Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Un grup de exploratori va porni într-o expediţie cu o ambarcaţiune din trestie din Marea Neagră până în Egipt

Un grup de aventurieri urmează să efectueze un voiaj de 3.000 de kilometri cu o ambarcaţiune fabricată din trestie pentru a testa o teorie potrivit căreia vechii negustori egipteni au utilizat astfel de vase pentru a naviga până în Marea Neagră, relatează Reuters. Un echipaj condus de exploratorul german Dominique Görlitz va pleca luna viitoare din portul Varna de la Marea Neagră traversând Marea Mediterană până în Alexandria.

Ambarcaţiunea numită ”Abora IV” se află în prezent în construcţie în oraşul Beloslav, iar lucrările sunt efectuate cu ajutorul a doi membri ai grupului etnic Aymara din Bolivia – Fermin Limachi şi fiul său, Yuri – care au zburat în Bulgaria pentru a împărtăşi experienţa lor în lucrul cu acest tip de material fragil. Potrivit lui Görlitz, istoricul grec Herodot a menţionat unele surse mai vechi potrivit cărora vechii egipteni ”au navigat în Marea Neagră pentru a obţine materiale preţioase pe care nu le puteau găsi în estul Mediteranei”. Exploratorul german a subliniat că aceste relatări sunt susţinute de descoperirea unor rămăşiţe de origine egipteană în Marea Neagră.

Alţi membri ai grupului Aymara, care trăiesc în zona lacului Titicaca, la mare înălţime în Munţii Anzi, au participat la alte expediţii Abora către alte destinaţii şi l-au ajutat de asemenea pe scriitorul norvegian Thor Heyerdahl, care a traversat Oceanul Pacific într-o ambarcaţiune din lemn de balsa, în 1947, expediţie intitulată ”Kon-Tiki”, aminteşte Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?