Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

„Fii corect informat cu privire la reabilitarea Prefecturii județului Putna!“

Consiliul Județean Vrancea a anunțat că toate costurile privind reabilitarea fostului sediu al Prefecturii Putna vor fi mai mici decît cele estimate inițial și nu mai mari. Reacția administrației județene vine după apariția unui articol în care se afirma că reabilitarea clădirii va costa cu un milion de euro mai mult. „În anul 2008 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei. Dacă se vor aduna valorile din contractul rămas de executat, matematica școlară arată o sumă mai mică decât cea prevăzută în 2008 și în niciun caz mai mare. Lucrările efectuate de S.C. Vega au fost real executate, fiind verificate prin misiunile anuale de audit public extern efectuate de Camera de Conturi Vrancea, care nu a constatat niciun prejudiciu. În concluzie, întregul articol prezintă în mod denaturat și tendențios situația acestui obiectiv de investiție“, se arată în comunicatul remis de Biroul de presă al Consiliului Județean Vrancea.

Proiectul de modernizare a acestei clădiri de patrimoniu a fost iniţiat şi coordonat de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Acesta a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze şi mai tare. Pentru că finanţările au fost sistate în 2005, Marian Oprişan a iniţiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea.

Imobilul „Prefectura judeţului Putna“ a fost construit la începutul secolului XX şi, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice. Destinaţia iniţială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a judeţului Putna iar, după 1945, aici a funcţionat Consiliul Popular Municipal Focşani. În anul 1978, urmare a cutremurului din 1977, s-au executat lucrări de consolidare, reparaţii la pereţi şi tencuieli interioare. S-a refăcut acoperişul cu învelitoare din ţiglă smălţuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată şi, în anul 1992, au început lucrările de consolidare şi restaurare. Până în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundaţiilor şi pereţilor prin cămăşuire şi, parţial, a planşeelor de peste subsol, prin supra betonare.

Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari şi clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural şi istoric „Piaţa Maior Gh. Pastia“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?