Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

O ofertă pentru autobuzele electrice care vor circula în Focșani; vor fi amenajate stații de încărcare rapidă și normală a autobuzelor

Firma turco-germană Bozankaya este singura ofertantă pentru autobuzele electrice de 10 metri care vor ajunge la Focșani prin proiectul „Achiziție de mijloace de transport public-autobuze electrice”, derulat în parteneriat de Ministerul Dezvoltării Regionale și municipiul Focșani. Prin acest proiect, vor fi achiziționate 20 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri, vor fi amenajate 5 stații de încărcare rapidă a autobuzelor electrice și 20 stații de încărcare normală. Valoarea proiectului este de peste 54 milioane lei.

Firma Bozankaya, singura care s-a înscris la licitația pentru autobuzele de 10 metri, produce modelul Sileo S10, cu o autonomie de până la 280 kilometri și maxim 90 de pasageri, în funcție de configurația aleasă. Deși costurile de achiziție ale unui autobuz electric sunt destul de mari, banii vor fi recuperați în timp datorită economiilor la consumul de carburanți.

La finalul implementării proiectului, Focșaniului va fi unul dintre puținele orașe din România care va utiliza doar autobuze electrice în transportul public. Aceasta deoarece municipalitatea mai derulează și proiectul „Modernizarea transportului public în municipiul Focșani”, prin care vor fi cumpărate 16 vehicule de transport public. Proiectul mai prevede instalarea a cinci stații de încărcare rapidă; introducerea unui sistem de ticketing pentru 48 de autovehicule de transport public, implementarea unui sistem de prioritizare a vehiculelor de transport public, dar și realizarea unui sistem de informare a călătorilor în cele 16 autobuze electrice și în stațiile de transport public. Un astfel de sistem va fi montat și în autogara de călători.

De asemenea, proiectul mai prevede instalarea unui sistem video de supraveghere, dar și acces la internet atât în autobuze cât și în stațiile de pe traseele Societății de Transport Public Local. Prin acest proiect va fi asigurată și o componentă care vizează monitorizarea flotei de autobuze. Valoarea totală a proiectului de investiții este de 38,4 milioane lei. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa priortitară 4, Prioritatea de investiție 4e, Obiectivul specific 4.1 –Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă.

Acest proiect este complementar cu următoarele proiecte de investiții derulate de administrația publică locală: Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale; Implementarea unui sistem de mangement al traficului. Durata de implementare a acestui proiect este de 24 de luni. Principalul obiectiv al acestui proiect este scăderea gradului de poluare în mediul urban, context în care sunt achiziționate 16 autobuze electrice. De asemenea, va fi introdus un sistem de ticketing pentru 48 de autovehicole de transport public. Proiectul mai prevede instalarea unui sistem video de supraveghere, dar și acces la internet atât în autobuze cât și în stațiile de pe traseele societății de transport public. Practic, prin implementarea acestui proiect, se urmărește descurajarea cetățenilor de a utiliza autovehiculele proprii și folosirea autobuzelor electrice”, a spus primarul municipiului Focșani Cristi Misăilă, la prezentarea proiectului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?