Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: „Maria, Regina României“, filmul care a cucerit publicul focşănean

Duminică seară, focşănenii şi-au dat întâlnire la film. În sala mare de spectacole a Cinematografului Balada a rulat „Maria, Regina României“, un film istoric cu şi despre poporul român, popor pe care Regina Maria l-a iubit cu patos, chiar dacă prin vene nu-i curgea sânge de dac. În sală, alături de zecile de spectatori, a fost prezentă şi actriţa din rolul principal, Roxana Lupu, invitaţie lansată la iniţiativa primarului Municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă. Filmul, „Maria, Regina României“, spune povestea unei femei care îşi asumă responsabilitatea întregului popor român şi pleacă la Paris în speranţa că va obţine ajutor şi sprijin pentru ţara ei, România. Majoritatea scenelor au fost filmate în România, iar secvenţele din epoca interbelică sunt făcute în post-producţie. Pe lângă personajele politice emblematice ale vremii, precum I.C. Brătianu, Ferdinand I al României, Prinţul Carol al II-lea, spectatorii au putu vedea şi cum anume se desfăşura presa de atunci, şi ce putere aveau ştirile publicate în ziare. La finalul filmului, Roxana Lupu a acceptat să răspundă la întrebări, ba chiar le-a dat şi autograf doritorilor.

Al doilea cel mai vizionat film din ţară!“

Filmul „Maria, Regina României“, a fost lansat în data de 8 noiembrie 2019, însă duminică seară a rulat din nou la Cinematograful Balada în prezenţa actriţei Roxana Lupu. Primarul Cristi Misăilă i-a oferit actriţei o plachetă de onoare în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru eforturile de a reprezenta istoria şi cultura română cu atâta însufleţire. Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia“ a vorbit, la începutul evenimentului, despre importanţa conştientizării Marii Uniri. „Deşi suntem la 2 ani distanţă de la centenarul Marii Uniri, cu bucurie, venim să vedem unul dintre cele mai apreciate filme produse despre istoria noastră, despre istoria uneia dintre cele mai valoroase, mai importante şi mai iubitoare de neam românesc femei din istoria noastră, Regina Maria a României. Ne bucurăm să vedem, sau să revedem, acest minunat film în prezenţa protagonistei, actriţa Roxana Lupu care, iată, este alături de noi şi în această seară. Ne bucurăm că Roxana este de aici, din Focşani, şi ne bucurăm că alături de dumneaei în acest film mai performează doi actori focşăneni, Adrian Rădulescu şi Adrian Damian pe care îl veţi vedea în rolul domnului Mişu. Întâlnirea din această seară este un gând al primarului nostru, Cristi Valentin Misăilă, care a vrut să fim aproape de aceste evenimente şi ca Unirea cea Mică, pe care am sărbătorit-o de curând, să ne fie permanent în minte şi-n suflet. Felicitări, domnule primar, pentru iniţiativă!“, a spus, Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia“ din Focşani.

Vizibil emoţionat, primarul Cristi Misăilă a urcat pe scenă alături de Sorin Francu şi de Roxana Lupu şi a menţionat, în discursul său, importanţa pe care a avut-o Regina Maria în vălmăşajul evenimentelor din preajma înfăptuirii României „dodoloaţe“. „Credeţi-mă că mă încearcă mari emoţii să fiu alături de Regina Maria a României, este un moment istoric pentru noi toţi, pentru focşăneni în special, pentru că, iată, o focşăneancă, o fiică a oraşului unde s-a scris istorie a obţinut acest rol… Aici, la Focşani, s-a făcut primul pas spre Marea Unire, iar Regina Maria a fost cea care a pecetluit acea Mare Unire, ştim foarte bine că fără eforturile casei regale şi în special ale Reginei Maria, nu s-ar fi recunoscut această Mare Unire de către forţele europene şi internaţionale, şi iată că am ajuns astăzi, având în vedere că am serbat şi vrem să nu uităm niciodată că 24 ianuarie reprezintă o zi cruciuală pentru Focşani şi o zi istorică, am vrut să o marcăm aşa cum se cuvine şi a trebuit să o chemăm acasă pe Regina Maria daţi-mi voie să-i oferim din partea noastră, a focşănenilor, o plachetă pentru a recunoaşte eforturile şi, tot ceea ce a făcut în cariera dumneaei pentru promovarea culturii româneşti. Fără cultură, fără istorie, fără tradiţie noi nu suntem identificaţi ca neam şi ţară, iar ceea ce a făcut doamna Roxana Lupu a făcut doar pentru a promova România. Vă mulţumesc, şi mă înclin!“, a spus primarul Cristi Valentin Misăilă.

Roxana Lupu este focşăneancă, şi se mândreşte cu acest lucru, iar despre filmul în care a jucat spune că s-a clasat pe locul al II-lea la categoria cel mai vizionat din ţară. „Mă bucur să revin înapoi la mine acasă! Prima oară când am venit în acest cinema am văzut «Titanicul cu o sală arhiplină, şi mă bucur să fiu aici şi să împart această bucurie şi acest film cu dumneavoastră. Mulţumesc domnului primar pentru această frumoasă distincţie, mă bucur foarte mult că pot să fiu în acest an în ţară, mă bucur că a ieşit acest film, făcut cu multă trudă şi în acelaşi timp cu multă iubire şi dăruire. Îi mulţumesc şi domnului Francu pentru frumoasa introducere, vă mulţumesc dumneavoastră, cei care aţi venit din nou să vedeţi acest film, poate unii a doua sau a treia oară, şi, datorită dumneavoastră, filmul este al doilea cel mai vizionat din ţară şi sperăm să ia multe premii în acest an, fiind înscris la destule fetivaluri, a spus, actrica Roxana Lupu, cea care a interpretat rolul Reginei Maria în film.

Când am încetat să mai fim mândri că ne numim români?!

Paradoxal, deşi România din vremea Reginei Maria era o ţară cu păduri bogate, pajişti întinse şi cu mult potenţial agricol, sărăcia era cuvântul de ordine, oamenii mureau de foame şi din cauza bolilor; Regina Maria s-a zbătut ca toate problemele României dezbinate, a României care nu avea Transilvania, Dobrogea şi Basarabia să fie rezolvate, şi a reuşit. Roxana Lupu nu-şi explică de ce acum, la o distanţă de 100 de ani de la Marea Unire, românii nu se mai mândresc cu poporul lor şi, atunci când ajung în străinătate, îşi denigrează ţara. Nu înţelege de ce alte popoare nu spun nimic rău despre ţara lor, pur şi simplu nu înţelege de ce în alt colţ al lumii, ţara mamă rămâne un loc drag, indiferent de împrejurări şi de schimbări. Roxana le-a dezvăluit oamenilor secretul continuităţii: din când în când trebuie să mai privim şi în trecut, atunci când prezentul este tulburat iar viitorul nesigur, pentru că în trecut vom regăsi toate faptele de vitejie şi toate momentele importante care, puse cap la cap, au reuşit să conducă la îndeplinirea dorinţei colective – un singur popor, un singur stat, şi o singură limbă. „Trebuie să menţionez firma de producţie românească Abis Studio Mitra Film care a făcut posibilă această producţie, regizorul Alexis Sweet, britanic de origine, care locuieşte în Italia, şi întreaga echipă de costume, machiaj, păr, locaţii şi aşa mai departe. Este o muncă aş spune 100% românească şi sunt foarte, foarte mândră şi recunoscătoare că am putut să fac parte din acest proiect. De aceea, sincer, nu este numai munca mea, este o muncă colectivă enormă, filmul este în producţie din 2012. De când am început castingul, până când a ieşit filmul, a durat 2 ani. Sperăm să fie şi o continuare, cine ştie… e nevoie, e nevoie să ne cunoaştem istoria şi, e nevoie mai mult ca oricând să fim bucuroşi şi să fim demni şi mândri că suntem români! O să vedeţi, dacă călătoriţi, că niciun britanic, niciun italian, niciun francez niciodată nu-şi denigrează ţara, noi, ca români, e primul lucru pe care-l facem când mergem în străinătate. Acest lucru trebuie să se oprească! Cunoaşteţi-vă istoria, fiţi mândri şi bucuroşi că sunteţi ceea ce sunteţi, că trăim în acest pământ care este minunat, şi să nu ne reprezinte 1,2,3… politicieni care de-a lungul timpului nu ne-au făcut cinste, noi suntem mai mult de atât!“, a mai adăugat, după terminarea filmului, Roxana Lupu.

O femeie din public a aprobat-o spunând: „În seara asta am primit o lecţie în urma vizionării acestui film, Roxana Lupu mi-a dat o lecţie, mie ca român, pentru că recunosc că am fost plecată în străinătate şi că mi-am denigrat ţara! Recunosc şi îmi cer scuze public!“, oamenii prezenţi în sală, inclusiv primarul, au apaudat-o pe vrânceancă pentru curajul de a recunoaşte acest lucru.

La ieşirea din sala de film, grupurile de oameni spunea care în şoaptă, care cu voce tare că filmul a fost superb, şi că actriţa este de o delicateţe ieşită cumva din tipare. „O felicit, şi ne bucurăm cu toţii că este de-a noastră! Filmul a fost superb, nu am cuvinte să spun cât de tare m-am bucurat că istoria şi ţara noastră nu au fost date uitării şi consider că ar trebui ca acest film să ruleze şi în licee, ca elevii să vadă şi faţa asta a istoriei“, a spus, doamna Marga, o bunică elegantă şi cochetă care a ales să-şi petreacă seara de duminică la film, în prezenţa prietenei sale.

Chiar a fost superb! A meritat să venim. Voiam mai de mult să-l vedem, recunosc că am neglijat să venim la cinema atunci când a rulat prima dată la Focşani, apoi am zis că-l vom vedea online, şi vineri ne-am hotărât să venim la Balada, şi chiar ne-a plăcut, ne-a plăcut şi cum a vorbit la final Roxana Lupu“, a spus Crina, o tânără care a venit la film împreună cu alţi doi colegi de muncă.

Filmul „Maria, Regina României“, poate fi vizionat şi pe internet, aşa că vă invit să-l vedeţi şi să apreciaţi dacă vă place sau nu. Vizionare plăcută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?