Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

FOTO: Un mic dejun de post, sănătos și sățios – cremă tartinabilă de hrișcă cu sfeclă

Mai sunt 9 zile până la Crăciun, iar pentru unii dintre voi micul dejun de post deja a devenit o adevărată provocare. Dacă te-ai sătura de banala fasole bătută sau de pate vegetal și de măsline, vin în ajutorul tău cu o rețetă deosebită. Ți-am pregătit o rețetă specială, sănătoasă și sățioasă, o cremă tartinabilă de sfeclă, hrișcă și nuci. Poate pentru mulți dintre voi pare ciudată, însă merită să o încercați.

Ingrediente:

80 grame hrișcă

150 grame sfeclă roșie – coaptă sau fiartă la abur

40 grame semințe dovleac

1 cățel de usturoi

40 grame nuci

2 linguri suc de lămâie

Mod de preparare:

Se lasă hrișca la hidratat în apă, peste noapte. Dimineața o spălați foarte bine sub jet de apă rece și se pune la fiert în raport de 1:2, pentru aproximativ 20 de minute la foc mic. Concret, dacă aveți o cană de hrișcă, se pun două căni de apă. Trebuie să alegeți un vas cu fund dublu, pentru că se lipește și să amestecați destul de des. Când este gata, veți observa că hrișca a absorbit toată apa. O lăsați să se răcească, apoi puneți în robot toate ingredientele și mixați bine. Se servește ca mic dejun, pe pâine și este indicată chiar și în alimentația bebelușului peste 1 an.

Hrișca este un aliment extraordinar care conține: 8 aminoacizi esențiali, inclusiv lizină, puține calorii (154 de calorii la 100 de grame), mangan, cupru, calciu si magneziu, fibre, proteine, foarte puține grăsimi (1,8-2,7%). Hrișca este bună atât pentru adulți, cât și în alimentația copilului, începând chiar de la vârsta de 8 luni.

Sfecla este bogată în fitonutrienţi, are efect antioxidant, antiinflamator şi detoxifiant; este o sursă bogată de vitaminele A, B şi C, magneziu, potasiu, fier, calciu, fosfor şi acid folic; studiile au arătat că sfecla luptă împotriva cancerului, în special cel de colon, este un tonic excelent pentru ficat şi purifică sângele; conţine carbohidraţi care se transformă în energie pentru organism, are puţine calorii şi satisface pofta de dulce; era folosită de vechii români ca afrodisiac datorită conţinutului de bor care are o strânsă legătură cu producerea hormonilor sexuali; are în compoziţie betaină, o substanţă care este folosită în anumite tratamente pentru depresie; de asemenea conţine triptofan care relaxează şi oferă o stare de bine.

Nucile îmbunătățesc memoria; ameliorează sindromul premenstrual; au proprietăți antiinflamatorii; scad tensiunea arterială.

Semințele de dovleac protejează inima, sunt un remediu în suferințele prostatei, alungă insomniile, elimină paraziții intestinal, sunt bogate în vitamine, minerale, proteine.

Sper că te-am convins că este o mâncare sănătoasă. Așa că apucă-te de treabă și poftă bună!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?