Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Învățătoare hărțuită de un părinte vs. caz de „violență școlară”. Conducerea Colegiului Pedagogic Focșani așteaptă scuze de la prefectul Berbece

Conducerea Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret“ Focșani se declară consternată, în urma unei postări apărută pe 17 ianuarie, pe pagina de facebook a Instituției Prefectului Vrancea, în care se menționează, printre altele, „cazul de violență școlară petrecut în incinta Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, la o clasă din ciclul primar, caz despre care (prefectul) a constatat că este cunoscut doar inspectorului general adjunct, Daniela Marchitan și mai puțin inspectorului general Dorin Cristea. ”.

Directoarea Colegiului Național Pedagogic, Felicia Panaite, a înaintat ieri, o adresă către Instituția Prefectului Vrancea, în atenția prefectului Gheorghiță Berbece, prin care își arată nemulțumirea că acest caz, despre care s-a scris și a apărut în spațiul public, nu a fost verificat înainte și nu s-au cerut informații suplimentare care ar fi elucidat situația. Directoarea Felicia Panaite consideră că nu este normal ca o instituție publică precum Prefectura, să denigreze numele unei unități școlare de renume în Vrancea, din lipsa verificărilor. Ea așteaptă scuze din partea prefectului Gheorghiță Berbece. „Am citit pe facebook la Prefectură că la Colegiul Pedagogic a avut loc un act de violență, însă informația postată nu a fost verificată înainte și nici nu ni s-a cerut un punct de vedere. În instituția noastră școlară nu a avut loc nici un caz de violență ci, din contră, este vorba, de fapt, despre un act de hărțuire și o fixație pe care un individ certat cu legea a făcut-o pentru o doamnă învățătoare, la clasa căreia, acesta are copilul. Ba chiar doamna învățătoare a făcut plângere penală reprezentată de un avocat pentru că se teme de viața ei și viața copiilor ei. Astfel că ieri dimineață, 20 ianuarie, am transmis un punct de vedere domnului prefect, deoarece considerăm că acest mesaj transmis opiniei publice de către o instituție reprezentativă pentru județul Vrancea, fără a se verifica informația, a adus un prejudiciu de imagine Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret“, care este o instituție de referință pentru învățământul vrâncean. Avem rezultate bune și nu e corect să ne facem de râs pentru un zvon neverificat.

De asemenea, considerăm că este o ofensă adusă pe nedrept cadrelor didactice și salariaților instituției noastre. Aștept să fiu contactată, însă până acum (n.r. 20.01.2020 ora 16:00) nu am fost. Mi se pare corect ca domnul prefect să-și retragă acele cuvinte sau să-și ceară scuze, public sau nu. Ar fi un gest firesc, uman, din partea unei instituții publice. Merităm mai mult respect ca și instituție, iar colegele mele, învățătoarele, care muncesc cu acești copii, în loc de mulțumesc și în loc de respect primesc hărțuiri, reclamații“, a declarat Felicia Panaite.

Cazul era cunoscut la ISJ

Directoarea Colegiului Național Pedagogic spune că acest caz era cunoscut la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, încă din primul semestru al anului școlar 2019-2020, ba chiar situația era mai cunoscută de către inspectorul școlar general, Dorin Cristea și mai puțin de către inspectorul școlar general adjunct, Daniela Marchitan, care este venită din data 12 noiembrie 2019. „Am înțeles că domnul prefect a fost la inspectoratul școlar și a întrebat de acest caz. Doamna inspector școlar general adjunct, Daniela Marchitan, este nouă, dar domnul Dorin Cristea știa de această situație. Încă din primul semestru, domnul Dorin Cristea a trimis-o pe doamna Gabriela Oloeriu să verifice situația asta cu părintele și ne-au sugerat să stăm de vorbă cu el, să vedem doleanțele și să încercăm să le reparăm. Mi s-a părut corect și asta am și făcut, împreună cu doamna director adjunct și doamna învățătoare“, a spus Felicia Panaite.

Colegiul Pedagogic a apelat la Protecția Copilului, ISJ și Poliție

Conducerea Colegiului a cerut la DGASPC Vrancea să fie făcută o evaluare a mediului educațional în care se dezvoltă copilul pe care unitatea îl are ca elev și ne-a transmis că, deși au încercat să rezolve situația pe cale amiabilă și să poarte o discuție calmă cu părintele, nu s-a ajuns la nici un consens. „Noi ca și conducere am purtat în repetate rânduri discuții cu acest părinte pentru a găsi o cale de comunicare civilizată, ba chiar ne-am și adresat tuturor instituțiilor abilitate, inclusiv DGASPC Vrancea pentru evaluarea situației din familie. Copilul este izolat de restul copiilor, i se interzice de către tată să stea alături de un băiat sau să se joace cu un băiat. Alături de doamna director adjunct am stat de vorbă cu dumnealui, am încercat să aflăm ce probleme are și să intervenim. Ba chiar pe moment părea mulțumit, dar a doua zi a luat-o de la capăt. Noi ne-am adresat și la poliție și la inspectorat, făcând sesizări, chiar din primul semestru al anului școlar 2019-2020, continuând și acum, în al doilea semestru. Din partea inspectoratului a venit în semestrul trecut chiar doamna inspectoare care răspunde de învățători să verifice situația. Este un caz cunoscut la inspectoratul școlar“, a încheiat directoarea Felicia Panaite.

Cum reprezentanții Prefecturii au menționat în postare că inspectorul școlar general adjunct cunoștea situația de la Colegiul Pedagogic, am sunat-o de mai multe ori pe Daniela Marchitan, dar nu ne-a răspuns. I-am dat mesaj, ne-a întrebat despre ce este vorba, i-am scris, dar nu ne-a mai răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?