de 1 iulie 2020 se va înregistra o creștere cu 100% a prețului gazelor naturale având în vedere liberalizarea totală a pieței gazelor naturale asumată de către guvernul Orban începând cu data de 1 iulie 2020. Aceste creșteri aberante a prețurilor sunt propuse de guvernul liberal fără nicio măsură concretă privind consumatorul vulnerabil. Cui se adresează creșterile de preț și cum este protejată populația vulnerabilă?, a spus președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, care a precizat că programul de guvernare propus de PNL „nu conține nici dublarea alocațiilor și nici mărirea pensiilor de la 1 septembrie.

O măsură asemănătoare a fost luată în 2011 de Guvernul PDL condus de Emil Boc, care a eliminat subvenţia de la bugetul de stat pentru încălzire. Atunci, scria Mediafax, facturile au crescut cu până la 60%. Epoca de tristă amintire a PDL a revenit, fiind însă și mai sumbră, în 2020, prin guvernarea PNL.

Senior couple, too cold to get out of bed, miserable, in inadequate housing, unable to afford heating. They are wrapped in blankets, wearing hats, scarves, gloves and winter coats.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?