Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674
Ediția: Vineri 19 iulie 2024 Nr. 6674

Peste 130 de furturi din locuințe în primele cinci luni din 2019; polițiștii derulează campania „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!”

ZIUA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINȚĂ

 

Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de  Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 12 state din Europa, (a lansat pe) 19 iunie, prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuință. Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL, au lansat (…) o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor. Campania „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” este finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene, iar prin intermediul acesteia, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 12 state, își propune să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe.

Astfel, prin activitățile din această zi, la nivel european, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

În județul Vrancea, în primele cinci luni ale anului 2019 au fost sesizate 136 de infracţiuni de furt din locuinţe, cu 15.53% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018. Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că  unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

Pentru marcarea acestei zile, polițiștii vrânceni, în colaborare cu trei societăți de pază de pe raza mun. Focșani, au distribuit 650 de materiale preventive și au purtat discuții cu cetățenii, oferindu-le acestora recomandări pentru a nu deveni victime ale acestui gen de furt.

Pentru mai multe informații, accesați: www.prevenireacriminalitatii.ro, www.eucpn.org

 

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 19 iunie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?