Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Mai puţine furturi din locuinţe în Vrancea. Cum ne apărăm locuinţa de hoţi

Comisar-şef de poliţie Remus Nica, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, la finele lunii ianuarie, activitatea IPJ Vrancea în anul 2019. Printre activităţile desfăşurate de poliţiştii vrânceni, în cursul anului trecut, enumerăm: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, şi destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale. Aşa se face că, anul trecut, numărul furturilor din locuinţe a scăzut, la fel şi furturile din societăţile comerciale sau cele din buzunare.

Pe linia sistemelor de securitate, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul deţinătorilor de valori, au fost iniţiate și organizate 19 acțiuni și 1.680 de controale tematice și inopinate, în urma cărora au fost aplicate 297 de sancțiuni contravenționale, dintre care 105 administratorilor de unități care nu și-au asigurat corespunzător obiectivele. În privința infracţionalității contra patrimoniului, s-a înregistrat o diminuare a numărului de furturi din locuințe cu 42 de fapte, precum și a furturilor din societăți comerciale (cu 13 fapte) și din buzunare (cu 2 fapte)“, a spus comisar-şef de poliţie, Remus Nica, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea.

Bunuri confiscate în valoare de 550.310 de lei!

În scopul prevenirii infracţiunilor de tâlhărie, violenţă domestică, delicvenţa juvenilă şi a accidentelor de circulaţie, în 2019 au fost implementate, la nivel local, patru programe, şi anume:

  • Programul de prevenire a infracţiunilor de tâlhărie;
  • Programul de prevenire a infracțiunilor de violență domestică;
  • Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor în unităţile de învăţământ şi zona adiacentă acestora;
  • Programul local de prevenire a accidentelor de circulaţie „Alege viaţa!”.

Poliţiştii vrânceni au intervenit la peste 19.000 de evenimente, în majoritatea cazurilor fiind vorba de aplanarea unor situaţii de urgenţă. De asemenea, pentru a stabili ordinea şi siguranţa cetăţenilor, oamenii legii au fost prezenţi la peste 216 misiuni precum: manifestaţii culturale/sportive, manifestări comemorative religioase dar şi un protest. „Pentru siguranța comunității, polițiștii vrânceni au desfășurat și organizat numeroase activităţi specifice, menite atât să prevină cât şi să combată fenomenul infracţional, concretizate în peste 19.000 de intervenții la evenimente, 15.772 de intervenţii de urgenţă la 112, 741 de acţiuni cu efective mărite, 11.663 de controale directe, 6.558 de activități în unitățile școlare (patrulări, sedințe, acțiuni). Printre rezultatele obținute se numără 12.370 kg metale feroase indisponibilizate în vederea confiscării, 5.140 euro confiscați, 158,661 mii lei numerar în lei proveniți din operațiuni ilicite, 550.310 lei fiind valoarea bunurilor și a mărfurilor ridicate în vederea confiscării. Principalele misiuni desfășurate în domeniul ordinii și siguranței publice au fost cele prilejuite de sărbătorile religioase, manifestări comemorative, cultural-artistice, sezonul estival și sezonul rece, vizitele oficiale ale unor demnitari români și străini. În privința infracţiunilor de tâlhărie stradale, a fost înregistrată o diminuare cu 7 fapte a sesizărilor de această natură“, a mai precizat comisar-şef de poliţie, Remus Nica.

Cum ne apărăm locuinţa de hoţi

Poate că una dintre cele mai neplăcute surprize atunci când ne întoarcem de la muncă sau din vacanţă este să ne găsim casa răvăşită şi, alergând la locul secret în care ne ţinem economiile, să nu mai găsim nimic. Hoţii, căci la ei ne referim acum, acţionează aproape de fiecare dată la pont, aşa că este bine să respectăm câteva măsuri de prevenire astfel încât să nu fim „vizitaţi“ de aceşti „oaspeţi“ neplăcuţi. Iată ce ne recomandă Poliţia Română dacă locuim la bloc:
•montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
•asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările supli-mentare;
•asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
•la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;
•instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video;
•montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
•conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
•montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
•dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.

În cazul în care locuiţi la casă, este bine de ştiut că prezenţa unui câine este mai mult decât recomandată, bineînţeles, dacă bugetul vă permite, puteţi să vă montaţi şi un sistem de supraveghere. De asemenea, poliţiştii ne recomandă să nu lăsăm la vedere obiectele de valoare din casă şi nici să dăm prea multe informaţii despre noi sau familia noastră unor persoane străine.

Puteţi monta un sistem de:
•supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
•protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;
•iluminare cu senzori de mişcare.
Mai mult decât util pentru liniştea familiei dvs. poate fi:
•instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii;
•interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;
•apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefractie care trebuie sa devină un obicei firesc, precum inchiderea uşii;
•prezenţa unui câine;
•evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare“
, potrivit site-ului Poliţiei Române.

ATENŢIE! Hoţii pot acţiona chiar şi atunci când proprietarul este acasă, aşa că nu ezitaţi să cereţi de urgenţă ajutorul poliţiei, sunând la numărul unic 112.

Sursa foto: Graiul Maramuresului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?