Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Proiecte pentru tineri și elevi, pentru prevenirea consumului de droguri sau adoptarea unui comportament sănătos

Proiecte naţionale de prevenire a consumului de droguri, implementate de CPECA Vrancea în rândul copiilor

În anul şcolar 2019-2020, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea, continuă implementarea proiectelor naţionale de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei preşcolare şi şcolare, care contribuie la îndeplinirea atribuţiilor asumate de Agenţia Naţională Antidrog şi Ministerul Educaţiei Naţionale în cadrul Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020. În acest sens, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea va organiza sesiuni de formare în domeniul drogurilor pentru cadre didactice din judeţul Vrancea.

Proiectele naţionale antidrog derulate la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Vrancea vor fi:

– Proiectul „CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI”, care are ca obiectiv promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică (5-7 ani), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de ţigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor adecvate de rezolvare a conflictelor fără violenţă şi de luare a deciziilor.

– Proiectul „ABC-UL EMOŢIILOR”, care are ca obiectiv dezvoltarea emoţională a copiilor din clasa I şi a II-a, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri.

– Proiectul „NECENZURAT”, care are ca obiectiv formarea unor abilităţi de viaţă, necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri pentru elevi cu vârsta de 12-14 ani.

– Proiectul „EU ŞI COPILUL MEU”, care are ca obiectiv creşterea nivelului de sensibilizare şi responsabilizare a familiilor în vederea oferirii de modele pozitive copiilor, în cadrul programelor de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele consumului de droguri. Grupul ţintă al proiectului este format din părinţi ai copiilor din ciclul secundar (clasele V-VII), cu vârsta între 10 şi 14 ani.

– Proiectul „FRED GOES NET”, care are ca obiectiv realizarea de intervenţii preventive timpurii pentru elevii de liceu (14-19 ani) în scopul neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri sau evitarea transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat.

– Proiectul naţional „MESAJUL MEU ANTIDROG”, care are ca scop dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal, prin implicarea în activităţi artistice şi sportive, ca alernativă la consumul de tutun, alcool, droguri.

De asemenea, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea desfăşoară activităţi punctuale de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri în mediul şcolar şi sprijină consolidarea factorilor de protecţie şi diminuarea factorilor de risc ce pot determina un debut în consum în rândul tinerilor.

Pe lângă componenta de prevenire derulată în mediul şcolar Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea oferă servicii de asistenţă integrată în adicţii:

1. Servicii de evaluare (medicală, psihologică şi socială) a consumatorilor de tutun, alcool şi droguri;

2. Servicii de management de caz (identificarea nevoilor beneficiarilor, identificarea serviciilor care pot fi oferite pentru a răspunde nevoilor consumatorilor de droguri care solicită servicii de asistenţă, stabilirea unui plan individualizat de asistenţă, monitorizarea şi oferirea de suport pentru realizarea obiectivelor din planul individualizat);

3. Servicii de asistenţă medicală (colaborează cu unităţi medicale în care se desfăşoară programe terapeutice specifice pentru tratamentul dependenţei de tutun, alcool şi droguri);

4. Servicii de asistenţă psihologică (consiliere psihologică individuală sau de grup pentru consumatorii de droguri şi familia acestora);

5. Servicii de asistenţă socială (consiliere şi orientare pentru rezolvarea problemelor sociale: găsirea unui loc de muncă, identificarea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor locative, juridice).

Se asigură gratuitate şi confidenţialitate pentru toate serviciilor oferite în cadrul CPECA.

În perioada 7 – 20 septembrie C.P.E.C.A Vrancea a derulat activităţi în sistem integrat împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea-Compartimentul pentru Prevenire şi Analiză a Criminalităţii, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vrancea, Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane Centrul Regional Galaţi, în cadrul Campaniei #10PENTRUSIGURANŢĂ.

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG VRANCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?