Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO și GALERIE FOTO: Festival de tradiții și obiceiuri românești – Sărbătorile de iarnă, ediția a IX-a, Adjud

Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş,a organizat, ieri, cea de a IX-a ediţie a Festivalul de tradiții și obiceiuri românești – Sărbătorile de iarnă. Evenimentul a avut loc la “Casa de Cultură “Tudor Vornicu”, din Adjud.

În cadrul festivalului sunt așteptati să participe peste 800 de elevi, din Regiunea de Sud-Est. Festivalul reprezintă un proiect înscris de Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş”, Adjud, în parteneriat cu Protoieria Panciu, Primaria şi Consiliul Local al Municipiului Adjud, Casa de Cultură “Tudor Vornicu”, Adjud, Vrancart S.A Adjud, S.C Somaco Grup Prefabricate, Adjud.

Festivalul a început cu tradiționala paradă a portului popular pe traseul Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş”- Casa de Cultură “Tudor Vornicu”, Adjud/ Vrancea. Apoi, a urmat un spectacol extraordinar al măștilor și al obiceiurilor tradiționale din vremea sărbătorilor de iarnă pe scena Casei de Cultură. Lista participanților a fost deschisă de “uncheşii” și „babele” din Păuneşti, Vrancea, un obicei de sute de ani păstrat atât de bătrâni, cât și de tinerii din comună după care, pe scena casei de cultură, cetele de colindători, urători și mascați au întâmpinat publicul cu frumusețea colindelor, a plugușorului și a sorcovei, dar și cu jocul arhaic al caprei, ursului și cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieții și al morții, în care masca trece granițele și reunește lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaște. Printre vedetele festivalului s-au aflat și urșii de la Comănești. Îmbrăcaţi conform tradiţiei, cu blănuri grele de urs acoperă corpul tinerilor, moştenite din generaţie în generaţie. Urșii sunt conduși de ursari și au fost însoţiţi de toboşarii care dau ritmul cu tobele, iar urşii joacă după acest ritm. Este un joc ce simbolizează moartea şi renaşterea naturii şi are loc mai mult în zonele de deal, dar şi de câmpie. Este cel mai cunoscut şi spectaculos obicei al românilor din perioada sărbătorilor de iarnă.

O parte din cea de a IX-a ediţie a Festivalul de tradiții și obiceiuri românești – Sărbătorile de iarnă a avut loc pe scena Casei de Cultură Tudor Vornic pe care au urcat ansamblurile folclorice: Dorul Ciobănașul – Vintileasca, Românasii Huruiești, Eden- Bîrlad , Mugurelul – Sascut , Dorulețu- Sascut Sat , Grupul Păltinașii- Paltin, școlile din Adjud , scolile din regiunea Sud- Est , Ansamblul , etc.

Şi anul acesta proiectul se bucură de sustinerea agenţilor economici din oraş prin alocarea unor fonduri, atât pentru premiile elevilor şi cadrelor didactice coordonatoare, cât şi pentru masa caldă oferită tuturor participantilor (elevi, cadre didactice însoţitoare/coordonatoare, părinţi), diplome, trofee, premii speciale. Toate secţiunile festivalului concurs (secţiunea a: expoziţie – creații literare și articole, creații artistic – plastice, creații audio – video; sectiunea b: interpretare – colinde tradiționale românești, tradiţii și obiceiuri de iarnă; secţiunea c: dansuri populare) au avut ca temă principală un motiv religios, din sfera sărbătorilor Naşterii Domnului şi/sau tradiţii şi obiceiuri locale legate de sărbătorile de iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?