Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO: Cele mai valoroase cărți vechi din Vrancea au fost expuse la Direcția pentru Cultură

Opt dintre cele mai vechi și mai valoroase cărți din Vrancea au fost prezentate, ieri, în cadrul evenimentului „105 ani de istorie” organizat de Direcția pentru Cultură Vrancea. Au fost expuse cele patru cărţi de patrimoniu ale Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” care au ieșit pentru prima dată la o expoziţie în afara instituţiei precum și patru cărți de cult care sunt propuse pentru clasare în patrimoniul național, respectiv un ”Triodion” de la 1746, aflată în proprietatea unei mănăstiri din județul Vrancea și trei minee bisericești. Programul activităților a început un concert de colinde al Grupului Vocal „Cantus”, urmat de prezentarea cărților vechi și un tur ghidat al casei Saideman, clădire monument istoric. Sediu al Direcției de Cultură, Casa Saideman este monumentul istoric realizat în urmă cu o sută de ani și căruia i-au trecut pragul nume mari ale culturii românești. Despre importanța cărților religioase pentru cultura română a vorbit protopopul Oscar Frunză. „Sunt cărți de cult, de slujbă. E carte veche dar rămâne în continuare carte de actualitate. Sunt cărți folosite în cult, fie folosind texte din Sfânta Scriptură, fie sunt cărți care aveau ca scop răspândirea de credință. Sunt interesante și folositoare. Mie mi s-au părut interesant și datorită notărilor care, în timp, s-au făcut pe marginea acestor texte, care vorbesc despre diferite fenomene naturale, despre persoane care au avut legătură cu locul în care au fost găsite cărțile respective. Lucrurile nu pot fi separate unele de altele, întotdeauna ele sunt așezate pe etape. Nu e nimic suspendat sau care să înceapă fără să fi avut înainte o muncă și o pregătire deosebită”, a spus protopopul Oscar Frunză.

A urmat o premiere a persoanelor care au fost implicate în ultimii ani în campania de punere în valoare a patrimoniului cultural al județului Vrancea. Directorul Direcției pentru Cultură, Traian Negulescu, a arătat că prin eforturi deosebite au fost puse în valoare cărți care stau de sute de ani în mănăstiri, biblioteci și nu au fost descoperite. „Probabil că nu ar fi fost puse niciodată în valoare dacă nu aveam oameni inimoși care să deruleze campanii prin care să identifice aceste bunuri culturale. Vorbim acum de carte veche dar mai avem icoane și alte lucruri descoperite de-a lungul timpului. Acest lucru se datorează echipei de la Direcția Județeană pentru Cultură care a bătut județul, a bătut la porțile bisericilor și mănăstirilor, a cotrobăit în pod, cufăr, altar ca să descopere aceste cărți peste care s-a așternut foarte mult praf în unele cazuri”, a spus Traian Negulescu.

Diplome pentru punerea în valoare a patrimoniului din județul Vrancea au fost acordate pentru fostul angajat al instituției culturale, Maria Bunghez, expertul în carte veche Mihaela Boldeanu, de la Muzeul Vrancei și Teodora Fîntînaru, de la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”. Teodora Fîntînaru a făcut și o prezentare a obiectelor expuse la sediul Direcției pentru Cultură. Alături de cărțile vechi au fost expuse imagini, fotografii de familie, piese de corespondență ale scriitorului Duiliu Zamfirescu, achiziționate de Biblioteca Județeană de la un colecționar din Constanța. Cele patru cărţi de patrimoniu ale Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” expuse ieri sunt: Carte folositoare de suflet, despărţită în trei părţi, tipărită la Mitropolia Iaşi, la 1819; Istoria Noului Testament (tomul al doilea) spre întrebuinţarea româneştii tinerimi, tipărită la Mitropolia Iaşi, la 1824; Ceaslov, tipărit la Iaşi, la Mitropolia Moldovei, în anul 1846 şi de mai nou intrata în colecţia noastră de patrimoniu, Sfintele şi dumnezeieştele Liturghii, Tipografia lui Ioan Bart, de la Sibiu, 1827. Cele patru titluri au fost clasate în patrimoniul cultural naţional, în categoria Fond, prin ordine emise de Ministerul Culturii, drept “bunuri culturale mobile cu valoare istorico-documentară” şi sunt parte a fondului de Carte veche. Colecţii speciale al bibliotecii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?