Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, la Conferința interparlamentară de politică externă și de securitate comună a statelor UE

Senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei de politică externă din Senatul României, participă în această perioadă la Conferința interparlamentară de politică externă și de securitate comună a statelor Uniunii Europene, care are loc la Helsinki. „La această sesiune particip în calitatea mea de președinte al comisiei de Politică Externă și de președinte al delegației. Conferința are loc într-un moment special, după configurarea noului Parlament European“, a precizat senatorul vrâncean. Cristian Dumitrescu a afirmat că, în alocuțiunea sa, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, președinte al unei țări membre UE, dar nu și a NATO, s-a referit la nevoia de a se menține dialogul cu Federația Rusă, mai ales în ceea ce privește problemele specifice Consiliului Nordic (Finlanda, Danemarca, Norvegia și Suedia) cu privire la topirea calotei glaciare din nordul arctic, ca urmare a creșterii temperaturii globale, în principal datorită poluării.

Participând la reuniune, Federica Mogherini, înaltul reprezentant pentru politică externă și politică de securitate a Uniunii Europene, s-a referit la relațiile Uniunii Europene cu Iranul și la creșterea tensiunilor în zona Golfului Piersic, după retragerea Statelor Unite ale Americii din cadrul Tratatului de Neproliferare Nucleară și extinderea sancțiunilor SUA față de Iran, dar și la necesitatea creșterii rolului de actor global în politica internațională a Uniunii Europene. Federica Mogherini a insistat asupra nevoii de a accelera politicile de securitate și apărare comune ale Uniunii Europene, mai ales acum când Fondul European de Apărare a devenit operațional.

În intervenția mea, ca șef al delegației în troică (reuniunea șefilor delegațiilor țărilor care au deținut președinția Consiliului Uniunii Europene adică – România, țară care a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene, Finlanda – țară care deține acum această funcție și Croația – țară care va deține această funcție de la 1 ianuarie 2020, unde se stabilește agenda și se asigură coerența și continuitatea lucrărilor conferinței) am subliniat nevoia de a întări rolul acestei conferințe cu propuneri concrete, de a avea un document final puternic, care să fie publicat ca document al Uniunii Europene și să fie cunoscut ca o poziție a parlamentelor țărilor membre și a Parlamentului European. În adresarea către doamna Mogherini am subliniat menținerea dialogului în vederea integrării țărilor din Balcanii de Vest în UE, proiect prioritar al României, ca țară UE, dar și ca important lider de stabilitate în regiune“, a afirmat senatorul Cristian Dumitrescu.

La rândul său, Carl Bildt, președinte al influentului Consiliu European de relații externe, a prezentat o viziune realistă asupra viitorului Europei după BREXIT și în condițiile unor relații internaționale mai tensionate, dar și în condițiile actuale ale mondializării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?