Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Leopea Nicu Andrei, un băiețel de 3 ani încadrat în gradul de handicap GRAV, are nevoie de noi!

Împrăștie iubire, pentru că de suferință și durere lumea e plină, este un citat pe care l-am văzut undeva și de care mi-am amintit atunci când am aflat cazul lui Leopea Nicu Andrei, un băiețel de 3 ani și 6 luni din Dumitrești, a cărui copilărie se împarte între vizite la medici, kinetoterapie, logopedie și… tăcere, pentru că acest omuleț nu vorbește aproape deloc. Agonia a început la 6 luni, atunci când medicii au descoperit că Nicu, așa cum îi spun părinții lui, are probleme cu ochii și trebuie să poarte ochelari. Treptat, părinții au descoperit că Nicu nu se dezvoltă normal. În urma vizitelor la diverși medici, soții Marian și Florica Leopea au aflat că băiețelul lor suferă de o tulburare globală de dezvoltare. Nicu are un certificat de handicap și este încadrat în gradul de handicap GRAV cu asistent personal. Șansa lui Nicu la o viață normală depinde de un set de analize care costă 2000 de euro, bani pe care familia nu-i are.

El nu vorbește, doar plânge!‟

Soții Florica și Marian Sinel Leopea locuiesc în satul Biceștii de jos din comuna Dumitrești. De trei ani, viața lor s-a schimbat, dar nu în bine… În urmă cu trei ani li s-a născut cel de-al doilea fiu, Nicu Andrei, care este grav bolnav. Florica Leopea, mama lui Nicu, spune că a avut o sarcină perfect normală până la 8 luni atunci când a fost nevoie să meargă la un medic nou pentru că cel care i-a monitorizat sarcina până în acel moment a intrat în concediu. Însărcinată în 8 luni, Florica a aflat de la noul medic că băiețelul ei s-ar putea să aibă probleme cu rinichi, problemă de care nici mama, și nici tatăl nu știau. Nașterea a decurs normal, însă la 6 luni, Nicu a ajuns în atenția medicilor specialiști pentru că avea probleme cu ochii. „Nicu are 3 ani și 6 luni. Nu știe cum îl cheamă, ne spune «Tu», spune puține cuvinte… «mama», «tata » și «da»‟, spune, cu o voce aproape stinsă, Florica Leopea, mama lui. „După 6 luni de la naștere a apărut toată povestea asta… prima dată a apărut problema cu ochișorii, am mers la medicul de familie care ne-a trimis la un doctor din Focșani pentru că situația era mai avansată. La Focșani, doctorul care l-a consultat pe Nicu i-a dat ochelari, copilul avea 6 luni atunci. De atunci, din 6 în 6 luni mergem la București să-i schimbăm ochelari care ne costă 500 de lei de fiecare dată, plus consultul 200 de lei. Cel puțin până la 7 ani suntem nevoiți să facem acest drum din 6 în 6 luni la București. Când am văzut că la Nicu nu se întâmplă la fel, am spus noi că este o problemă. Pe la 1 an și 2/3 luni, Nicu a spus «mama», dar nimic altceva. În 2016 am fost programați cu el la București, acolo unde a fost operat la ambii ochi pentru că suferea de strabism infantil, iar operația ne-a costat 3.300 de lei. Avea doi ani în 2016. La o lună după operația la ochi,copilul era în curte, se juca, iar soția a observat că îi curg ochișorii, până a doua zi de dimineață i s-au lipit pleoapele de nu a putut să mai vadă. Am mers la medicul de familie, ne-a spus că nu are ce să-i facă, am sunat la clinica unde l-am operat și am mers de urgență cu el la București, acolo i-au dat ochelari din nou‟, completează Marian Sinel Leopea, tatăl lui Nicu.

Medicii oftalmologi de la clinica din București unde a fost operat Nicu nu au avut o veste bună pentru soții Leopea. „Abia în aprilie anul viitor se va vedea cum a decurs operația la ochișori, dar ni s-a spus că s-ar putea să piardă un ochi… dacă nu forțează ochiul stâng, îl pierde pe dreptul. Avem ocluzon și-l ținem ziua cu ochiul stâng acoperit. Plânge, dar nu avem ce face. Timp de 6 luni trebuie să-i punem în fiecare zi ocluzonul care este ceva care se lipește pe ochiul închis, ca un fel de pansament. Măcar 3/4 ore pe zi trebuie să stea cu ocluzonul pe ochiul stâng ca să-l forțeze pe dreptul, altfel îl pierde. În mașină, dacă mergem de la Dumitrești până la București, chiar și până la Focșani, îl vedem că duce mâna la ochi mereu pentru că-l supără soarele. Nu știm când îl doare, când îl supără ceva, când îi este foame, sete… nu știm nimic pentru că el nu vorbește, doar plânge.

Foarte greu ne descurcăm cu banii.‟, spune tatăl.

Fratele mai mare este traumatizat

Soții Leopea mai au un fiu, Răzvan, în vârstă de 8 ani, care este foarte afectat de starea de sănătate a frățiorului mai mic. Mai mult decât atât, Răzvan urmează un tratament medicamentos pentru că medicii au descoperit că are glandă. Părinții sunt răvășiți, și spun că nu mai știu cum să facă față tuturor problemelor. „Noi mai avem un copilaș de 8 ani, care a crescut perfect normal, adică la 1 an mergea, vorbea… Răzvan, băiatul nostru mai mare, este foarte traumatizat de ceea ce se întâmplă cu Nicu. La școală, au vorbit o dată despre familie, la dirigenție, și când a venit rândul lui a început să plângă de nu l-au oprit nici colegii, și nici profesoara. Nu am avut nicio problemă cu el până anul acesta când am mers la un bâlci acolo la noi, în Dumitrești și a cerut să se dea într-un tobogan. Când a ajuns jos după tobogan, băiatul a leșinat. S-a strâns lumea în jurul nostru, soția era mai departe cu cel mic în brațe… Am încercat să-i dau cu puțină apă pe față, s-a trezit, și după 5 minute a leșinat iar. Am mers cu el la doctor și mi-a spus că au depistat că are glandă tiroidă, și s-ar putea să-i apară și diabetul. Mama mea a murit de diabet, tatăl meu din cauza unei boli genetice. Răzvan ia tratament pentru glanda tiroidă acum‟, mai spune Marian, stâlpul familiei Leopea.

Aș face orice pentru el‟

Marian Sinel Leopea este un om simplu, ambii părinți i-au murit răpuși din cauza unor boli nemiloase, iar singura avere pe care o are sunt cei doi băieți și soția fără de care nu ar fi putut să se descurce. Nici el, și nici soția nu au un loc de muncă pentru că sunt nevoiți să stea acasă și să aibă grijă de copii, în mod special de Nicu, mezinul familiei. Singurii bani care intră în casa familiei Leopea sunt banii de la handicap pentru Nicu, pentru că tatăl lui ia pensie de asistent personal ca să-l poată îngriji pe cel mic. De când a aflat că trebuie să facă rost de 2000 de euro, părintele este disperat. „După operația la ochi, am mers cu el la București, în spital, pe secția de Psihiatrie, pentru că era ceva pe bază neurologică, și acolo ni s-a spus că ar trebui să face niște analize genetice. Ne-am programat, i-am făcut geneticul anul acesta în aprilie, și am primit rezultatul prin august. În urma rezultatului ni s-a spus că ar exista o problemă genetică care necesită o altă investigație care ne costă 400 de euro. Ulterior, ne-a sunat doctorița de la București și ne-a spus că este nevoie de tot setul de analize pe probleme genetice care vor fi trimise la un institut din Germania. Aceste analize ne costă în jur de 2000 de euro. Noi banii ăștia nu-i avem, abia ne descurcăm cu datoriile, dar nici nu vreau să renunț la sănătatea copilului meu. Aș face orice pentru el. La centrul de zi pentru copii cu dizabilități, de aici din Focșani, venim cu Nicu la masaj, kinetoterapie, logopedie și terapie educațională de 2 ani. Acasă nu-l lăsăm singur absolut deloc, are pampers, îl ducem la grădință dar soția stă pe hol și îl așteaptă 2 ore, după care merg acasă. Îl ducem la grădiniță ca să se acomodeze și el cu copii. Noi ne dăm tot interesul pentru el, pentru că este păcat să nu-l salvăm… Recent ni s-a spus că este suspect de autism. Noi nu putem să știm de unde au apărut toate problemele astea la el.‟

2000 de euro, o șansă la viață. Dacă poți, donează!

În ultima perioadă, tot mai mulți copii ajung să cunoască durerea înainte de a învăța să spună „mama‟. Leopea Nicu Andrei are 3 ani și… multe probleme de sănătate care-i răpesc copilăria, din cauza acestor probleme de sănătate, Nicu nu poate vorbi, așa că părinții trebuie să-i fie mereu aproape în cazul în care vrea un banal pahar de apă. „Dacă l-am lăsa o zi întreagă, nu am ști când îi este sete sau foame pentru că el nu vorbește‟, spun disperați, părinții. Tatăl băiețelului spune că acum, cât ei încă sunt pe acest pământ, încearcă să-l ajute cu orice pot, dar se teme de ceea ce se va întâmpla cu fiul lor atunci când ei nu vor mai fi. Nicu este un copil blând, iubitor și plăpând… nu i-a scris nimic Moșului, însă părinții lui da… părinții lui Nicu ne cer tuturor să fim noi Moș Crăciun pentru copilul lor și să donăm pentru ca Nicu să aibă o șansă la o viață normală. Este nevoie de 2000 de euro pentru un set de analize genetice în urma cărora medicii îl pot salva pe Nicu.

Cei care vor să doneze pot transfera bănuții în contul tatălui, Leopea Marian-Sinel:

RO10CECEVR1608RON0320633.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?