Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Renate Weber, noul Avocat al Poporului

Plenul reunit al Parlamentului a validat-o, miercuri, pe Renate Weber în funcţia de Avocat al Poporului. Renate Weber, propusă de PSD – ALDE, a obţinut 208 voturi pentru şi 134 împotrivă. Contracandidaţii săi au fost respinşi. Astfel, Peter Eckstein-Kovacs – susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR) – a obţinut 109 voturi pentru şi 233 împotrivă, iar Cătălin Voinea Mic – propus de PMP – a întrunit 16 voturi pentru şi 326 împotrivă. Renate Weber urmează să depună jurământul la o dată care va fi stabilită ulterior, a precizat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Renate Weber s-a născut la 3 august 1955, la Botoşani. Este licenţiată a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti (1975-1979). A studiat, în calitate de visiting scholar, la Universitatea Columbia din New York, Centrul pentru Studiul Drepturilor Omului. A fost lector al Facultăţi de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA (cursuri de drept internaţional al drepturilor omului, drept constituţional, drepturile minorităţilor, drepturile femeii) (1997-2003); lector la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti (cursuri de protecţia drepturilor omului în contextul relaţiilor internaţionale) (2003-2004); lector la Institutul Naţional pentru Magistratură, Bucureşti, unde a ţinut un curs pe tema Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi studii de caz de la CEDO (2005), potrivit site-ului http://eurodrepturi.anbcc.ro.

Este avocat, membru al Baroului Bucureşti începând cu 1979. În anul 2000 a fost judecătoare ad-hoc la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, iar între 2004 şi 2005 a fost consilier prezidenţial pe probleme constituţionale şi legislative al preşedintelui Traian Băsescu.

Avocatul Poporului este numit în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.

Victor Ciorbea a înaintat luni o adresă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin care a informat că mandatul său de Avocat al Poporului a încetat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?