Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Elevii Școlii Nicolae Iorga Focșani, parteneri „@Ora de Net“

Școala Gimnazială Nicolae Iorga Focșani participă la Concursul Național @Ora de Net „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”. Concursul se va derula în perioada 20 februarie – 12 aprilie 2019.

Mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din România petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul acestora crește la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță, o arată datele Studiului privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de Salvați Copiii, în cadrul proiectului Ora de Net. Salvați Copiii atrage atenția asupra modului în care utilizarea Internetului de către copii are efecte directe asupra stării lor emoționale și a performanțelor sociale și școlare.

Astfel, copiii care prezintă simptomele unei dependențe spun că: sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii, precum și de viața lor din prezent; consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens și sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor; afirmă că au fost mai puțin relaxați în ultimele două săptămâni și sunt mai nemulțumiți de deciziile luate.

Prezența sporită în mediul online atrage în mod direct și expunerea la riscuri: 54% dintre copii afirmând că au fost deranjați sau supărați de către alte persoane pe Internet; 61% dintre respondenți spun că s-au simțit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete și elevi de liceu. În același timp, Internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învața lucruri noi, a-și consolida cunoștințele și a-și dezvolta abilitățile. Întrebați ce anume le place să învețe folosind Internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală. Caracterul interactiv al informației, posibilitatea de a folosi suport video sau audio și faptul că este facil reprezintă principalele motivații pentru care copiii aleg să învețe online.

Plecând de la aceste rezultate, Organizația Salvați Copiii România a lansat competiția de proiecte școlare „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”, adresată elevilor din învățământul preuniversitar, coordonați de un cadru didactic. Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”. Partenerii acestei inițiative educaționale sunt: Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

În vederea participării la concursul menționat, Școala Gimnazială Nicolae Iorga Focșani  a organizat evenimentul „Împreună spunem stop dependenței de internet“, care a avut loc în 2  aprilie 2019 și a reunit 53 de reprezentanți ai părinților, cadre didactice și elevi. În cadrul întâlnirii, participanții au vizionat resursele video și informaționale oferite de coordonatorii naționali ai proiectului, au fost dezbătute cele mai importante aspecte privind dependența de Internet și rolul adulților în educarea copiilor pentru o folosire echilibrată a tehnologiei. Acest eveniment a fost organizat de echipa clasei a VII-a B, coordonată de prof. Galoiu Ecaterina.

„E important să înțelegem mai bine contextul de dezvoltare al nativilor digitali, nevoile copiilor și mecanismele psihologice din spatele dependenței de Internet, pentru a putea deschide o discuție privind timpul petrecut online de către copii și ca ei să înțeleagă cauzele și efectele dependenței de Internet. În acest proces de cunoaștere și înțelegere oferit de proiect, copiii au descoperit și au identificat alternative de petrecere a timpului liber pentru a se relaxa, bucura și a avea timp pentru pasiuni, hobby-uri și să se sprijine unii pe alții, grupul devenind el însuși o resursă de sprijin pentru a ne susține reciproc în demersul de a folosi Internetul ca pe un instrument util, dar care nu ne domină viața. Este necesar să nu pierdem din vedere că educația de acum trebuie să răspundă momentului prezent și perspectivelor realiste despre viitor, iar atitudinea și încrederea adulților cu privire la acest subiect este esențială pentru a putea să sprijine acest proces de folosire a Internetului ca mijloc de educație“, a declarat profesoara Găloiu Ecaterina. „Prin participarea la Concursul Ora de Net, ne propunem să informăm, protejăm și să încurajăm copiii în accesarea oportunităților digitale și să devină cât mai conștienți de modul în care integrează noile tehnologii în viața lor“, a declarat Trandafir Daniela, director Școala Gimnazială Nicolae Iorga Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?