Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Sectorul forestier este aproape de colaps

Sectorul forestier va intra într-un blocaj total din luna ianuarie din cauza haosului de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, avertizează proprietarii privați de pădure. Într-un comunicat de presă al Nostra Silva și Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România este acuzată lipsa de reacție și de dialog cu silvicultorii a ministrului liberal Costel Alexe. Proprietarii de pădure arată că ministrul liberal a ignorat solicitările sectorului forestiere și propunerea unui dialog cu organizațiile profesionale și patronale iar la finalul anului va intra în vigoare o hotărâre, 1004 din 2016, care va bloca  activitatea din sectorul forestier, pentru că prevede alte modele de avize cu regim special pentru transportul masei lemnoase și utilizarea unor aplicații software care nu există.

Adoptată la 21 decembrie 2016, în ultima ședintă a Guvernului Cioloș, deși era evident că dezvoltările software nu vor fi gata și actul normativ nu va putea fi aplicat, HG 1004/2016 poate produce efecte dezastruoase pentru silvicultură și sectorul forestier.

Blocajul dezvoltărilor sistemului SUMAL a generat dificultăți majore în buna funcționare a administrațiilor silvice, dar concomitent și o lipsă de eficiență a actului de control pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri. HG 1004/2016 va intra în vigoare peste câteva zile în condițiile în care dezvoltarea tehnica software a sistemului SUMAL încă nu este finalizată, ceea ce impune decizii urgente. Menționăm că HG 1004/2016 a fost adoptată cu ignorarea punctelor de vedere ale organizațiilor din sector și fără a exista dezvoltările software necesare implementării, înca din anul 2016”, se arată în comunicatul de presă. Acesta menționează că alternativele care se impun pentru buna funcționare a sectorului ferestier sunt abrogarea Hotărârii și elaborarea unei noi reglementări, cu o nouă viziune pentru paza pădurilor, urmărirea trasabilității și controlul provenienței legale a masei lemnoase, cu accent către prima punere a masei lemnoase în piață și ca sistem național suport pentru sisteme due-diligence proprii ale proprietarilor de păduri, administrații silvice și operatori economici, în sensul și în spiritul regulamentului european 995/2010 – EUTR; modificarea de fond a HG 1004/2016, dificilă în condițiile în care termenul de intrare în vigoare este 1 ianuarie 2020, respectiv prorogarea intrării în vigoare a HG 1004/2016. Deși încă din data de 11 noiembrie 2019 Nostra Silva și Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România a fost trimisă o scrisoare către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin care se atrage atenția asupra principalelor probleme ale sectorului forestier, acest demers a fost ignorat de ministrul liberal. „Din păcate, domnul ministru Costel Alexe a ingorat solicitările sectorului și propunerea unui dialog cu organizațiile profesionale și patronale, iar astăzi suntem la doar câteva zile distanță de intrarea în vigoare a unei hotărâri, ignorată de-a lungul anilor și lăsată la voia întâmplării. HG-1004/2016 ar bloca activitatea din sectorul forestier, pentru că prevede alte modele de avize cu regim special pentru transportul masei lemnoase și utilizarea unor aplicatii software care nu există”, se arată în comunicatul de presă. Haosul de la noul Minister al Mediului, Apelor și Pădurilor o arată și lipsa hotărârii de Guvern care să stabilească atribuțiile și organigrama. Practic, cele două ministere, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor, continuă să funcționeze în paralel, fără o organigramă, fără să fie preluat personalul din fostul Minister al Apelor și Pădurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?