Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Traseu turistic cu mocănița prin podgoriile Odobeștiului

Primăria Odobești vrea să recupereze sediul fostei gări din oraș și să organizeze un traseu turistic prin podgorie, cu o mocăniță. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Daniel Nicolaș, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Festivalului „Toamna Odobeșteană”. Discuțiile pentru preluarea Gării din Odobești, o clădire monument istoric lăsată în paragină de CFR Marfă, sunt în stadiu avansat și se așteaptă răspunsul final din partea conducerii companiei de Căi Ferate la oferta trimisă de Primărie.

Primarul Nicolaș a arătat că Gara Odobești este un monument istoric pe care comunitatea locală nu trebuie să îl piardă. „Trebuie să facem orice fel de efort să îl aducem în patrimoniul public al orașului, să facem în așa fel încât să nu mai poată fi cedat niciodată”, a spus primarul. Edilul a arătat că, împreună cu Direcția de Cultură, au fost făcute toate eforturile pentru preluarea și salvarea Gării din Odobești. Administrația locală are și o variantă de rezervă pentru situația în care conducerea CFR Marfă nu este de acord cu vânzarea clădirii. Mai mult, edilul din Odobești vrea să realizeze un traseu cu o mocăniță, care să plece din Gară.

Edilul a prezentat și celelalte proiecte de investiții, de la amenajarea parcurilor, a bazelor sportive, la modernizarea unităților de învățămând sau finalizarea lucrărilor la infrastructura rutieră. Primarul a prezentat și proiecte inedite, precum realizarea unei tabere de arheologie pentru unul dinstre siturile arheologice din Odobești, a unei tabere de astronomie, care este legată de construirea obsevatorului astronomic în cartierul Nord al orașului. Nu a fost uitat proiectul Vranceaqua, inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, prin care locuitorii din Odobești au apă potabilă 24 de ore din 24, nu cu program de trei ore pe zi cum era în trecut. „În Strategia de Dezvoltare a orașului nostru avem prevăzut să achiziționăm o mocăniță și vom vedea dacă vom merge către Focșani pe calea ferată sau dacă vom merge spre podgorie, cum a fost înainte, în funcție de posibilitățile pe care le vom avea pentru finanțarea acestui proiect ambițios. Este un proiect care poate repune pe hartă Odobeștiul, ca oraș turistic. Nu putem și nu o să ne lăsăm până nu vom lua gara. Este și posibilitatea rechiziționării monumentului istoric de la CFR Marfă, în condițiile în care Consiliul de Administrație nu este de acord cu vânzarea. Ceea ce am făcut până acum face parte din etapele premergătoare, trebuia să facem aceste proceduri”, a spus Daniel Nicolaș.

Salvarea Gării Odobești este un demers realizat împreună cu Direcția de Cultură Vrancea. Prezent la eveniment, directorul instituției, Traian Negulescu, a subliniat importanța protejării clădirilor monument istoric din Vrancea, urme ale unui trecut pe care vrâncenii nu trebuie să îl uite. „Salvarea Gării din Odobești este un demers comun, pe care îl facem împreună cu primăria. Același demers îl facem și în ceea ce privește Gara din Mărășești, de asemenea monument istoric. Cred că într-o formă sau alta, ajutăm la demersul dumneavoastră de a prelua gara. Recunoaștem, le dăm amenzi oamenilor care nu au grijă de monumente istorice și nu le prețuiesc, nu le pun acolo unde le este locul. Calea ferată a reprezentat un motor de dezvoltare nu numai a orașului Odobești, dar a județului în general. Avem și calea ferată de la Panciu, construită de podgoreni tocmai pentru a-și putea transporta vinul către destinațiile favorite”, a spus Traian Negulescu.

Evenimentul organizat de Casa de Cultură a orașului a avut în program lansarea a trei volume despre istoria Odobeștiului. Este vorba despre lucrările „Odobeștii, calea ferată și ocupația germană (1916-1918)”, „Odobeștii, de la primele vestigii arheologice la intrarea în modernitate”, „Personalități odobeștene: Ion Gh. Giurea”. La eveniment au fost prezenți părintele protoiereu Aurel Boțan, Oana Raluca Boian – directorul Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu, Iosif Coman – comandantul Poliției Odobești, colonelul Adrian Babiș – comandantul Inspectoratului de Jandarmi Vrancea, Aurel Șelaru – inspector școlar general adjunct. La eveniment au mai participat istorici de la Muzeul Vranceei, Aurora Emilia Apostu și Ionuț Iliescu, care, alături de Lelia Pavel și Mihaela Boldeanu, au scris cărțile lansate ieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?