Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Bani pentru dezvoltarea afacerilor în comunitățile montane din Vrancea

La Vintileasca va funcționa unul din cele 32 de oficii bazinale din cadrul Agenției Zonei Montane, instituția care se va ocupa de dezvoltarea comunităților din munții României. Înființarea acestor instituții este prevăzută în noua Lege a muntelui, aprobată anul trecut, prin care se dorește reglementarea activităților din zona montană și susținerea financiară a celor care trăiesc în aceste regiuni. Prin reorganizarea Agenției Zonei Montane și înființarea a șapte centre regionale, din care unul la Nistorești, a fost decisă și înființarea de oficii bazinale, pentru a fi cât mai aproape de locuitorii din aceste zone. În Vrancea, un astfel de oficiu este la Vintileasca, care va avea arondate 24 de localități din județ, respectiv Andreiașu de jos, Bârsești, Câmpuri, Chiojdeni, Dumitrești, Gura Caliței, Jitia, Mera, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Paltin, Păulești, Poiana Cristei, Reghiu, Soveja, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vidra, Vintileasca, Vizantea Livezi și Vrâncioaia.

La acest moment, România este una dintre cele trei țări europene, alături de Franța și Italia, care au o lege a muntelui, prin care se încearcă asigurarea unui cadrul legislativ specific pentru zona montană. Practic, se asigură o reparație majoră pentru comunitățile excluse din zonele de munte ale țării, ai căror agricultori trebuie tratați diferit de cei din zone de câmpie, care au constrângeri diferite.

Dezvoltarea zonei montane are nevoie de fonduri iar programul inițiat de Guvernul PSD asigură peste un miliard de euro care vor fi investiţi în zona montană din România în următorii ani pentru a susține dezvoltarea comunităților locale. Programul de investiții prevede fonduri pentru dezvoltarea de stâni moderne, centre de colectare și prelucrarea a fructelor de pădure, ciupercilor, centre de colectare și prelucrare a lânii, pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi prelucrarea cărnii dar și pentru pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare a laptelui în zona montană. Proiectele de acte normate sunt în dezbatere publică și, după aprobarea proiectelor tip, cel mai probabil ar urma să fie implementate din vara acestui an.

Finanțarea din partea statului pentru aceste investiții ar putea ajunge până la 90% din valoarea proiectului, în funcție de beneficiarii care aplică pentru obținerea fondurilor. Legea muntelui prevede acordarea de facilități fermierilor din zona de munte pentru activitatea desfășurată local astfel încât să fie redusă plecarea tinerilor, să fie păstrat echilibrul ecologic și să fie asigurată protecția mediului natural. Printre facilitățile trecute în actul normativ se numără scutirea, timp de cinci ani, de la plata impozitului agricol și impozitul pe venit datorat de familiile tinere de agricultori de munte, „care îşi întemeiază gospodării şi cresc animale în echivalent a 5 unităţi vită mare, denumită în continuare UVM”. Ulterior acestei perioade, impozitul se va calcula la 50% din veniturile realizate, pe perioada existenţei titularului familiei.

În același timp, legea prevede că statul va sprijini tinerii antreprenori în vederea încurajării diversificării activităţilor, pentru stabilizarea acestora în comunităţile din care provin, prin activități de consiliere, formare profesională dar și prin sprijin financiar. „Specialiştii agricoli, medicii, profesorii care se stabilesc în zona montană şi se obligă să desfăşoare activitatea pe o perioadă de minimum 5 ani în zona montană, vor primi o primă de instalare şi sprijin financiar pentru cumpărare şi construire de locuinţe. Cuantumul, procedura şi sursele de finanţare se vor stabili prin hotărâre a Guvernului”, se arată în actul normativ. Legea prevede că statul român va acorda despăgubiri, cu celeritate, pentru populaţia din zona montană care a suferit pierderi în urma pagubelor cauzate de animalele sălbatice, prin distrugerea culturilor agricole şi/sau a efectivelor de animale. În același timp, vor fi acordate compensații locuitorilor din zona montană pentru instalarea unor sisteme eficiente de prevenire a pagubelor cauzate de animalele sălbatice.

Material comandat de PSD Vrancea. Cod mandatar financiar 41190008

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?