Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Judecătoarea Cimpoeru EXCLUSĂ DIN MAGISTRATURĂ pentru comportament nedemn, injurii şi manifestări ce au îmbrăcat forme de VIOLENŢĂ FIZICĂ faţă de un alt judecător

Judecătoarea Daniela Cimpoeru, fost preşedinte al Judecătoriei Panciu a fost exclusă din magistratură pentru că ar fi avut un comportament nedemn faţă de personalul auxiliar din instanţă, dar şi faţă de un coleg judecător, manifestări care ar fi îmbrăcat şi forme de violenţă fizică în cazul acestuia din urmă.

Conform informaţiilor primite de la reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, cei care au făcut verificări în cazul judecătoarei şi au trimis dosarul mai departe către Consiliul Superior al Magistraturii care a dispus excluderea sa din magistratură se arată că „Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Cimpoeru Daniela – judecător la Judecătoria Panciu pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.c), h) teza I şi m) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii fiind sesizată la 13 august 2019.

Potrivit art 99 lit c) din Legea nr. 303/2004 constituie abatere disciplinară atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţa de colegi, celălalt personal al instantelor sau parchetului.

Din probele administrate în cursul cercetării disciplinare a rezultat că doamna judecător, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu , respectiv în timpul relaţiilor de comunicare cu personalul instanţei pe care le implică exercitarea atribuţiilor funcţiei de judecător, a adoptat un comportament nedemn faţă de personalul auxiliar cât şi faţă de un coleg judecător, ţipând, folosind frecvent în dialogul cu aceştia injurii şi invective. În acest context s-a reţinut totodată că manifestările comportamentale ale doamnei judecător faţă de un coleg judecător au degenerate, îmbrăcând şi forme de violenţă fizică”.

În ceea ce priveşte art.99 lit.h) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constituie abatere disciplinară “nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor”. Astfel, în răspunsul primit de la Inspecţia Judiciară se precizează că magistratul a încălcat, în mod repetat, normele procedurale care reglementează desfăşurarea cu celeritate a procedurilor, fapt ce a condus la prelungirea excesivă a duratei acestora în două dosare.

La litera m din art 99 se precizează că este abatere disciplinară nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau reglementate. Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare precizează în răspunsul trimis către redacţie că judecătoarea nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile specifice judecătorului desemnat cu analiza practicii instanţelor de control judiciar în sensul că nu a intocmit, în anul 2018, mai multe procese verbale , neîndeplinind astfel atribuţiile pe care chiar ea şi le-a delegat în calitate de preşedinte al instantei la momentul respectiv. Pentru această din urmă abatere judecătoarea Cimpoeru nu a fost sancționată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Reamintim că la finele săptămânii trecute, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a decis excluderea judecătoarei Cimpoeru din magistratură pentru abaterile prevăzute la literele c şi h, art 99 din Legea 303/ 2004. Decizia nu este definitivă, judecătoarea având posibilitatea să facă recurs. „Admite în parte acţiunea disciplinară exercitată de reclamanta Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Cimpoeru Daniela – judecător în cadrul Judecătoriei Panciu. (…) aplică doamnei Cimpoeru Daniela – judecător în cadrul Judecătoriei Panciu, sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.c, art 99, lit. h). Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Competul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Cimpoeru Daniela – judecator în cadrul Judecătoriei Panciu pentru săvârşirea abaterii disciplinare pregăzute de art 99 lit m) din Legea nr. 303/2004, ca neîntemeiată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Competul de 5 judecători al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în hotărârea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară. Judecătoarea a mai fost sancţionată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?