Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

România, reprezentată de o vrânceancă în Forumul Studenților, la cea de-a șaptea ediție a Conferinței Rectorilor și a Forumului Studenților ASEF

Între 11-15 mai, capitala României a fost gazda Conferinței Rectorilor și a Forumului Studenților ASEF (The 7th ASEF Rectors’ Conference and Student’s Forum/ARC7), aflată la cea de-a șaptea ediție. Conferința a fost organizată de Fundația Asia-Europa (ASEF) împreună cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Conferința s-a bucurat de sprijinul Ministerului Educației Naționale și al Consiliului Național al Rectorilor, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Fundația Asia-Europa reprezintă o platformă de dialog și un parteneriat educațional între Europa și Asia, care implică 51 de țări, iar evenimentul organizat a reunit 150 de experți în domeniul Educației: rectori, miniștri ai Educației, reprezentanți ai unor ONG-uri și instituții partenere, dar și 51 de lideri studenți din 51 de țări. România a fost reprezentată anul acesta de vrânceanca Alina Roiniță, fostă elevă a Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, actualmente doctorandă în ultimul an în cadrul Universității din București.

Obiectivul conferinței a fost dezvoltarea cooperării în domeniul educației între cele două continente și identificarea de soluții pentru problemele actuale din sistemul de învățământ universitar, în relație strânsă cu cele 17 obiective de dezvoltare durabilă adoptate în 2015 de ONU, precum eliminarea sărăciei, a foametei, asigurarea sănătății și promovarea bunăstării, asigurarea educației de calitate etc.

Despre activitățile din cadrul evenimentului, Alina Roiniță ne-a povestit următoarele:

„Am avut onoarea să particip la acest eveniment elitist care a reunit peste 200 de experți în domeniul Educației, de la miniștri la reprezentanți ai studenților din 51 de țări din Asia și Europa. După cum ni s-a transmis, procesul de selecție pentru delegații fiecărei țări a fost unul foarte dificil, dat fiind că au fost peste 6000 de aplicații la nivel internațional. Am experiență în domeniul educației nu doar prin prisma studiilor mele, ci și prin proiectele Erasmus+, dat fiind că fac voluntariat de mai bine de doi ani în aceste proiecte finanțate de Comisia Europeană, însă nu m-am așteptat că o să fiu selectată, fiindcă știam criteriile destul de stricte ale organizației ASEF. Cu toate acestea, am ajuns acolo și bucuria a fost enormă, fiindcă evenimentul ne-a adus tuturor un plus de cunoaștere intercontinentală și de dezvoltare profesională. Am avut întâlniri și discuții în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, dar și în cadrul Palatului Parlamentului.

Noi, cei 51 de reprezentanți, am lucrat în 3 grupe, încercând să propunem soluții pentru problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ universitar în acest moment. Temele celor 3 grupe au fost distincte, implicând soluții pentru planul local, pentru planul regional și, apoi, la nivel internațional. Eu am făcut parte din a treia echipă, iar soluțiile pe care le-am propus împreună cu ceilalți colegi din grupă au făcut referire la încurajarea universităților de a se implica în programe de schimb la nivel internațional, introducerea unui sistem de creditare standardizat și recunoscut internațional, oferirea de sprijin multilateral studenților defavorizați pentru a avea acces la mobilități studențești, asigurarea calității și a diversității în învățământul superior prin furnizarea de cursuri de limbă străină pentru studenți, cercetători și pentru alții care se implică în procese de dezvoltare profesională etc.

În fiecare zi, am avut întâlniri cu rectori și miniștri și am discutat actualele probleme, iar în ultima zi a conferinței, am înmânat recomandările noastre miniștrilor Educației. Sper și sperăm să fie luate în considerare, deoarece calitatea învățământului superior nu poate fi asigurată decât prin incluziune, comunicare transparentă, acces la resurse educaționale diversificate și prin mobilități. Nu în ultimul rând, mi-a plăcut foarte mult seriozitatea întregului proces, pentru că pregătirea pentru acest eveniment a început, de fapt, din luna martie, pe parcurs având de pregătit mai multe sarcini individuale și de grup, de participat la mai multe webinarii, toate pentru a ne spori cunoștințele despre sistemul de învățământ superior la nivel internațional. În acest fel, putem conștientiza că, deși avem realități diferite, scopurile noastre sunt identice. Sper să auzim constant de astfel de interese la nivel internațional, fiindcă educația este cea care ne conectează și care stă la baza dezvoltării durabile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?