Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Fermierii vrânceni au depus 21.550 cereri la APIA

21.550 de fermieri vrânceni au depus cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 161,8 mii hectare la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vrancea până miercuri, când s-a încheiat campania de primire a cererilor. Oficialii APIA Vrancea au arătat că suprafața agricolă pentru care au fost depuse cereri este mai mare decât cea estimată, deși numărul de fermieri este mai mic, situație datorată comasării terenurilor agricole. Până pe 31 mai inclusiv, la Centrul Județean și centrele locale APIA, fermierii pot depune modificări la cererile unice de plată depuse în cadrul Campaniei 2019, fără penalităţi. „Au fost primite cereri până în ultima oră, pentru a veni în ajutorul fermierilor. Au fost prelucrate toate cererile depuse de fermieri”, a spus directorul executiv APIA Vrancea, Alina Maria Alecu Bută.

Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Suma totală alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2019 se ridică la 1,94 miliarde de euro.

Următoarele etape sunt efectuatrea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor care se va derula în perioada 1 iunie-1 iulie 2019. În perioada 2 iulie-1 octombrie se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice, în iarna sau în primăvara anului următor. Plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie iar plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va efectua între 2 decembrie 2019 – 31 martie 2020.

Conform Programului de Guvernare al PSD, acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură este una dintre măsurile care fac parte din politicile agricole și de dezvoltare rurală. Astfel, Ministerul Agriculturii trebuie să asigure toate demersurile pentru plata la timp a subvențiilor pentru fermieri astfel încât să poată lucra terenurile agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?