Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Consiliul Local a aprobat bugetul pentru 2019; în ciuda opoziției PNL, Focșaniul va avea parte de investiții în dezvoltare și modernizare

Liberalii focșăneni nu au votat bugetul municipiului Focșani pentru acest an deși nu au avut obiecții, ba chiar au lăudat unele investiții care ar urma să fie realizate în acest an din excedentul anilor anteriori. În ciuda opoziției liberalilor, municipiul Focșani va avea un buget orientat către investiții în 2019, proiectul fiind votat de majoritatea PSD-ALDE-UNPR. Față de proiectul inițial, a mai fost adoptat un amendament propus de viceprimarul Ionuț Mersoiu prin care au fost alocate fonduri suplimentare de peste 550 mii lei pentru mai multe unități de învățământ din municipiu, fondurile provenind din Fondul de Rezervă Bugetară. Pentru acest an, bugetul municipiului este orientat către realizarea lucrărilor de investiții în Focșani pentru care a fost finalizată procedura de achiziție publică. Astfel, bugetul Focșaniului în 2019 va fi de 214,7 milioane lei, comparativ cu anul trecut când a fost în sumă de 165,4 milioane lei. Pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor de învăţământ, sănătate, asistenţă socială, cultură, sport, culte, protecţie civilă, întreţinerea oraşului, subvenţionarea energiei termice a fost prevăzută suma de 145,1 milioane lei, față de 128,3 milioane lei în 2018.

O sumă importantă a fost prevăzută pentru finanțarea proiectelor de investiții aflate în diferite stadii de implementare, precum și pentru derularea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Secțiunea dezvoltare are prevăzut un buget de 69,6 milioane lei, din care 30,4 milioane lei pentru proiecte europene privind creșterea eficienței energetice a 6 instituții de învățământ preuniversitar de stat, continuarea reabilitării sistemului de termoficare, creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, proiecte privind mobilitatea – rețea de piste de biciclete, modernizarea transportului public, implementarea unui sistem de management al traficului, resistematizarea infrastructurii de transport.

În cazul proiectelor de investiții locale, suma prevăzută în proiectul de buget este de 39,1 milioane lei, iar comparativ cu 2018, suma este mai mare cu 23,5 milioane lei. O atenție deosebită am acordat-o și refacerii infrastructurii stradale pentru care am alocat suma de 17,6 milioane lei, comparativ cu anul 2018 când am alocat suma de 2,8 milioane lei. Totodată, amenajarea de noi locuri de joacă pentru copii, reabilitarea și modernizarea parcurilor și a spațiilor verzi reprezintă priorități pe agenda mea de lucru și tocmai de aceea am prevăzut fonduri importante în acest an, respectiv 6,6 milioane lei. Și aici este o creștere față de anul 2018, când a fost alocată suma de trei milioane lei, a spus primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?