Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

“Dăruiește-i copilărie, citește-i scrisoarea!” – Raul, cel mai trist adolescent pe care l-am văzut – Scrisoarea nr. 9

Raul este un copil care nu știe cum este să fii sărbătorit, care nu știe cum este când îți fac părinții petrecere pentru ziua de naștere. Raul este un copil abandonat de mamă, crescut de un tată bolnav care are în grijă copii mai mici. Ieri am fost în vizită, am vrut să le duc câte ceva din strictul necesar, nu știam că este ziua lui Raul. Nici el nu prea știa, era în spatele casei, într-o anexă impovizată pe care ei o numesc “bucătarie de vară”, gătea pentru bătrânul lui tată și pentru ceilalți frați mai mici. Văzându-l pe Raul și aflând că este ziua lui, am decis să revenim în oraș și să-i cumpărăm un tort!

Când am revenit la poarta lui Raul aveam să aflăm că a terminat cu mâncarea, dar acum este cu treabă, plecase cu bicicleta să cumpere 3 burlane pentru o sobă. Nu ne-a lăsat sufletul să lăsăm tortul și să plecăm, am mers după el la magazinul din sat. I-am luat burlanele în portbagaj, am mai cumpărat suc și am convenit că ne vedem acasă. Nu a înțeles de ce…

Raul are mâinile muncite, are chipul trist și îmbătrânit, dar este totuși un copil, un copil de 16 ani, un copil pentru care alții au decis.

Raul nu are scrisoare, am scris eu pentru el, pentru că este cel mai trist adolescent pe care l-am văzut în ultimii 10 ani. Și merg prin multe case și văd multe chipuri!

Ieri i-am cântat la mulți ani, astăzi vreau ca Raul să știe că mai departe de necazurile lui și ale familiei lui, suntem noi, oamenii. De ce are nevoie?! De multe, însă mai mult de atât are nevoie de atenția noastră, de haine pentru adolescent, de încălțăminte și de orice credeți că și-ar dori un copil de 16 ani.

Mai jos, povestea lui, pe care am scris-o acum vreun an:

…Mama lui a plecat pe când Raul avea un an și 3 luni, nu s-a mai întors nici acum. Raul a rămas în grija tatălui. O parte din povestea lui, spusă de nea Vasile, sună cam așa: s-a îndrăgostit de o tânără, Alina, iar aceasta a rămas însărcinată… “Mi-a spus că este însărcinată și că nu vrea să păstreze sarcina, că îl va da afară; după un timp a plecat în Spania, cunoscuse pe internet un bărbat mai în vârstă, de profesie avocat. S-a căsătorit și a rămas acolo, peste puțin timp l-a născut pe Raul, care a fost trecut pe numele soțului spaniol. După vreun an a murit avocatul, iar fiica acestuia i-a aruncat în stradă, atât pe Alina cât și pe fiul ei, deși purtau același nume. Fiica avocatului nu l-a recunoscut niciodată ca frate. M-am trezit cu ea la poartă, cu un copil in brațe, mi-a zis să-l țin până își rezolvă niște probleme, au trecut vreo 14 ani, încă nu și le-a rezolvat, că nu s-a mai întors niciodată”. Lui Raul i se inundă ochii de lacrimi și își caută de treabă prin curte. Povestea lui nu se oprește aici, a fost adus din Spania și lăsat în brațele lui nea Vasile fără nici un document. Copilul nu a putut fi înscris la școală din lipsa documentelor. I-au trebuit vreo 4 ani lui nea Vasile să obțină custodia lui Raul și documente pentru el. “Au căutat-o pe Alina și cu Interpolul, nu a mai fost găsită. Noroc cu domnul primar, care ne-a ajutat în toată aceasta perioadă. Domnul Maghiaru, primarul comunei Garoafa, ne-a fost alături și a făcut tot ce a ținut de dânsul și chiar mai mult, doar pentru a ne ajuta și nu numai acum”.

Raul este în continuare cetățean spaniol. După 4 ani de umblat cu hârtii, poliție, judecătorie, la 10 ani a reușit să îl înscrie la școală. Este un elev premiant, dar din cauza actelor, Raul este abia în clasa a V-a, deși a împlinit 16 ani.

La mulți ani, Raul!

Intră pe pagina de Facebook a Asociației Hope and Love for Life – http://www.facebook.com/hopeandloveforlife/, trimite-ne un mesaj și îți vom da toate detaliile de care ai nevoie pentru a-l ajuta.

Monitorul de Vrancea și Asociația Hope and Love for Life reiau campania “Dăruiește-i copilărie, citește-i scrisoarea!”, inițiată anul trecut, pentru a aduce bucurie și speranță copiilor aflați în nevoie. Fii tu Moș Crăciun pentru un copil nevoiaș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?