Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Restricții la vânzarea mieilor, impuse de Direcția Sanitar Veterinară

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea a prezentat ieri, în cadrul unei ședințe a Colegiului Prefectural, o serie de măsuri tehnico-administrative pentru perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Astfel, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere sanitar – veterinară.

Directorul executiv al DSVSA Vrancea va stabili un program de lucru pentru perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice şi Sărbătorilor Pascale Ortodoxe şi a zilei de 1 Mai, în baza căruia toţi medicii veterinari din cadrul DSVSA Vrancea, al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul şi unităţile de alimentaţie publică.

La nivelul DSVSA Vrancea, al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, în perioada 01.04.2019 – 01.05.2019, va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, și va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA va informa în scris primăriile şi prefectura asupra acestor aspecte.

Pot fi organizate activităţi din punct de vedere sanitar veterinar în locurile special amenajate temporar numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării/ prefectură pentru organizarea unor asemenea locuri, unde mai mulţi femieri/ crescători de ovine să sacrifice mieii şi numai dacă în aceste locuri se respectă condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a SNCU stabilite de legislaţia sanitară veterinară.

Decizia din partea DSVSA Vrancea privind organizarea şi amenajarea locurilor special pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza unei analize detaliate în ceea ce priveşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor din judeţ şi oportunitatea amenajării acestor locuri speciale, numai în cazul în care este absolut necesar şi situaţia o impune, ţinând cont de următoarele aspecte: distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare; numărul mare de miei destinaţi sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate; asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem şi post-mortem al animalelor şi care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale părevederilor legislaţiei în vigoare.

Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 15-28.04.2019, între orele 07:00-17:00.

În cazul mieilor destinaţi sacrificării se vor avea în vedere şi următoarele aspecte: controlul sănătăţii animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospădării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului; transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizare sanitar veterinar, iar animalele vor fi însoţite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente care să cuprinsă informaţiile despre lanţul alimentar, conform modelului stabilit şi transmis prin Nota de serviciu de ANSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?