Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Nuntă tradițională, prezentată sâmbătă la Soveja

Fundația cultural – științifică „Simion Mehedinți – Miorița”, în parteneriat cu Primăria comunei Soveja, organizează sâmbătă, începând cu orele 15:30, evenimentul „La Izvoarele Mioriței”, pentru a sărbători frumusețea și frumosul specific zonei, în cadrul Zilelor Sovejei. Cu această ocazie, va avea loc Gala portului și dansului popular, eveniment la care sunt invitați reprezentanți din comunele Rucăr, Dragoslavele (jud. Argeș), Cașin (jud. Bacău), Tulnici, Bârsești, Negrilești, Răcoasa, Câmpuri și Vizantea – Livezi (Vrancea). Invitată de onoare este Maria Murgoci, cu Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”. De asemenea, va participa și grupul „Mlădițe Vidrene”.

„Nunta Sovejană”, în care va fi reconstituită nunta tradițională, va avea loc în centrul comunei, unde se vor prezenta tradițiile satului, dar și momentele tradiționale ale nunții, precum: bătutul brazilor, luatul miresei, hora mare, zvârlitul colacului și petrecerea de nuntă, alături de toate persoanele participanți. Suita de dansuri va fi orchestrată de un taraf din nai, vioară, cobză, țambal, acordeon și contrabas al ansamblului „Ciocârlia”, material înregistrat într-un studio din București de către organizatori.

De asemenea, va avea loc relansarea cărții de 100 de pagini, editată în 100 de exemplare, „Meridianul Miorița Soveja – Cașin” a autorului Ioan Răduță, însoțită de materiale DVD ce vor ilustra nunta sovejană de-a lungul timpului, dar și arta populară locală, precum încondeiatul ouălor, țesutul, prelucrarea lemnului – șindrila, arhitectura locală – sculptura florăriilor caselor.

De asemenea, participanții vor avea ocazia de a se bucura de o expoziție retro de port popular și nunți sovejene. Se vor acorda diplome de onoare și placheta galei formațiilor participante. Membrii ansamblului folcloric, primarii prezenți la eveniment și preoții parohiilor din comună vor primi diplome de excelență pentru păstrarea și valorificarea tradițiilor.

Un alt moment important va fi acordarea diplomelor de excelență dansatorilor care au câștigat, în anul 1956, trofee la festivaluri din țară, ca simbol de recunoaștere pentru faptul că au transmis mai departe tinerilor generației arta portului și dansului popular.

Toate aceste acțiuni fac parte dintr-un proiect european alcătuit din două părți: „În căutarea frumosului pierdut” și „Icoane rustice”, care a avut debutul în 2018, la inițiativa familiei Constantin Macarie – profesor de limba română la școala „Simion Mehedinți” Soveja în perioada 1963-2007, director școlar în Rucăreni și Dragosloveni timp de 16 ani, alături de soția sa Florica Macarie, învățătoare la Școala din Soveja zeci de ani până la pensionare.

Fundația „Simion Mehedinți” este și fondatoarea muzeului „Miorița”, unicul din țară cu centru documentar, aflat în incinta școlii „Simion Mehedinți” încă din anul 2018, inaugurat cu ocazia acțiunii „La Izvoarele Mioriței”. Ghidul muzeului „Miorița”, editat în 500 de exemplare, va fi distribuit împreună cu cartea relansată. Participanții vor avea ocazia să o cunoască pe soția autorului cărții, de 92 de ani, care va fi prezentă la eveniment, venind special pentru această ocazie din județul Galați. Prima ediție a cărții a fost lansată în anul 2001 de aceeași fundație, în ultimul an de viață al autorului Ioan Răduță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?