Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

GALERIE FOTO: Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, celebrată în curtea Spitalului Județean

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, sărbătorită în fiecare an pe data de 5 mai, a fost celebrată luni, 6 mai, de elevi și cadre medicale în curtea Spitalului Județean de Urgență Focșani. Anul acesta, campania de conștientizare a importanței igienei mâinilor, inițiată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), se desfășoară sub sloganul „Sănătatea celorlalți este și în mâinile tale”.

Această zi ne reamintește că igiena mâinilor este importantă atât astăzi cât și în fiecare zi. „Astăzi ne-am adunat pentru că în fiecare an, pe data de 5 mai, se sărbătorește Ziua Mondială a Igienei Mâinilor. Spitalul Județean Focșani se alătură acestei inițiative, aliniind orașul Focșani marilor centre universitare, ce organizează acțiuni similare. Încă de acum câțiva ani, noi, la Spitalul Județean, am pus în fiecare salon, pe holuri, aceste dispensere cu dezinfectant pentru mâini. Fiecare pacient, fiecare aparținător când intră în spital sau când iese din spital trebuie să se dezinfecteze pe mâini. Îmi doresc ca după această activitate să înțelegeți că în colectivitate este vitală igiena mâinilor și nu numai”, a spus managerul Spitalului Județean, Constantin Mândrilă.

Peste 70-80% dintre infecții sunt răspândite prin intermediul mâinilor murdare. Mai mult de jumătate din acestea pot fi prevenite prin spălarea corectă a mâinilor. Campania are ca scop sensibilizarea a două segmente importante de populație în ceea ce privește importanța igienei mâinilor: campania se adresează în primul rând personalului medical, unde igiena mâinilor este primordială și de importanță vitală, iar în al doilea rând se adresează populației non-medicale, unde spălatul simplu pe mâini previne un număr foarte mare de îmbolnăviri. „Este prima mobilizare de genul ăsta, așa de o mare amploare. Vreau să-i mulțumesc pentru implicare domnului director Mândrilă. Spitalul Județean de Urgență și-a însușit programul de îmbunătățire a igienei mâinilor prin achiziționarea și punerea cât mai aproape de actul medical a dispenserelor cu dezinfectante pentru igiena mâinilor, pentru că deviza Spitalului Județean este de a asigura acte medicale de calitate. Calitatea unui act medical începe cu pregătirea acestuia, iar igiena mâinilor face parte din pregătirea acestuia. Igiena mâinilor este importantă nu numai pentru noi, cadrele medicale, ci și pentru dumneavoastră, populația generală. Mâinile noastre sunt menite să vindece, nu să aducă infecții. Marea majoritate a infecțiilor nosocomiale se transmit prin mâinile noastre. Împreună putem să reducem infecțiile rezistente la antibiotice. Aș vrea să fac o comparație la care vă invit să reflectați: igiena mâinilor, versus purtarea centurii de siguranţă. Suntem conștienți atunci când ne urcăm la volan că trebuie să purtăm centura de siguranţă, pentru a preveni un accident sau un eventual deces. Așa este și cu igiena mâinilor. Aș dori să devină un reflex igiena mâinilor, așa cum este purtarea centurii de siguranţă”, a spus medic epidemiolog Diana Stoica, medic coordonator SPIAAM Focșani (Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale).

Copii, mai mari sau mai mici, îndrumați de cadrele medicale, au descoperit importanța igienei mâinilor și au văzut cu proprii ochi câte bacterii rămân pe mâini daca nu ne spălăm corect. „Cu mâinile curate” este deviza pentru o viață sănătoasă!

„Anul acesta mesajul OMS este pentru noi toți. Noi toți, cu mic cu mare, avem puterea în propriile mâini de a face bine. Dar așa cum cu aceste două mâini putem să ajutăm, să îngrijim, să salvăm vieți, tot așa, cu aceste două mâini, putem să facem și foarte mult rău. Ziua de 5 mai trebuie să rămână în memoria colectivă ca o zi în care ne întâlnim și sărbătorim puterea igienei mâinilor în activitatea noastră de salvare a vieților. Astfel, plecând de la sloganul OMS, îngrijirea curată pentru noi toți este în mâinile noastre, spunem că puterea de a salva vieți este în mâinile noastre curate. Nu uitați: Spălați-vă pe mâini!”, a spus medic epidemiolog Janina Lazăr, din cadrul DSP Vrancea.

Sursa foto: Facebook/Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Pantelimon” Focsani”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?