Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Vacanțele vrâncenilor: Thailanda și Egipt pentru cupluri, Grecia, Turcia și litoralul bulgăresc pentru familii

Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor… ehe, miroase a vacanță de mult timp, însă cea mai mare problemă a vrâncenilor este reprezentată de bani, iar pe locul doi se situează lipsa timpului. „Plecam în vacanțe atunci când eram mai tânără; și la noi în țară, și în străinătate… în Libia plecam cel mai des. Acum abia dacă îmi ajunge pensia să-mi iau o șosetă și să plătesc facturile‟, spune o bătrânică cochetă cu pălărie și două perechi de ochelari: unii de vedere și alții, mai mari, de soare. „Avem o țară frumoasă, să o vizităm întâi pe asta, și după să visăm la vacanțe prin nu știu ce jungle‟, afirmă o doamnă îmbrăcată într-o ie cu modele tradiționale.

Am mers și la agențiile de turism ca să aflăm care sunt ofertele, care sunt cele mai ieftine, respectiv cele mai scumpe destinații și ce oferte sunt în acest sezon. „Cele mai ieftine vacanțe sunt cele luate din timp, până pe 25 martie pentru anul în curs, prin early booking. Ca destinații preferate de români avem: Turcia, Grecia, Italia și Spania. O vacanță în Turcia poate porni de la 400 de euro, și poate ajunge chiar și la 3.000 de euro. Prețurile se calculează în funcție de tipul de masă ales, clasificarea hotelului la care doresc să se cazeze și transport: dacă aleg să plece cu avionul, cu autocarul sau cu mașina proprie. Cele mai exotice destinații sunt Maldive și Thailanda, dar numai cuplurile care vor să-și petreacă luna de miere merg acolo. Dacă ar fi să facem un experiment, o vacanță în Grecia, pe insula Thasos, poate pleca de la 50 de euro/ noapte, până la 250 de euro/noapte pentru o familie care alege să plece individual. După cum am spus, vacanțele rezervate din timp sunt cele mai ieftine și avantajoase. Dacă îți rezervi o vacanță din martie ai reducere 35%, dacă depășești perioada, scad și ofertele cu 15%… Noi nu acceptăm vouchere de vacanță pentru că procesul de recuperare a banilor, de către noi, este unul dificil… ne recuperăm banii cam în termen de 30-90 de zile…‟, spune Adi, reprezentantul unei agenții de turism din Focșani.

Litoralul românesc mai scump decât Bulgaria?

Nu toată lumea alege să-și petreacă vacanța de vară în străinătate, soarele românesc poate oferi un bronz la fel de frumos și uniform, dar … costă. „În stațiunea Mamaia, la un hotel de trei stele, prețurile pornesc de la 100 de euro cu mic dejun inclus, într-un hotel de patru stele costurile variază între 150 și 350 de euro, la fel, cu mic dejun inclus, iar la două stele, oamenii se pot caza și cu 330 de lei și beneficiază de mic dejun‟, îmi explică același agent de turism. Majoritatea reprezentanților de la agențiile de turism din Focșani spun că prețurile pentru litoralul românesc au explodat în această perioadă, iar cea mai ieftină alternativă ar fi Bulgaria. „Sunt și reduceri pentru litoralul românesc, prin programul «Litoralul Pentru Toți». Ofertele Last Minute adună toate ofertele cu tarif redus pentru sejururile care vor urma în perioada imediat următoare. Informațiile sunt puse la dispoziția clienților și pe site-uri, dar și la sediul agenției noastre. Primim și tichete de vacanță, dar numai în circuit intern, adică la noi în țară, și numai celui pe numele căruia sunt tichetele‟, spune Simona, patroana unei agenții de turism din oraș.

Voiam să plec cu familia la munte, la noi în țară, dar zic că nu știu sigur dacă acceptă și tichetele de vacanță primite de soț la serviciu. Este primul an în care încercăm, cele pentru anul trecut nu le-am folosit, și le-au prelungit… nu mă pricep, dar am zis că sunt niște bani pe care îi pierdem, dacă nu-i folosim‟, mărturisește Maria, o mamă care așteaptă cu fetița în brațe la ușa unei agenții de turism din centrul orașului.

Ce sunt voucherele sau tichetele de vacanță?

Voucherele de vacanță sunt bonuri de valoare, în format tipărit, asemănătoare cu tichetele de masă sau tichetele cadou și reprezintă o metodă de motivare a angajaților. Astfel, salariatul care beneficiază de vouchere de vacanță poate pleca individual sau cu familia într-o vacanță pentru care mai scoate din buzunar doar o diferență minimă. Atenție, voucherele sunt valabile doar pentru vacanțele în interiorul României, și doar titularul le poate utiliza. De când au apărut, unii oameni au încercat să facă bișniță cu aceste tichete. Fie le-au licitat pe OLX, fie au încercat să le paseze, „pe sub mână‟, cunoscuților. Dar, reprezentanții hotelurilor avertizează că la recepție sunt verificate buletinele, iar persoanele care nu se supun cererilor, vor fi evacuate și riscă să rămână fără alternative de vacanță.

Vacanțe de vis la prețuri pe măsură

Prețul unei vacanțe în Tunisia pornește de la 387 de euro, având la dispoziție: bilet de avion cursă charter, transport aeroport-hotel-aeroport, cazare pentru șapte nopți, all inclusive și asistență turistică pe întreaga perioadă a sejurului. Camere la un astfel de hotel, de patru stele, sunt dotate cu: balcon, baie cu duș, minibar, seif, TV, aer condiționat, uscător de păr, cadă cu hidromasaj, zonă de relaxare, halat de baie, articole de toaletă gratuite, terasă, garderobă, uscător de rufe… Iar, pentru copii, hotelurile din această regiune pun la dispoziție piscine de mică adâncime, terenuri de joacă pentru copii, servicii de babysitting, mini cluburi unde pot participa la diverse activități educative, de divertisment și socializare‟, explică un alt patron al unei agenții de turism. „Există și pachete mai scumpe, unde prețurile pornesc de la 1177 de euro, în Egipt. Serviciile incluse în această ofertă sunt relativ asemănătoare, diferența o face confortul. La fel, copiii au spații special amenajate, iar adulții pot merge la spa, pot face scufundări, snorkelling sau fotbal pe plajă. Majoritatea sunt cuplurile, cele care aleg să plece în luna de miere‟, adaugă patronul.

Acum mă duc la Slănic pentru că sunt operat… o problemă la plămâni. Până acum plecam în Grecia, în sudul Italiei. O vacanță în doi mă ajungea cam 5.000 de euro, toate cheltuielile, dar fără cadouri‟, spune un domn. „Plecăm în luna de miere în Thasos, nu vă pot spune prețul pentru că plătește soțul, dar mi-a promis ceva scump‟, spune, zâmbind, o tânără care se pregătește pentru nunta ei din sâmbăta aceasta.

Se pare că turistul român este mai zgârcit în acest an, știe ce își dorește dar nu are bani, sau are bani dar altele sunt prioritățile. Cu toate acestea, reprezentanții agențiilor de turism din Focșani spun că nu duc lipsă de clienți, și că majoritatea rezervărilor au fost făcute de la jumătatea lunii martie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?