Ediția: Sâmbătă 17 mai 2025 Nr. 6879
Ediția: Sâmbătă 17 mai 2025 Nr. 6879

GALERIE FOTO: Elevi de la Economic, formaţi ca bucătari în Marea Britanie


    Ultimul grup de elevi din cadrul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani s-a întors din Å¢ara Galilor, ei fiind acolo în cadrul unui proiect Leonardo da Vinci cu tema „Competențe europene în gastronomia tradițională”, ce s-a desfășurat a Colegiul Cambria, Yale Campus din Wrexham. Pe lângă multele amintiri și experiențe pe care le-au acumulat și pe care le-au împărtășit de altfel și colegilor lor rămași în Focșani, elevii au primit la finalul acestui interesant stagiu de pregătire câte un certificat Europass Mobilily. Acesta este recunoscut în toate statele membre UE, fiindu-le de folos elevilor în eventualitatea în care vor să urmeze o carieră în domeniul gastronomic. „Elevii de acolo erau foarte săritori, ne explicau de câte ori era nevoie. A fost o experiență unică. Am învățat să fac preparate noi, chiar din prima zi. Am învățat să mânuim alte ustensile de bucătărie față de cele pe care le utilizam în laboratorul școlii. Cel mai mult m-a impresionat la Manchester, stadionul care era enorm și toate obiectivele ce le-am vizitat acolo”, a spus Daniela Gabriela Stoica.
    Pe lângă experiența culinară și faptul că au intrat în contact cu o altă cultură, elevii au remarcat și avantajele sistemului educațional britanic, care se axează mult pe abilitățile elevului și pe practică. „Referitor la sistemul de învățământ ei se bazează pe practic, și am văzut că acolo se practică foarte mult activitățile extrașcolare. Elevii fac ceea ce le place, nu sunt obligați să învețe la toate materiile. Spre exemplu, se specializează doar pe un singur domeniu. Modul de organizare în bucătărie a fost extraordinar, o curățenie deplină. Sincer, mi-a părut tare rău că am plecat de acolo”, a spus Andrei Cristian Dincă.

Ajutați să se integreze pe piața comunitară a muncii 

    Corina Vișan, profesoara care i-a însoțit pe elevi în Å¢ara Galilor, spune că acest schimb de experiență este foarte important în acomodarea elevilor cu mediul exterior școlii, ajutându-i totodată să înțeleagă responsabilitățile unui loc de muncă. Elevii au învățat să gătească, fiind integrați într-un sistem de muncă modern.
     Participanții la proiect, distribuiți pe trei stagii de formare a câte două săptămâni, au apreciat în mod deosebit dotarea cu ustensile și utilaje moderne, calitatea ingredientelor utilizate la realizarea preparatelor, tehnicile de lucru aplicate, sarcinile clare, explicite, pe înțelesul lor, profesionalismul și seriozitatea cu care profesorii i-au condus la realizarea preparatelor. Drumul lor a fost permanent ghidat cu măiestrie profesională de profesorii din bucătărie și din salonul restaurant: Daniel Hunter, John Webster, Graham Arathoon, Wayne Hatenboer, Katie Williams, Alison Griffin, Sarah Kenrick, Nigel Taylor.
    În anul școlar 2013-2014, 30 de elevi, reprezentând 40% din numărul elevilor de clasa a X-a din domeniul Turism și alimentație de la Colegiul Economic, au avut șansa să participe la o experiență 100% britanică. „Competențele vizate au fost lucrul în echipă multinațională și plurilingvistică, dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor în vederea creșterii competivității pe piața muncii europene. Aceste proiecte sunt foarte utile pentru că îi pune pe elevi în situații reale de activitate, în contact cu consumatorul în bucătării foarte bine dotate, cu profesori foarte dăruiți și care fac față unor cerințe pe care aceste proiecte le presupun, iar elevii vin de acolo cu un bagaj de cunoștințe de specialitate și lingvistice, care le folosesc”, a spus Corina Vișan.
    Acesta este cel de-al treilea proiect care s-a desfășurat la Colegiul Economic, iar acum se așteaptă un răspuns favorabil în vederea derulării unei a patra serii, de această dată în Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?