Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

„Suferințele colectivizării la Suraia“ și „Bătălia Crăciunului la Bordești“, prezentate la o sesiune națională de comunicări științifice

Trei profesori din Vrancea au luat parte la sesiunea națională de comunicări științifice a profesorilor de istorie, numită sugestiv „Istorii ale locurilor. Istorii ale oamenilor“. Invitația a venit din partea Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, evenimentul fiind organizat de prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, lect. Univ. dr. Cosmin Mihuț și lect. univ. dr. Roxana Curcă. Organizatorii au primit în total 27 de propuneri de comunicări, din care au fost selectate 17, provenind de la profesori din județele Moldovei, dar și din Prahova sau Sibiu. Din județul Vrancea au fost selectate lucrările a trei profesori: Suferințele colectivizării la Suraia – prof. Camelia Sandu (Școala Gimnazială Suraia), Bătălia Crăciunului la Bordești – prof. Ionuț Bercaru, (Școala Gimnazială „Învățător Gheorghe Asănache” Bordești) și Surse ale istoriei locale – prof. Liviu Iulian Roman (Școala Gimnazială Păunești).

Scopul declarat al proiectului a reieșit cu claritate din invitația adresată tuturor profesorilor de istorie din țară: „Profesorii de istorie din foarte multe școli și licee nu s-au limitat niciodată la predarea disciplinei, ci au dezvoltat cercetări proprii, pornind de la inițiative personale sau de la lucrările de grad susținute sau în curs de redactare. Facultatea de Istorie din Iași încurajează această formă de perfecționare, acest exercițiu continuu de interogare a trecutului și consideră că studierea istoriei locale sau naționale realizată profesionist, de profesori – oameni ai locurilor, cu surse locale, vine să completeze un efort de restituție la nivel național (…)“.

Toți cei trei profesori vrânceni s-au declarat încântați de modul de organizare a sesiunii naționale și au considerat că manifestarea științifică de la Facultatea de Istorie din Iași și-a atins obiectivele propuse, deschizând în plus posibilități de colaborare în cercetarea istorică prin stabilirea unor legături directe între participanți și prin sfaturile primite de la profesorii universitari prezenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?