Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

VIDEO și GALERIE FOTO: Bachus 2019 a trecut, trăiască Bachus 2020

Ce atmosferă, ce de lume, ce artiști, câte bunătăți, ce voie bună. A fost o ediție a Festivalului ”BACHUS” de excepție. Valuri de must bun și proaspăt au stins setea clientelei, ațâțată de bucate boierești. Pe grătare au sfârâit pastramă de oaie, mici, ceafă de porc, cârnăciori, coaste, asezonate cu murături asortate și alte bunătățuri. Nu au lipsit brânza, afumăturile și alte delicii mai puțin obișnuite pe la noi, aduse de la kilometri depărtare. La desert au fost plăcinte, gogoși, kurtos, prăjituri gustoase făcute în casă, clătite și câte și mai câte dulcegării pentru gusturi rafinate.

De 27 de ani acest festival are menirea de a sărbători în primul rând culegerea strugurilor şi producerea vinului, dar şi portul popular, tradiţiile zonei, recolta, arta culinară şi meşteşugurile. Meşterii populari, care propun, dar şi creează pe loc obiecte tradiționale, adaugă valoare culturală autentică evenimentului. Concursul de interpretare a cântecului tradiţional „Cântece de Viţă Veche” aflat la a X-a ediție reunește cei mai valoroși tineri interpreți ai cântecului popular din România, care vin la Focșani să se întreacă în cântece pe tema viei și vinului.


Organizatorii, Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea, au în vedere reuniunea atât a producătorilor de vin și ţuică, suc de mere cât şi a producătorilor de brânzeturi, mezeluri, produse de patiserie, legume, fructe şi diverse alte alimente tradiţionale. E firesc ca oamenii să aprecieze munca agricultorilor şi calitatea produselor tradiţionale şi naturale realizate de oamenii locului. Prima ediție ”Fabricat în Vrancea”, organizată la Muzeul satului din Crângul Petrești, a reunit firme de top dar și mici producători care fac primii pași pe piața Vrancei. Produsele lor au fost degustate de gazde, președintele Consiliului Județean Vrancea, Dl. Marian Oprișan, care este și inițiatorul întregii manifestări, și de distinșii oaspeți printre care s-au numărat Ministrul Agriculturii, Dl. Petre Daea, și Ambasadorul Federației Ruse în România, Excelența Sa Dl.Valery Kuzmin.

Pe fondul muzicii tradiționale vrâncenești, interpretate de ansamblul folloric profesionist ”Țara Vrancei”, participanții au urmărit un moment din meșteșugul fabricării vinului, s-au delectat cu produse oferite de procesatori și au vibrat sufletește la sunetul ancestral al fluierului și buciumului, la pasul horei și sârbelor strămoșești împreună cu tinerii și vârstnicii membri ai ansamblurilor ” Păltinașii” din comuna Paltin, ”Chipărușul” din comuna Nereju, elevi ai Școlii Populare de Artă și ai Liceului de Muzică și Arte Plastice ”Gh. Tattarescu” din Focșani.

Piața Unirii din Focșani a fost câmpul de desfășurare a unor forțe artistice extraordinare. De joi, 3 octombrie, un desant plin de energie și culoare a invadat piața într-o explozie de imaginație pe tema toamnei. Alaiurile formate din liceenii Vrancei s-au întrecut în a reprezenta artistic și tradițional anotimpul roadelor. Au fost frumoși și ingenioși iar talentul lor a fost răsplatit cu premii consistente de către organizatori. Tinerii noștri au fost însoțiți de artiștii trupei de dans și actorie ”The Sky ”, care l-au purtat din alegorie în alegorie pe Bachus până pe scenă. Acolo, alături de un maestru somelier ce a sabrat traditionala șampanie, în mod simbolic a data cep la butoi declarând deschis festivalul.

Producătorii show-urilor s-au întrecut pe ei înșiși, în fiecare seară aducând pe scenă artiști iubiți de public, de la cei tineri la cei cu tâmpla ninsă. Pe scena Festivalului Naţional Cântece de Viţă Veche şi Nouă au urcat: Trupa de dans și actorie „The Sky“, Carla’s Dreams, Randi, Jo &Band, Alessia, Alina Eremia, Maria Ciobanu, Adda, Doddy, Mark Stam, Lora &Band, Geta Postolache, Minelli, Debu, Alb Negru, Ion Paladi, Edward Sanda, Feli, Nicu Paleru, Mandinga, Oana Radu, Liviu Teodorescu, Gipsy Kings. Prezentatorii evenimentului au fost Octavian Ursulescu, Cătălin Măruță, Deeix și Andrei Ștefănescu.

Ultima seară au poposit pe scena festivalului cei care ne-au extaziat cu ritmurile flamenco – grupul de muzicieni din Arles și Montpellier, Gipsy Kings. De lemn să fi fost și nu puteai să nu cânți și să nu dansezi în atmosfera de veselie și voie bună care a învăluit Piața Unirii din Focșani ca o frondă împotriva fețelor cătrănite și a sufletelor întunecate. Viața nu înseamnă numai munca și grija zilei de mâine, numai taxe și impozite, trudă și alergătură. Viața însemnă și distracție și relaxare căci altfel mintea și trupul capotează și sunt în zadar toată munca și efortul de fiecare zi. Bucuria de pe chipurile oamenilor care își văd artiștii preferați pe scenă live, savurează melodiile îndrăgite, la un concert unde nu și-ar fi permis un bilet, dar iata că-l trăiesc la Bachus, este împlinirea unui demers cultural reușit, este expresia unei realități incontestabile.

Aceea că această manifestare reușește să coaguleze într-o fericită combinație cultural-artistică și economică nevoia comunității de socializare dar și de satisfacere a unor nevoi materiale și spirituale. Cetățenii comunică, fac cumpărături, tinerii își dezvoltă imaginația și învață mesteșuguri tradiționale, se ascultă muzică veche dar și cele mai noi apariții, se fac schimburi economice și cu siguranță sunt chestiuni care ne scapă fiincă Bachus e un fenomen complex.

Ce nu trebuie să uităm e faptul că la Bachus se desfășoară unul dintre cele mai importante concursuri naționale de vinuri unde producătorii trimit sute de probe spre jurizare și de unde pleacă cele mai valoroase către concursuri internaționale unde fac cunoscută Vrancea, podgoria autohtonă, vinurile Vrancei și ale României, și implicit pe vrânceni.

Una peste alta, Festivalul ”Bachus” este unul dintre cele mai cunoscute brand-uri vrâncene, un eveniment care adună timp de patru zile ale lunii octombrie zeci de mii de vrânceni împreună cu oaspeții lor, producători, artiști, comercianți, tineri și vârstnici, care vin să se bucure spiritual și gastronomic, profitând din plin de oferta organizatorilor. Nu credem că Marian Oprișan, acum douăzeci și șapte de ani când a găndit și organizat împreună cu echipa de atunci, prima ediție, s-a gândit că va fi atât de longeviv acest festival, dar datorită bunei organizări și atentei supravegheri el este cu certitudine, necesar societății. Ca și celelate: școli, asfalt, spital, și altele aflate în diferite faze de realizare. Cert e că, și fotografiile sunt mărturie, nu vedem atâta bucurie pe fețele oamenilor la asfaltări și inaugurări cum vedem la acest festival.

Bachus 2019 a trecut, trăiască Bachus 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?