Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: 7 INCENDII ÎN 24 DE ORE! Gospodării distruse la Nereju și în Focșani, în această dimineață!

În ultimele 24 de ore, pompierii militari vrânceni au gestionat 21 situaţii de urgenţă, dintre care 7 pentru stingerea incendiilor, 13 pentru acordarea primului ajutor calificat cetăţenilor şi 1 misiune de deblocare a unei uşi.
Ultimele două incendii s-au produs în această dimineaţă la două locuinţe, una situată pe str. Gheorghe Doja din municipiul Focşani, cealaltă în comuna Nereju, sat Nereju Mic.

Astăzi, 23 ianuarie, în jurul orei 07.05, trei echipaje cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra şi o ambulanţă SMURD de la Punctul de Lucru Năruja au acţionat pentru stingerea incendiului izbucnit la o gospodărie din satul Nereju Mic. În urma evenimentului produs cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit electric au ars o locuinţă formată din 5 camere, 2 anexe, bunuri de uz casnic şi gospodăresc, mobilier şi electrocasnice. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite astfel, fiind salvate un imobil şi un grajd aflate în imediata vecinătate. O persoană, de sex feminin, în vârstă de 76 de ani a suferit atac de panică. Paramedicii i-au acordat primul ajutor calificat la faţa locului şi au transportat-o cu ambulanţa SMURD la CPU Vidra.

Alarma a sunat din nou în această dimineaţă, în jurul orei 07:20, anunţând producerea unui incendiu la o locuinţă situată pe str. Gheorghe Doja din municipiul Focşani . La faţa locului s-au deplasat în cel mai scurt timp două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi modulul SMURD din cadrul detaşamentului de Pompieri Focşani. Pompierii au lichidat în mai puţin de două ore incendiul izbucnit cel mai probabil din cauza unui coş de fum deteriorat. În urma evenimentului au ars 50 mp din acoperişul locuinţei, construit din lemn cu învelitoare din tablă ondulată. Locuinţa incendiată era alipită de un alt corp de casă P+1 dar datorită promptitudinii cu care s-a acţionat imobilul învecinat nu a fost afectat.

Având în vedere evenimentele din ultima perioadă și faptul că sezonul rece determină o creștere a numărului incendiilor produse de mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, pompierii vrânceni vă recomandă următoarele:
– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;
– supravegheați permanent focul;
– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;
– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;
– curățați coșurile de evacuare a fumului de funingine.
– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
– nu folosiți instalații de gaz improvizate;
– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;
– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

În afara situaţiilor prezentate anterior, în cursul zilei de ieri, 22 ianuarie, forţele de intervenţie din cadrul I.S.U. Vrancea au acţionat pentru stingerea a patru incendii de vegetaţie uscată care au afectat suprafeţe de teren cuprinse între 500 mp şi 40 ha. Evenimentele au avut loc în localităţile: Scafari (com. Vidra); Andreiaşu; Găgeşti (com. Boloteşti) şi Bălăneşti (com. Gura Caliţei). Astfel, în localitatea Scafari au ars 500 mp de vegetaţie uscată, în localitatea Andreiaşu au ars 15.000 mp de vegetaţie uscată,în localitatea Găgeşti au ars 10 ha de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş iar în localitatea Bălăneşti au ars 40 ha de fâneaţă. Ultimul incendiu, în localitatea Bălăneşti, a fost anunţat în jurul orei 20:40, iar pentru stingerea acestuia s-a lucrat, în cooperare cu SVSU Gura Caliţei şi SVSU Dumitreşti, aproximativ patru ore.

Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!”
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Din nefericire, anul trecut, în urma incendiilor, au fost înregistrate nouă persoane decedate iar anul acesta, un incendiu produs în data 13 ianuarie, a adus sfârşitul unui bărbat de 55 de ani.

Foarte important! Pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă solicităm cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?