Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Peste 66% din bugetul județului Vrancea este alocat investițiilor

Consilierii județeni PSD-ALDE au aprobat, ieri, bugetul Consiliului Judeţean Vrancea şi al instituţiilor subordonate pe anul 2019, alocat prin Legea bugetului de stat. Singurii care au votat împotrivă au fost consilierii PNL, cei care au reușit „performanța” să vorbească 45 de minute în plenul ședinței de plen despre acest buget și să facă doar patru amendamente. Bugetul din acest an al administrației județene este orientat către investiții, atât cele din bugetul propriu dar și cele prin PNDL II sau prin programele finanțate din fonduri europene. Dumitru Diță, directorul Direcției Economice, a subliniat că peste 66% din buget este destinat investițiilor din județ, respectiv 185 milioane lei. Valoarea totală a lucrărilor de investiții contractate la nivelul județului și care vor fi derulate în următorii ani depășește 1,1 miliarde lei.

Anul acesta, bugetul bugetul Consiliului Judeţean Vrancea şi al instituţiilor subordonate pe anul 2019 este de peste 416 milioane de lei. Conform proiecţiei bugetare, aproximativ 29 de milioane de lei provin din cote defalcate din impozitul pe venit, peste 15 milioane de lei sunt sume alocate pentru echilibrare buget, 16,5  milioane de lei vor fi alocaţi din sume defalcate din TVA pentru descentralizare. Din sume defalcate din TVA pentru drumuri, Consiliul Județean Vrancea primește 18,1 milioane de lei, iar din sume defalcate din TVA pentru echilibrare, administrația județeană primește 127.5 milioane de lei.

Cea mai mare parte a bugetului alocat județului Vrancea merge la instituţiile subordonate. Cea mai mare sumă, peste 93,4 milioane de lei, va fi alocată  Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Şcoala „Elena Doamna“ va avea un buget de aproape 3 milioane de lei. Pentru susţinerea Programului Naţional „Lapte şi corn“, Consiliul Judeţean Vrancea va aloca suma de aproape 5,6 milioane lei. Pentru buna desfăşurare a activităţilor, Muzeul Vrancei va primi peste 6,3 milioane lei, iar Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Măicăneşti va primi 962 mii lei, în timp ce Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Mihălceni îi va fi alocată suma de 692 mii lei.

Serviciul Public de Evidenţă a Persoanei va avea un buget de aproximativ 1,5 milioane lei. La rândul său, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu“ va avea un buget de aproape 4 milioane lei. Centrul Cultural Judeţean primește aproximativ 5 milioane de lei. Pentru funcţionarea aparatului neclerical a fost alocată suma de peste 6,3 milioane lei, iar pentru Serviciul Salvamont a fost alocată suma de aproape 3 milioane de lei. Totodată, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională va primi puțin peste un milion de lei.

Bugetul de investiții al Consiliului Județean cuprinde sumele pentru finanţarea programelor de infrastructură prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), finanțarea externă a unor proiecte aflate în derulare, dar și excedentul bugetar înregistrat la finele anului 2018.

În acest moment Consiliul Judeţean are în derulare mai multe proiecte cu finanţare europeană, pentru care este prevăzută suma de 390 de milioane de lei. Unul dintre cele mai importante proiecte este „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Vrancea“, cunoscut şi sub numele de Vrancea Curată. Alte proiecte vizează reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene. Consiliul Județean a depus spre finanțare și 5 proiecte care vizează reabilitarea și modernizarea a 5 drumuri județene. Deja patru din cele cinci proiecte au fost adjudecate, fiind semnate contractele de finanțare și urmează să demereze lucrările efective.

Este vorba de drumurile „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită judeţ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejiţa – Tâmboieşti – Bordeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Focşani – Goleşti – Vârteşcoiu – Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Gologanu – Slobozia Ciorăşti – Coteşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN–T“; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Dumbrăveni – Gugești – Popeşti – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bonțești – Dălhăuți – Faraoanele – Rîmniceanca – Beciu – Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?