Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Colegiul Economic Focșani: Două întâlniri în cadrul proiectelor Erasmus+, la început de an școlar

Două cadre didactice și trei elevi de la Colegiul Economic Focşani au participat luna aceasta în Letonia, la o activitate din cadrul proiectului Erasmus+ „Save The Future Not Only Today“, nr. de referință: 2018-1-CZ01-KA229-048026_5, alături de ceilalți parteneri din Republica Cehă, Bulgaria și Turcia și Letonia. Potrivit informaţiilor primite de la profesoara Marilena Găucan, coordonatoarea proiectului, activitatea s-a numit „Salvați un copac”, iar oaspeții au avut ocazia să ia parte la întâlniri pe această temă. Pe tot parcursul mobilității, participanții au avut oportunitatea de a afla mai multe despre cum să plantezi un copac, cum să folosești hârtii vechi pentru decorare, cum să confecționezi felicitări noi din hârtie reciclată. Au învățat cum să măsoare un copac, cum să-i calculeze vârsta, au aflat multe noutăți despre unele specii de copaci care cresc mai ales în Letonia. Participanților li s-au oferit multe ocazii pentru a se familiariza cu tradițiile și cultura letonilor.

La Riga, au vizitat numeroase obiective istorice din Orașul Vechi, cum ar fi, Monumentul Libertății, Teatrul Național Letonian, Muzicienii din orașul Bremen, Biserica Sf. Petru, Casa negrilor, Casa pisicii. Într-una dintre cele cinci zile de mobilitate, participanții au vizitat parcul Maija, parcul Castelului Cesis și Complexul Castelului Medieval și au văzut orașul vechi Cesis. După călătoria la Cesis, grupul s-a oprit pentru a admira grădina Castelului Sigulda și orașul vechi, unde se păstrează case vechi cu meșteșuguri tradiționale. Oaspeții au avut ocazia să vadă cea mai mare peșteră a Balticii, Peștera Gūtmanis. La sfârșitul mobilității, obiectivele mobilității au fost îndeplinite și toți elevii și profesorii au primit certificatele de participare. ,,Elevilor din colegiul nostru li s-a oferit încă o șansă pentru a interacționa cu elevi din alte țări, pentru a-și dezvolta competențele lingvistice în limba engleză, limba proiectului, pentru a se familiariza cu o nouă cultură, cu noi tradiții. Următoarea întâlnire cu elevii va avea loc în martie 2020 în Adana, Turcia”, a menționat profesoara Marilena Găucan, coordonatoarea proiectului.

Elevul Andrei Viorel Velica, din clasa a XII-a C, este încântat de faptul că prin intermediul acestei activităţi i s-a oferit şansa de a merge în altă ţară, de a relaţiona cu alţi elevi de vârsta sa şi de a acumula amintiri frumoase pe care şi le va aminti mereu. „Pentru mine, această mobilitate a fost o experiență nouă, deoarece nu am avut niciodată ocazia să plec din țară și să vorbesc în altă limbă cu alți elevi de vârsta mea. Chiar dacă am stat doar o săptămână, am avut ocazia să vizitez locuri noi și să îmi fac prieteni noi, rămânând cu amintiri pe care nu le voi uita niciodată”.

De asemenea, la începutul anului şcolar, în septembrie, a avut loc ultima reuniune transnațională din cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus +, „How sustainable is my school?“, nr. de referinţă 2017-1-FR01-KA219-037197_3. Cadre didactice din toate cele cinci țări participante (Franța, Germania, Italia, Polonia și România) au prezentat activitățile din cadrul proiectului care s-au desfășurat pe parcursul celor doi ani de implementare, modalitățile de diseminare, concluziile agențiilor naționale în urma rapoartelor intermediare, propuneri pentru ultima activitate de învățare cu elevii care va avea loc în martie 2020, la Paris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?