Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Compensații de 11 milioane lei pentru proprietarii pădurilor din Vrancea

Proprietarii de păduri din Vrancea au solicitat Gărzii Forestiere Focșani să acorde compensații financiare de peste 11,1 milioane lei pentru suprafețele situate în zonele protejate, unde nu au voie să exploateze lemn. Aceste compensații sunt aferente unei suprafețe de 30.041 hectare, situate în tipurile funcționale T1 și T2. Solicitările au fost depuse și analizate la Garda Forestieră Focșani. Cele mai multe solicitări au fost din partea obștilor vrâncene, dar au fost și cereri din partea unor societăți comerciale, precum și din partea unor persoane fizice.

Cele mai mari sume solicitate sunt la Tulnici, aproape 1,9 milioane lei, acolo fiind și cea mai mare suprafață de pădure deținută de o obște vrânceană. De asemenea, obștile din Păulești și Hăulișca au solicitat câte nouă sute mii lei pentru pădurile deținute și aflate în zonele de protecție. Banii vor fi acordați de la bugetul de stat, conform unei hotărâri de Guvern din 2017, prin care se asigură respectarea prevederilor Codului Silvic, conform căruia statul este obligat să aloce sume reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice.

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu, a precizat că au fost întocmite toate deconturile, documentele fiind transmise către minister pentru plata compensațiilor către proprietarii de pădure. Aceste restricții sunt de două tipuri funcționale, T1, adică protecție integrală – în care sunt interzise tăierile, și T2, respectiv păduri în care se pot face tăieri în procent foarte mic – tăieri de conservare, care sunt stabilite prin amenajamentele silvice. Altfel spus, regulile silvice prevăd că nu pot fi efectuate tăieri în anumite suprafețe de pădure, iar pentru că a impus aceste restricții, statul trebuie să asigure compensații proprietarilor.

Pot solicita aceste compensații proprietarii care dețin documente ce atestă dreptul de proprietate, au încheiat contract de administrare sau de servicii silvice, pentru anul sau perioada din an pentru care se solicită plata compensațiilor, fac dovada existenței unui amenajament silvic în vigoare, prin care suprafețele de pădure pentru care se solicită compensații au fost încadrate în tipurile funcționale T1 și/sau T2, nu au fost condamnați pentru fapte penale privind nerespectarea regimului silvic.

De asemenea, proprietarii trebuie să facă dovada că nu au existat tăieri ilegale în pădurile încadrate în tipurile funcționale T1 și/sau T2 în anul anterior anului pentru care se face solicitarea de acordare a compensațiilor, în volum mediu mai mare de 1 metru cub/hectar. De menționat că, deși erau prevăzute în Codul Silvic, după 2010, statul român a refuzat plata compensațiilor motivând că acestea sunt considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană. În schimb, statul prin instituțiile de control îi obligă pe proprietarii de pădure să nu taie niciun lemn în suprafețele considerate de protecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?