Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO: Tradițiile de pe Valea Rîmnicului, duse mai departe în cadrul festivalului „Zâmbet de copil la hora dumitreștilor“

Liceul Teoretic „Grigore Gheba“ Dumitrești, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Socială Educațională și Locală Dumitrești (ADSEL) și Primăria Dumitrești, a organizat, duminică, cea de-a doua ediţie a festivalului „Zâmbet de copil la hora dumitreștilor“. Animaţi de sentimentul de dragoste pentru folclor şi tot ceea ce este frumos, organizatorii s-au gândit să bucure asistența cu zâmbetele copiilor de pe Valea Râmnicului. Programul a fost deschis pe ritmurile muzicii populare de Ansamblul Folcloric Sânzienele de la Căminul Cultural „Alexandru Dobrescu“ din Dumitreşti, îndrumat de directoarea Monica Calițeanu, câştigător al trofeului „Zâmbet de copil la hora dumitreştilor“, ediția I, care a încântat și de data această cu dansuri autentice și pline de voie bună şi antrenante.

Cei mai tineri reprezentanţi ai comunei Dumitreşti au venit de la grădiniţele din Biceștii de Sus, Găloieşti și Motnău, îndrumați de educatoarele Viorica Vintilă, Camelia Stănilă și Cristina Liscănoiu, unde elevii Antonia Tîrcă şi Laurenţiu Bălan au încântat cu vocile lor. Una mai frumoasă decât cealaltă, comunele din această zonă precum Dumitreşti, Jitia, Vintileasca s-au întrecut în frumuseţea costumelor populare, în păstrarea tradiţiilor şi promovarea tinerelor talente. Folclorul a fost întotdeauna un refugiu sufletesc, iar acest aspect este oglindit în cântecele populare. „Venind dinspre Focşani, drumul se împarte ca şi cărările vieţii. Un fir e lin şi duce spre câmpie, altul e mai anevoios şi o ia spre Vintileasca. Ca să nu ţi se pară greu, la început urcă domol, ca mai apoi să ajungi în vârfuri de deal, să te minunezi de frumuseţea locurilor. Pe toată Valea Râmnicului descoperi peisaje și oameni noi, ocupaţii şi obiceiuri diferite și aici folclorul nu a încetat să fie în atenția celor mici și a celor mari“, a spus Rodica Budui, profesor documentarist la Liceul Teoretic Grigore Gheba Dumitrești, cea de la care avem toate informațiile legate de acest festival.

Elevii Şcolii Biceştii de Sus, îndrumaţi de profesoara Otilia Tabac, i-au bucurat pe cei prezenți cu melodia „Acasă-i România“, în interpretarea grupului vocal; cu melodia „Romaniţa“ în interpretarea elevilor Mihai Gafton şi Maria Bârlă şi cu un dans popular specific zonei. Şcoala Motnău a prezentat melodii pline de farmec precum „Frunzuliţă măr domnesc“ interpretat de grupul vocal, Maria Evelin Tîrală – „Câte unu câte doi“, Dragoş Andrei Tîrală – „Cântă cucul bată-l vina“ şi Mădălina Larisa Spătaru – „Acasă-i România“ , sub îndrumarea profesoarei Aura Petroiu. Pe scenă a urcat și Andreea Dogaru, o fetiţă talentată şi inimoasă, îndrumată de profesoara Nicoleta Găloiu, care a interpretat melodia „Unde-i joc şi voie bună“.

Programul a continuat cu o surpriză plăcută deoarece membrii Ansamblului Sânzienele i-au primit în mijlocul lor pe alţi copii cu nevoii speciale, care prin ambiţie şi efort au dovedit că dansul este o bucurie, îndrumători fiind profesorii Bianca Cazan și Ciprian Tănăsescu. Elevii talentaţi de la Școala Cerbu şi preșcolarii de la Grădiniţa Cerbu au fost prezenți în festival cu un montaj literar-artistic intitulat „La mulţi ani, copilărie!“, sub îndrumarea profesorilor Aneta Coman și Dumitru Coman. Grupurile vocale de la Jitia au surprins publicul prezent cu melodiile „Balada lui Ghiţă Cătănuţă“ şi „De-ar veni frumoasa vară“ prin interpretarea grupului vocal „Ulmușorul“ al Şcolii Gimnaziale Jitia, condus de profesoara Dobrița Fifere.

După cei mici, au urmat elevii de liceu. Andreea Cristogel şi Violeta Anghelescu, eleve în clasa a XI-a, au dăruit publicului o parte din talentul pe care l-au moştenit interpretând melodiile „Întoarce-te bade-n sat“ şi „Am venit şi eu să joc“ iar grupul vocal al clasei a XI-a B, condus de profesoara Diana-Corina Bucur, a interpretat melodii pline de sensibilitate precum „Miorița“, „Dragu-mi-i în sat la joc“ și „Haida roată măi flăcăi“.

Elevii Şcolii „Regina Maria“ din Vintileasca au prezentat o suită de dansuri populare. Eleve talentate şi pasionate de folclor Nicoleta Pisaroschi şi Georgiana Tănase au interpretat melodii pline de sensibilitate – „Muntior, pădure dragă“ şi „Asta-i hora vintileană“, iar Aura Banu – „Sunt o fată frumuşică“, sub îndrumarea profesoarei Mihaela Baciu. „La mulţi ani tuturor copiilor! Să duceţi mai departe tradiţia românească şi să fiţi mândri că sunteţi români!“, a fost îndemnul educatoarei Viorica Vintilă, organizatoarea acestui eveniment.

Prezent la festival, inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru a declarat: „zona de pe Valea Râmnicului este încărcată de tradiții frumoase ce vor dăinui și în timp doar cu ajutorul cadrelor didactice, prin intermediul elevilor. Mă bucur că a fost organizată și cea de-a doua ediție a acestui festival prin care tinerele talente sunt promovate și cu care ne putem mândri. Așadar, după denumirea concursului, zâmbetele copiilor ne-au umplut tuturor celor prezenți inima de bucurie și împlinire că tradițiile vrâncene nu pier. Mulțumesc autorităților locale, în special domnului primar Petrică Dogaru, pentru sprijinul pe care îl acordă pentru educația dumitreștenilor, dar și celorlalți primari de pe Valea Râmnicului“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?